Hálaadó Istentisztelet és IKSZT épület átadása

2011. június 02.

 

A Baktalórántházai Református Egyházközség presbitériumában 2007-ben merült fel, hogy a fogyatékosok nappali ellátásnak megoldatlan kérdését a Krisztusi szeretet jegyében fel kellene vállalnunk a térségünkben. Sajnos ennek a nagy türelmet, szeretetet és toleranciát kívánó munkának elvégzésére nem találtunk megvásárolható épületet Baktalórántházán.

       

2008 őszén Petneháza Önkormányzata jelezte egyházközségünk felé, hogy a településük középpontjában álló, egykor TSZ irodaként használt, de ma már kihasználatlanul tönkremenő épületet eladnák szociális tevékenység végzéséhez. Az épületet egyházközségünk 2008 szeptemberében megvásárolta, majd személyes találkozón lelkészünk és az Intézmény vezetője tájékoztatta a Petneházai Egyházközség lelkészét és gondnokát a terveinkről. A gondnok úr testvéri segítségének köszönhetően sikerült összeállítanunk az első szociálisan rászorultak vagy idősek listáját, akiket felkerestek intézményünk dolgozói.

 A Vidékfejlesztési Minisztérium pályázatán 2010-ben sikerült nyerünk, mely támogatás lehetővé tette, hogy az épület felújítása mellett bővítsük a használatának és feladatainak lehetőségeit és létrehozhassuk az Integrált Közösség Szolgáltató Teret Petneházán. Az IKSZT magában foglalja többek között az idősek napközi otthonát, fogyatékkal élők napközi otthonát, informatikai végpontot, konferencia teret, ifjúsági és közösségi teret stb.

       

 Az IKSZT átadására 2011 június 2.-án került sor. Az ünnepség Baktalórántházán a református Templomban kezdődött, ahol Vass László a Nyírségi Egyházmegye főjegyzője köszöntötte a gyülekezetet és a megnyitón résztvevőket és kívánt erőt és kitartást a felvállalt munkához.

  Az Igét Derencsényi István a Tiszántúli Református Egyházkerület főjegyzője hirdette. Az Igehirdetésben kiemelte, hogy ez a nap nem csak egy megnyitó ünnepsége, hanem a reformátusok piros betűs ünnepe, Jézus Menybemenetelének napja. Hangsúlyozta: Jézus nem itt hagyott bennünket, hanem megmutatta az utat. Elismerően szólt az elesettek, idősek, fogyatékosok ápolásának felkarolásáról és az ehhez elengedhetetlenül szükséges szeretetről.

 Az Igehirdetést követően dr. Kovács Kálmán lelkipásztor vetített beszámolót tartott az IKSZT beruházásról, annak kezdetétől napjainkig. A Baktalórántházai Református Egyházközség énekkarának szolgálata után az átadó ünnepség Petneházán folytatódott.

       
       

 Petneházán a vendégek köszöntése után dr. Fazekas Sándor Vidékfejlesztési miniszter mondta el ünnepi beszédét. Beszédében kitért a megvalósult beruházás fontosságára, annak megtartó és közösségépítő erejére. Miniszter úr beszédét követően Petneháza Polgármestere Majoros Péter Pál  köszönte meg a településükön megvalósult beruházást. Ezt követően Baktalórántháza Város Énekkara adott ünnepi műsort. Az előadás része volt a „Bárka” ének, mely az intézmény nevét köszöntötte.

       
       

Az ünnepélyes szalag átvágást követően a beruházásban segítőt kaptak lelkipásztorunktól egy szimbolikus ajándékot. Miniszter úr kíséretében a megjelentek megnézhették a megvalósult beruházást, a belső terek kialakítását és felszerelését, használatba vehették a közösségi eszközöket.

       
       
       

 

A képek megtekinthetők és letöléthetők eredeti méretben:https://picasaweb.google.com/gbacsko01/IKSZTAtadas20110602?authkey=Gv1sRgCOX07LSPm9HvUw