Állampolgársági Eskü és Trianoni megemlékezés

2011.06.04.

 

Hosszú évek odaadó és áldásos munkáját koronázta meg a Június 4.-i rendezvény, melyet a Baktalórántházai Református Egyházközség és az Önkormányzat rendezett.

       
       

A zsúfolásig megtelt templomban a gyülekezeteken kívül a jelenlegi határainkon túli és inneni lelkészek, családjaik, egyházi és közjogi méltóságok fogadták a Történelmi Vitézi Rend díszőrsége által kísért zászlók bevonulását a megemlékezés kezdetén. Dr. Kovács Kálmán lelkész köszöntő beszédében elmondta, hogy emlékeznünk nem csak szabad, hanem kötelességünk is a 91 évvel ezelőtt történtekre. „Itt az idő, s ha eljön a kegyelem órája, irgalmas Isten emlékezz meg magyar népedről!”

       
       
Bába Orsolya ifjú gyülekezeti tagunk éneke után Vass László főjegyző úr mondott Apostoli köszöntést. Az Igehirdetést Csűri István püspök tartotta. Hirdette, hogy „ Az életünkben egyetlen egy biztos pont van, de az törhetetlenül az, mely valóban sátorház ahol lakni lehet, ahol testvérre lehet találni, családra és Nemzetre,s ez nem más, mint az Anyaszentegyház. 
       
       

Igehirdetést követően Dr. Wetzel Tamás miniszteri megbízott tartott előadást arról az útról, mely a kettős állampolgárság megadásától az Állampolgársági Esküig vezetett. Miniszteri megbízott úr volt az, aki nagyon sokat segített egyházközségünknek, hogy a szükséges dokumentumok, engedélyek és pecsétek időben elkészüljenek az Eskühöz.

       
 
       

Elmondta, hogy az állampolgárság igazolása során nagyon sok „elfeledett”, megsárgult dokumentum került elő, melyeket titokban, de őriztek nemzettársaink. Sok segítséget adnak az egyházak az állampolgárság igazolásánál, mely nagyban segíti a munkát. Attól, hogy valaki leteszi az Állampolgársági Esküt, attól még nem változik meg, hisz addig is magyar volt, viszont az anyaország, a nemzet fejezi ki felé, hogy ide tartozik! „Végezetül köszönetemet szeretném kifejezni a lelkipásztoroknak és családjaiknak, hogy közösségük nevében is most leteszik az Esküt és ezzel is példát mutatnak a közösségük számára”

       
       

A szeretetvendégséggel egybekötött szünet után az Állampolgársági Eskü letételére került a sor.  Itt illene felsorolnom azt a 28 nevet, akik Nagy Lajos Polgármester után közösen mondták el az Eskü szövegét, de kérésükre ezt nem tehetem meg. „ Én… esküszöm, hogy Magyarországot Hazámnak tekintem!” Ezekkel a szavakkal kezdődik az Eskü, melyet elszoruló torkokkal mondtak. Az „Isten engem úgy segéljen” zárószavak után hihetetlen érzelmi vihar söpört végig az Úr Asztala körül állókon. Ez szavakba önthetetlen, de aki részese volt, az tudja mire gondol e sorok krónikása. Csak elszoruló szívvel és könnybelábadó tekintettel lehet visszagondolni azokra a percekre. Nem csak az Esküt tevők álma teljesült azokban a pillanatokban, hanem apáik- nagyapáik álma is, amit bár sokuk nem élhette meg, de lélekben köztünk voltak.

       
       
Az „Isten engem úgy segéljen” zárószavak után hihetetlen érzelmi vihar söpört végig az Úr Asztala körül állókon. Ez szavakba önthetetlen, de aki részese volt, az tudja mire gondol e sorok krónikása. Csak elszoruló szívvel és könnybelábadó tekintettel lehet visszagondolni azokra a percekre. Nem csak az Esküt tevők álma teljesült azokban a pillanatokban, hanem apáik- nagyapáik álma is, amit bár sokuk nem élhette meg, de lélekben köztünk voltak.
       
       
 A meghitt és ünnepélyes pillanatokat még meghatóbb percek követték, az Állampolgársági okmányok átadása. Hosszú évek- évtizedek küzdelme után 28-an most először tarthatták kezükben azokat az okmányokat, melyek most már kitörölhetetlenül és visszavonhatatlanul bizonyítják, hogy Ők Magyarország állampolgárai!
       
       

Akik átadták a dokumentumokat: Dr. Wetzel Tamás miniszteri megbízott, Nagyhajú Béla miniszteri tanácsos, Nagy Lajos polgármester, Seszták Oszkár a megyei Közgyűlés elnöke, vitéz Hunyadi László a Történelmi Vitézi Rend főkapitánya, Koncz Imre nagytiszteletű úr, Román István országgyűlési képviselő, Vass László főjegyző és végül nagytiszteletű Dr. Kovács Kálmán lelkész adta át könnyek között barátjának az okmányokat.

       
       

 A templomi eseményeket Hasulyó János római- katolikus címzetes kanonok és Dr. Kovács Kálmán lelkipásztor Áldása zárta. Nagy köszönet illeti meg a Pátrohai Református Egyházközség énekkarát, a Baktalórántházai Református Egyházközség énekkarát, a Kazincbarcikai Fúvószenekart, Angyalosyné Gerliczki Katalint és a Történelmi Vitézi Rend állományát valamint Gyülekezetünk önzetlen segítő tagjait szolgálatukért.

       
       
       

 

 

A képek megtekinthetők és letöléthetők eredeti méretben: https://picasaweb.google.com/107663648144864763067/AllampolgarsagiTrianoniBlhaza20110604?authkey=Gv1sRgCK6D2cG76qWpngE