Kedves Egyesületi Tagok!

Nagyon örülök,hogy a megújult weblapunkon - amihez ezúton is gratulálok Tóth Csaba ny. r. alezredesnek - köszönthetem a Baráti Kör minden tagját!

Nagy célunk amiért mi rendvédelem kultúra szeretők összefogtunk teljesült,hisz 1996 augusztus 31-én Tarnamérán megszületett a Magyar Rendőrmúzeum. Ezután  kemény időszak következett ami főleg  az anyagi lehetőségeinket illeti és a Heves és Vidéke Bűnmegelőzési Alapítvánnyal közösen úgy döntöttünk,hogy a Múzeumot átadjuk az Országos  Rendőrfőkapitányságnak. Ez 2002 április 13-án meg is történt.

Dr. Gulyás István ny. r. alezr. volt körzeti állatorvos Egyesületünk Alelnöke lett a legnagyobb vesztes mivel múzeum igazgatói megbízás helyett tiszteletbeli vezetői elismerést kapott.

Az én helyzetem is megváltozott mert 2007 június 11-vel 19 évi rendőrkapitányi szolgálat után mint r. ezredes nyugállományba vonultam és én is mint Dr. Gulyás István a hobbynknak több időt szentelhetünk. Főleg azért mert Istvánnak köszönhetően a vándorkiállítások anyaga a Baráti Köré maradt és ez , az Ö szellemi,fizikai aktivitásának köszönhetően ma is életképesen segíti a rendvédelem-civil kapcsolatok erősítését.

Köszönöm az eddigi bizalmat azt, hogy alapító Elnökként elfogadtatok és megbecsültetek.

                                                                                                                                                 Baráti Üdvözlettel,

                                                                                                                                                                                         Dr. Francsics Ottó

                                                                                                                                                                                                      elnök

 

 


" A JELENÜNK ÉS A JÖVŐNK

A MÚLTRA ÉPÜL "

 


EGY KIS VISSZATEKINTÉS

A MAGYAR RENDŐRMÚZEUM MEGALAKULÁSA ÉS FUNKCIÓI

1996. augusztus 31-én Magyarország kultúrtörténeti palettája új színfolttal gazdagodott. Egy Heves megyei községben, Tarnamérán megnyílt Magyarország egyetlen rendőrmúzeuma.

Előzmények:

Adva volt egy - nem kis szervezőkészséggel megáldott- rendőrfőtiszt, aki mint kapitányságvezető némi taktikával a viszonylag nagy és modern párbizottság épületébe költöztette a állományát. Ez az épület adott helyet annak a gyűjteménynek, mely a múzeumot megalapozta. Szintén adott volt Hevestől nem messze, Erk községben egy megszállott állatorvos, aki gyermekkora óta tudatosan gyűjti a múlt tárgyait.

E két tényező (hely és gyűjtőszenvedély) mellé kellett egy jó adag szerencse, hogy e két ember találkozzon, így már minden együtt volt, csak a megfelelő pillanatra kellett várni . Ez nem késett! A Hevesi Rendőrkapitányságon 1991. augusztus 24-én csapatzászlót szenteltek. Az esemény ünnepélyesebbé tétele érdekében az országban elsőként csendőrségi, rendőrségi, bűnmegelőzési kiállítás nyílt.

A bemutatóhoz az anyagot a múzeum egyik alapítója, dr. Gulyás István erki állatorvos biztosította. Bemutatásra kerültek régi fegyverek, tárgyak, archív fotók, korabeli dokumentumok, könyvek és a bűncselekmények megelőzését szolgáló propagandaanyagok melyről az ORFK Bűnmegelőzési Osztálya gondoskodott.

A kiállítás óriási siker volt. Az anyag folyamatosan nőtt. Ebben nagy szerepe volt a múzeum másik alapítójának Dr. Francsics Ottó r. alezredesnek, a Hevesi Rendőrkapitányság vezetőjének. Jelentősen növekedett a gyűjtemény Kecsmár István, Tűzekker Béla, Dr. Boda József és Kovács József  segítségével akik különböző tárgyakat ajándékoztak a gyűjteményhez.

A tárgyak gyarapodásával kinőtték a kapitányságot. Hely után néztek, így esett a választás az üresen álló tarnamérai kastélyra.

Természetesen , hogy a rendőrmúzeum anyaga állandóan bővül és részletekben cserélődik. A tárgyak sokaságával már kinőtték a kastélyt, ezért rendvédelem-történeti vándorkiállítás is járja az országot. Ennek anyaga megtekinthetőm a weblap keretei között is.

Rendőrmúzeum 1998. május 28. óta önálló szakmúzeumként működik. 2002. április 14-én csatlakoztunk a budapesti Bűnügyi és Rendőrség-történeti Múzeumhoz, ezen időponttól a Rendőrség-történeti Múzeum kiállítóhelyeként funkcionál.           

Megváltozott a kiállítás jellege, jelenleg a világ legnagyobb rendőrruha kiállítása itt látható

A kiállítás anyagának bővítése érdekében 1997 április 03-án az Erdőtelek,Pintér tanyán megalakult a MAGYAR RENDŐRMÚZEUM BARÁTI KÖRE KULTURÁLIS EGYESÜLET

Aminek fő célja:

       A magyar rendvédelem (főként a rendőrség) története iránt érdeklődő szakemberek társadalmi egyesülése, amelynek célja a szakterület művelésével az írásos és tárgyi emlékeinek feldolgozásával, gyűjtésével és publikálásával hozzájárulni a magyar és egyetemes történelem gyarapításához, a Magyar Rendőrmúzeum mind színvonalasabbá tételéhez, valamint a társadalmi igényeknek megfelelően kihelyezett kiállítások létrehozatala.


 


RÖVIDESEN ÚJ HELYRE KÖLTÖZIK A HONLAPUNK, új honlapcímünk : www.rendormuzeum.hu

2011. január 1-től a frissítések már ide kerülnek, az új tárterület jelenleg feltöltés alatt!     

                                               Prospektus újbóli kiadásához támogatás kérés

 

Megjelent a 2010. évi hírlevél második száma!        Elérhető :ITT


KIÁLLÍTÁSOK AKTUÁLIS

HELYSZÍNEI

         HÉVÍZ   HIMOD  

 

                     

                  

 

 

    

AKTUÁLIS DÁTUM:

Boldog Névnapot!MÚZEUM

   Európa Magyarország Heves negye Tarnaméra Almásy Kastély

Tarnaméra

Múzeum címe:
Tarnaméra
Árpád út 8.

Nyitva: Okt. 01. - Márc. 31.: K - V.: 10.00 - 16.00
Ápr. 01. - Szept. 30.: 10.00 - 18.00
Felvilágosítás, információ:
Tel.:+36 36 / 345-358, +36 30 / 9287 - 448   


Tarnaméra-i Rendőrmúzeum levegőből nézve

TARNAMÉRA RÉSZLET MADÁRTÁVLATBÓLHozzáadom a kedvencekhez

A weblap hozzáadása a kedvencekhez


  IP ellenőrző

 

 

Hívjon minket Skype-on:
  Skype elérhetőség Baráti Kör Heves


  Skype elérhetőség Dr. Francsics Ottó   elnök
  Skype elérhetőség Tóth Csaba  web mester


Itt üzenhetsz nekünk!

( vendégkönyv )


Itt küldhetsz e-mailt!

rendormuzeum@freemail.hu


Ön e honlap

látogatója

    2008.05.05-től


Hőtérkép  

Lap megtekintéséhez optimális beállítás:   1280x800 képpont és 32 bites színmélység       

Lapot szerkeszti: Tóth Csaba       Elérhetősége:   t_cs@freemail.hu 

WYW kereső     Magyar Honlap Linkek   Admin:  Felület