Kezdőlap            Televíziók              Érdekességek               Kapcsolat           Linkek        Hirdetés      
 
 

 

A magyar televíziózás kísérleti korszaka /1953-1957/

 

A televíziós adások megindulása hazánkban évtizedeket késett, hiszen Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban, Szovjetunióban már az 1930-as években létezett televíziós műsorközvetítés. Magyarországon1952-ben párthatározat mondta ki, hogy az első tv adást kilenc hónapon belül el kell indítani.1953. január 23-án a Minisztertanács hozzájárult a Magyar Televízió Vállalat megalakulásához. A Minisztertanács az Orion Rádió és Villamossági Vállalatot bízta meg, hogy haladéktalanul kezdje meg televízió vevőkészülékek gyártásának technikai előkészületeit. A televíziós adás elindításának feladata pedig a Posta Kísérleti Intézetére hárúlt.1953. december 16-án elkezdődtek a saját gyártású adóberendezés első próbaadásai a Gyáli úti posta kísérleti állomásról. Innen állóképeket sugároztak, melyeket 4 kilométerre lévő Orion gyárban, egy Leningrád típusú televízióval vettek.
1954. január 20-án a Széchenyi-hegyen üzembe helyezték a 100 wattos, kísérleti adóberendezést.

 

        

Széchenyi hegy Agancs utca 30-32. Társasházzá átalakított Hargita panzió, benne a TV kísérleti állomása.
A
z épület tetején látható a 100 W-os adó antennája. (Ez a két kép az alábbi képek kinagyított részletei)
Forrás: Fortepan, Adományozó: Bauer Sándor

A Posta Váci utcai irodaházában ekkor már mozgóképet lehetett látni az Erdei sportverseny c. rajzfilmet és jeleneteket a Mágnás Miska c. filmvígjátékból. A Rádió székházában két fővel megalakult a televíziós főosztály. Szeptemberben a Mezőgazdasági Vásáron, és a Corvin (akkori nevén Budapest) Nagyáruházban már a közönségnek is bemutatkozott a televízió: az első hazai felvételt László Endre, és Szécsi Ferenc rendezők készítették. Az Orion 1954. októberére készült el a hazai vevőkészülékek laboratóriumi példányával, amelynek képmérete 14×18 centiméter volt.

 

        

                            Orion vevőkészülék egyik kísérleti példánya. Forrás: Rádiótechnika újság     Orion AT501 az első sorozatban gyártott televízió.

1955. februárjára megépült a Széchenyi-hegyen az első, 60 m-es antennatorony. Áprilisban a Szabadság téri Tőzsdepalota egyik szárnyába fokozatosan betelepült a Televízió, s a stúdiók kialakítása is megkezdődött. Augusztusban az Orion gyárban megszületett az AT 501 típusú készülék prototípusa, melynek sorozatgyártást 1956. februárjában kezdték meg. Május 1-jén már 1 kW teljesítménnyel működött a 40 km-es körzetben vehető kísérleti adó, amelynek antennatornya 70 m magas volt.

 

         

Széchenyi hegy Agancs utca 30-32. Társasházzá átalakított Hargita panzió, benne a TV kísérleti állomása.
A
z első képen az épület előtt, a második képen az épület mögött látható az 1 kW-os adótorony
Forrás: Fortepan, Adományozó: Bauer Sándor

Széchenyi hegy Agancs utca 30-32. Társasházzá átalakított Hargita panzió, benne a TV kísérleti adásának vezérlőterme.
Forrás: Fortepan, Adományozó: Bauer Sándor

Széchenyi hegy Agancs utca 30-32. Társasházzá átalakított Hargita panzió, benne a TV kísérleti adásának vezérlőterme.
Posta Kísérleti Intézet által kifejlesztett 35 mm-es filmbontó, és Leningrád vevő.

Forrás: Fortepan Adományozó: Bauer Sándor

Széchenyi hegy Agancs utca 30-32. Társasházzá átalakított Hargita panzió, benne a TV kísérleti adásának vezérlőterme.
Posta Kísérleti Intézet által kifejlesztett 35 mm-es filmbontó, és Leningrád vevő, előtte jobbról Horváth Pál mérnök áll.

Forrás: Fortepan, Adományozó: Bauer Sándor

A Posta Kísérleti Intézetben három felvevőkamerát készítettek a Javítóüzem, és a Televízió Vállalat közreműködésével. Ugyanitt készült a mikrohullámú állomás adó-vevő antennája, a különleges kiképzésű parabolatükör, és a keverőasztal is. 1956. júliusában a Lenin körúti RAVILL-boltban kilenc nap alatt 150 tévékészüléket adtak el 5500 Ft/db áron, ami egy diplomás 5 havi bére.  A Rádióújság augusztustól közölte a heti két kísérleti adást. 1957. február 23-án a szabadság-hegyi 1 kW-os adóról megindult az 50–90 km-es körzetben fogható kísérleti adás, heti két napon, zenei és irodalmi műsorokkal.

 

A Magyar Televízió közvetítőkocsija.
Forrás: Fortepan, Adományozó: Krantz Károly

Megérkezett az első PYE közvetítőkocsi, amely mikrohullámú adójával 20–30 km távolságban játszódó események továbbítására is alkalmas volt. A Magyar Televízió hivatalosan megkezdi adását az 1957 május 1-jei felvonulás közvetítésével.

A történet forrása: Magyarország a XX. században - III. kötet, A Magyar Televízió története, Szrző: Kaposy Miklós, Elérhetőség: mek.oszk.hu
Kiegészítések: Szabadság tér 17. Szerző: Babiczky László
MTV: Magyar Elsők Az első magyar televíziós adás.

Budapest XIV. kerület Hősök tere. 1957 május 1-i nagygyűlés közvetítése. Hivatalosan ekkor kezdi meg adását a Magyar Televízió.
Forrás: Fortepan, Rádió és Televízió Újság

A Magyar Televízió első monoszkópja

 
 
               RÉGI TELEVÍZIÓK                                      http://regiteleviziok.atw.hu                                                                      Létrehozva: 2010.12.12.