Csodaszarvas antikvárium-könyvesbolt és régiségbolt

Könyvpiac

...............................................................................................................................................................................................
<Könyvesbolt>
Kategóriák:
<Antikvárium>
Kategóriák:
<Régiségbolt>
Kategóriák:
Bazár:
<Ajándékbolt>
Kategóriák:
 

Boltunk fontosnak tartja, hogy folyamatosan tájékoztassa látgatóit a legfrissebb könyv és műtárgy piaci eseményekről. Reméljük így könnyebbé válik az információszerzés és döntés látogatóink számára. Megpróbálunk minél több hasznos és érdekes információt elérhetővé tenni minden kedves érdeklödő számára. Nálunk megtudhatja a legfrissebb aukciós híreket és az aktuális aukciós időpontokat elolvashatja a műtárgypiacról és könyvpiacról írt cíkkeket.

AUKCIÓS HÍREK:Összes hír AUKCIÓS IDŐPONTOK MŰTÁRGYPIAC: Hírek,elemzések KÖNYPIAC: Hírek,elemzések
2008.03.20. - Árverésre kerülnek az első magyar nyelvű tankönyvek

Árverésre kerülnek az első magyar nyelvű tankönyvek

Az első kémiával, fizikával, matematikával vagy ásványtannal foglalkozó magyarnyelvű iskolai tankönyvek kalapács alá kerülésével kelt feltűnést a Honterus Antikvárium március végi aukciója.

Ezek közül is kiemelkedik a Kolozsváron 1786-ban kiadott Magyar Minerologia. Benkő Ferencz ezzel a magyar nyelven először megjelent munkájával megteremtette a tudomány magyar szaknyelvét. A könyv kikiáltási ára, 120 ezer forint, de ebbe az árba beletartozik egy 1782-es kiadású hasonló témájú tankönyv, Werner Ábrahámtól.

Ennél olcsóbban, 50 ezer forintért lehet hozzájutni az első magyarnyelvű kémia tankönyvhöz, Kováts Mihály: Chémia vagy természet titka című négyrészes munkájához. A kémiakönyv megjelenési dátuma 1807.

Molnár János jezsuita szerzetes első műve ókori műalkotásokat, építészeti emlékeket ismertet időmértékes verselésben, és ebben a minőségében az első magyar régészeti munkának tekinthető. Ezért a kilenc részből álló tételéért 150 ezer forintról lehet licitálni. Míg a másik Molnár által jegyzett "A természetiekről, Newton tanitványinak nyomdoka szerént hat könyv" 120 ezer forintért érhető el. Ezt, az első magyar nyelvű fizikakönyvet 1777-ben nyomtatták ki. Mindazonáltal Molnár hatása az irodalomtörténetben és a magyar nyelvért folytatott küzdelmekben jelentős, közvetve azonban - nemcsak fizikai munkájával - a fizika fejlődésére is erősen hatott. A Régi Jeles Épületekről című műve hatására kezdte meg Révai Miklós agitációs munkáját a magyar nyelvű tudomány művelése mellett.

A Physiologiának rövid sommája, az első magyarnyelvű élettannal foglakozó könyv, egyben az első magyarnyelvű egyetemi tankönyv. Rácz Sámuel Pesten 1789-ben kiadott rézmetszetű táblákkal díszített szép könyve 40 ezer forintról indul.

Elsőségével tűnik ki Budai Ésaiás: Oskolai Magyar Új Átlás, amelyet Debrecenben metszettek és nyomtattak 1804-ben A Koehler latin nyelvű atlasza után készült kiadvány fő érdeme, hogy az első, 1800-ban kiadott atlasznál is következetesebb, egységes a magyar névírás, a térképek rajzolta finomabb, a metszés kiváló. Az atlasz kikiáltási ára 120 ezer forint.

A legdrágábban, 1,2 millió forintért kínált tétel is igazi unikum, mert Bél Mátyás főművének, a Notitia Hungariae Novae Historico Geographica, Az újkori Magyarország történeti-földrajzi ismertetésének mind a négy, a szerző életében elkészült kötetét tartalmazza. Bél igazi polihisztorként működött, művében a teljes Magyarország történeti-topográfiai leírását kísérelte meg vármegyék szerinti felosztásban. (1735 és 1742 között a Notitia anyagának mintegy harmada jelent meg Bécsben, négy kötetben. A mű nagyobb része, tízezer fólióoldal, kéziratban maradt.). A kötetekhez Mikoviny Sámuel készített kitűnő megyetérképeket. Bél Mátyás nagyszabású vállalkozása a korabeli Európában egyedülálló teljesítmény volt.

Pázmány Péter bíbornok, esztergomi érsek, Magyarország prímása összes munkáit 1894-1911 között adták ki, 15 kötetben. Az árverési tétel a sorozat valamennyi kötetét tartalmazza, - ez is igen ritka. Ám az eladásra felkínált egészbőr-kötésváltozat összesen 30 példányban készült! Ezért aztán nagyon méltányosnak tűnik érte a 240 ezer forintos kikiáltási ár.

A Honterus aukcióját március 28-án tartja, addig a könyvek a Múzeum körúti antikváriumban tanulmányozhatók.

                             
   
vissza a könyvpiaci hírekhez
Csodaszarvas régiségbolt és antikvárium
www.regisegbolt.atw.hu
regisegbolt@altavizsla.hu
T: 06205865414
© 2007 A Csodaszarvas antikvárium-könyvesbolt és régiségbolt a Csodaszarvas lapcsalád tagja.