Citromos sültcsirke Tejszínes zöldkörettel
Hozzávalók:
A csirkéhez:
1 nagy csirke
5dkg ráma
2 citrom
1 ek. méz
só
bors
citromfű
olivaolaj
3 hagyma
3 gerezd fokhagyma
A körethez:
75 dkg burgonya
50 dkg sárgarépa
50 dkg póréhagyma
3 dkg liszt
1 dl tejszín
2 evokanál olaj
3 dkg vaj vagy margarin
1-2 teáskanál curry
2 szál petrezselyem
só
bors
Elkészítés:
A csirke:
A csirkét először sózzuk borsozzuk majd fél órát állni hagyjuk. Ezután feldaraboljuk. A margarin 1/4 –ed részével kikenünk egy tűzálló tálat és belefektetjük egymás mellé a csirke darabokat, megkenjük olívaolajjal, és megsózva addig sütjük míg meg nem puhult, de nem pirítjuk meg.
A maradék margarint felolvasztjuk, belecsavarjuk a citromok levét, és belereszeljük az egyik citrom héját, hozzáadjuk a mézet, meg egy kevés borsot, és a curryt. Megkenjük vele a csirkedarabok tetejét, és a sütőbe visszatéve pirosra sütjük, miközben locsolgatjuk. Vigyázzunk mert a méztől könnyen megéghet.
A köret:
A burgonyát cikkekre vágjuk, a forró olajon kb. 15 perc alatt megsütjük. A rápát fél liter sós vízben 5 percig fozzük, majd hozzáadjuk a pórét és további 5 percig fozzük.
A zöldségeket lecsöpögtetjük, a levet felfogjuk. A megforrósított vajon vagy margarinon megpirítjuk a lisztet és megszórjuk curryvel. Felöntjük a zöldséglével és a tejszínnel. Felforraljuk, 5 percig fozzük, majd beletesszük a zöldségeket és összemelegítjük. Sózzuk, borsozzuk, vágott petrezselyemmel megszórjuk, majd a sült burgonyával együtt tálaljuk sült húsok mellé.
---------------------------
|