Vissza

 

Bakonyi palacsinta

 

Hozzávalók:

A palacsintákhoz (20-25db) :

50dkg liszt
½ l tej
½ l ásványvíz
2-3 tojás
olaj

A töltelékhez:

1/2kg darált hús
30dkg csiperke gomba
3 fej vöröshagyma
2 gerezd foghagyma
2 sárgarépa
1 paradicsom
1/2 zöld paprika
1/2 piros paprika
1 szál póré hagyma
1 kanál pirospaprika
1 kukorica konzerv

A besamel mártáshoz:

3dkg vaj
3dkg liszt
3 dl tej
só, bors
1 fej hagyma
babérlevél
szerecsendió
szegfűszeg

A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és forró olajon megfonnyasztjuk. Rátesszük a darált húst, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, megszórjuk pirospaprikával, jól elkeverjük, amíg a hús kifehéredik. Sózzuk, borsozzuk.
Hozzáadjuk az apróra vágott sárgarépát, a piros és zöld paprikát, majd ha ezek megpuhultak a gombát és a kukoricát, legvégül a paradicsomot is.
Amíg a hús puhul, elkészítjük a palacsintatésztát. A lisztet simára keverjük a tojásokkal, a tejjel, csipetnyi sót teszünk bele, és annyi ásványvízzel hígítjuk, hogy folyós, de nem túl híg masszát kapjunk. (Minél több ásványvizet használunk a tej helyett a tészta annál könnyebb lesz.) A végén belekeverjük az olajat, lefedjük, és fél óráig pihentetjük..., majd  kb 20-25 db palacsintát sütünk. Elkészítjük a besamel mártást:
A megtisztított fej hagymára a szegfűszeg segítségével rászúrjuk a babérlevelet, és a tejbe téve kb 1 óráig főzzük, majd sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. Amikor elkészült a hagymát, a babért és a szegföszeget kivesszük a tejből. A vajból és a lisztből világos színű rántást készítünk, ezután folyamatos kevergetéssel hozzáadjuk a tejet amíg mártás sűrűségű nem lesz.

A húsos tölteléket arányosan elosztva a palacsinták közepére terítjük. A feltekert palacsintákat egy kivajazott tepsibe fektetjük. Mikor az egész alját befedtük a palacsinták tetejét megszórjuk reszelt sajttal, megkenjük besamel mártással és ha maradt felesleges töltelék, azt is rátesszük. A második sort is ráfektetjük, megkenjük a besamellel és jó vastagon befedjük a reszelt sajttal. Sütőben addig sütjük, amíg a sajt rá nem pirul a tetejére. Fogyasztás előtt érdemes legalább 1 órát pihentetni.

---------------------------

 

Vissza