Duna Ünnepe

2003. július 22.

Budapesten a Vigadónál rendezték meg első alkalommal a Duna Ünnepét.

 

Az ünnepség időpontja az 1456. július 12-22-i, európai keresztény összefogással győztes, nándorfehérvári csata évfordulója, melyre a déli harangszó is emlékeztet immár hatodik évszázada szerte a világon. Azon ritka történelmi esemény, mely egyformán ünnep, úgy a Duna-mentén, mint Európában és a világ más államaiban. A győzelem emlékére III. Calixtus pápa 1457. augusztus 6-án, ünnepé rendelte az Úr Színeváltozása Ünnepét, melyet a római katolikus egyházban máig megtartnak. Európán kívül is, kegyhelyeken tisztelik a győzelem egyik hősét, Kapisztrán Szent Jánost. 

Az Országos Ómagyar Kultúra Baráti Társaság felhívással fordult a Hungarus Közösséghez a magyar kultúra barátaihoz és mindenkihez Európában vagy bárhol a világon, akiket földrajzi, kulturális vagy más szempontból összekapcsol a Duna és az évforduló. Délben a harangszónál, vízpartokon vagy máshol a közös imára, szál virággal az ünnepi megemlékezésekre szólítottak. 

Az ünneppel, a kísérő rendezvényekkel szeretnék rendszeresen felhívni a figyelmet a Duna és környezete, a vizek mai állapotára, közös megóvására, hajózásunk jelenére, a vizek munkásaira és áldozataira is, mindazokra, akiknek sorsa Dunához és a vizekhez kötődik.

A budapesti ünnepségen a csata történetét felidézve, megemlékeztek, a hajósainkról, középkori elnevezéssel a "királyi hajósnépről" akik a vár felmentésében nyújtott páratlan teljesítményükkel nagyban hozzájárultak a világhíres győzelemhez. Ezért méltán lehet a Magyar Hajózás Napjaként is tekinteni. 

            Történelmi zászlók, páncélosok és dobosok, a Március 15. és Eötvös terekről ünnepi díszmenettel idézték a vár felmentésére igyekvő, Kapisztrán kereszteseinek és Hunyadi csapatainak felvonulását. A vár cseh védőit a Durandál csapat páncélos lovagjai és dobosai képviselték Ostravából. Hidán Csaba és hagyományőrző társai, magyar páncélosok és török vitézek korabeli viseletében meneteltek. 

Mindannyian a Vigadó rakparton gyülekeztek, ahol a Duna-menti országok, a védelemben együttműködő szövetséges népek mai államai és Törökország zászlóival tisztelegtek a csata résztvevői előtt. 

            A megemlékezésen Debreczeni Dóra nyelvükön is köszöntötte az országokat és népeiket, az ünneplőket, majd Kuncz László a Pécsi Operaház magán előadója idézte a nándorfehérvári csata történetét. Bóta László az Ómagyar Kultúra Baráti Társaság főtitkára mondott ünnepi beszédet. A Kecskés Együttes műsorát követően Dr. Juba Ferenc a magyar tengerészek korelnöke köszöntötte az ünnepséget, a hajósokat és Kalcsits Péter  tengerésztiszt vezetésével elhangzott a tengerész ima. A történelmi egyházak képviselői áldást mondottak az elesettekért, a vizek áldozataiért és munkásaiért, a hajósokért.

A Komárom nevű hajó harangja kongása mellett kísérték hajóra a koszorúkat, amiket egyenruhás matrózok, Csaba Attila, Rápolti György, Harangozó József és tatai hajós népük, egy általuk rekonstruált középkori "félnaszád", a Corvinus fedélzetéről, ágyúlövések mellett engedtek ünnepélyesen vízre. Megemlékeztek a keresztény és muszlim áldozatokról is. Az ünnepségen megjelentek: Szerbia-Montenegró, Törökország, Szlovénia, Horvátország és Szlovákia rendkívüli és meghatalmazott nagykövetei ill. képviselői.

Az ünnepség a pesti korzón, a vendégek, zászlók, páncélosok, dobosok, a résztvevők, szépséges felvonulásával folytatódott a Belvárosi Főplébániatemplomhoz, Pest legrégibb templomába, ahol máig török imafülkét is gondoznak. Ökumenikus istentisztelttel zárult a megemlékezés.

·        Hajózási Emlékeinkről fénykép kiállítást nyitott meg a Széchenyi Casinó a Magyarok Házában.

·        A Széchenyi Hajós Egylet Népfőiskola Alapítvány az Első Dunai Öko-flotta Emléktúra felhívással csatlakozott a Duna Ünnepéhez.

·        A felhívás nyomán az évfordulóról megemlékeztek számos határontúli közösségben és településen is.

Az Ómagyar Kultúra Baráti Társaság kezdeményezése több szempontból is figyelemre méltó:

Általában itt a Duna –mentén azt tapasztaljuk, hogy a közös történelem, a múlt inkább elválasztja, sem mint összeköti a népeket.

A nándorfehérvári győzelem megünneplése nem csak azért különleges mert olyan ritka történelmi események egyike, ami összeköt, és közös ünneppé válhat, közelebbi, távolabbi szomszédainkkal is. 

Túl ezen, talán az egyetlen eseményünk, ami világtörténelmi hatása és jelentősége miatt, figyelemre érdemes más földrészek, nem magyar emberei számára is.

Az AIEST Idegenforgalmi Szakértők  Nemzetközi Szövetsége ajánlásával összhangban, ez az évforduló a MEGA rendezvényekkel kapcsolatosan megfogalmazott állásfoglalásnak is megfelel. Ez az ünnep, az emberiség története, egyes nagyobb térségek, régiók, földrészek, vallási és kultúrközösségek szempontjából fontos emlékek bemutatására irányul.

Olyan kulturális nagyrendezvény mely vallási, történelmi hagyomány ápolása kapcsán belföldieknek és külföldieknek egyaránt vonzó és azonos időben megrendezhető nemcsak Budapesten, hanem más helyeken, a határokon túl is. A Hajózás Ünnepévé, a Környezetvédelem Ünnepévé, a Hungarus Közösség Ünnepévé és Keresztény Ünneppé is válhat. (Pl. Kapisztrán Szt. János, a Déli Harangszó Ünnepévé.) Ez az időszak jelenleg "holt szezon" a budapesti turisztikai rendezvényi kínálat szempontjából is. 

A Duna Ünnepe rendezvény alkalmas a közös európai kulturális emlékek és gyökerek ápolására, nemcsak a Duna mellett, hanem a szélesebb térségben a "V4" országokban is. Rendszeres megrendezése alkalmat teremthet diplomáciai találkozóknak, szakértői tanácskozásoknak is. Kísérő rendezvényeinek kibontakozásával kiegészülhet a  hajózás, a víz- energia hasznosítása, az árvízvédelem, a vizek környezetvédelméhez kapcsolódó, a vizek turisztikai hasznosításával kapcsolatos különféle szakmai konferenciákkal is.

A WTO (az Idegenforgalmi Világszervezet) néhány évvel ezelőtt tanulmányban foglalta össze a népünnepélyek és fesztiválok jelentőségét. Fontos elismerése ez a tanulmány annak, hogy a világ jelentős kulturális értékeinek, hagyományainak megőrzése egyetemes kötelezettségünk 

A Duna Ünnepe jelentőségét dr. Csizmadia László, a BGF Kereskedelmi Vendéglátóipari Főiskolai Kar Idegenforgalmi Intézetének vezetője és Pál Béla, a MeH Turisztikai államtitkárságának vezetője is kiemelte. A Duna Ünnepe megrendezése jó kezdeményezés! Egész közösségünk számára követendő és támogatandó.

All Rights Reserved