Bemutatkozás


Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és egyben Magyarország legkeletibb városában Csengerben lakom. Kertes, családi házban születtem, így már gyerekként megtanultam milyen az, amikor gondoskodni kell egy állatról. Mindig volt kutyánk, főleg keverékek, de azok is tudnak kedves és hűséges társak lenni.

Az első fajtatiszta törzskönyves kutyát 1995-ben vásárolták a szüleink a bátyámnak és nekem. Kriptavári Mirinda egy német dog szuka kutya volt.

Többször megpróbálkoztunk a tenyésztésével, de mindig kudarcba fulladtunk. Sajnos elég fiatalon elpusztult, igen nagy fájdalmat hagyva maga után.

Az elsõ saját kutyám egy német juhász kan volt, 2005. december elején vásároltam kisfiamnak, és persze magamnak Gyönyörû, erõteljes, robosztus, masszív kölyök volt. A kiskutyából hamarosan felnõtt lett, és már nem igényelte a babusgatást.

Mindig az volt a vágyam, hogy kölyökkutyákat nevelhessek. A labradort már ismertem, de a goldiról szinte semmit sem tudtam csak annyit, hogy szoros rokonságban van a labival. Persze utána érdeklődtem, és már akkor tudtam, hogy nekem kell egy goldi is. Feleségemmel és kisfiammal vásároltunk egy labrador retriever szuka kiskutyát, és hogy ne érezze az anyja és a testvérei hiányát, még egy golden retrievert is választottam. A két kiskutya tökéletesen kiegészítette egymást, teljesen egyforma tulajdonságokkal rendelkeztek: nyugodt, figyelmes, intelligens és tanulékony, kimondottan gyermekszerető, türelmes és sohasem agresszív kiskutyák voltak. Azóta is a gyerekek állandó és fáradhatatlan játszótársai, nagyon ragaszkodóak, és szükségük van a gazdájuk közelségére.

A kutyák iránti vonzalom egyre jobban nőtt bennem, majd a kérdés is megfogalmazódott: Miért szeretik olyan sokan a Retrievereket?

  • Intelligensek
  • Kitűnő vadászkutyák
  • Játékosak
  • Nem agresszívek, nem idegesek
  • Engedelmesek, könnyen és szívesen tanulnak
  • Remek vakvezető és kábítószer keresők
  • Szorgalmasak, gyorsak, imádnak úszni
  • Gyerekszeretetük adott
  • Küllemük szép és előkelő

Aki társául választ egy Retrievert, hűséges, igaz barátra lel benne. Végtelen emberszeretete és vidám természete a világ egyik legnépszerűbb kutyájává tette e fajtát. Nem véletlenül! És ezek azok az érvek is amiért retrievereket tenyésztek.

Csupa jóindulat, sohasem rossz kedvű, ha eszünkbe jut, bármikor simogathatjuk, paskolgathatjuk, gyönyörű dísze kertünknek, portánknak. Biztosra vehetjük, ha elvisszük sétálni az utcára, parkokba – rossz arány esetén is – minden második sétáló megáll: „jaj de szép kutya! Meg lehet simogatni?”

Mire mi szerényen, mosolyogva mondjuk „igen” és a lelkünkben szétterülő boldogság érzetével nyugtázzuk, mégis csak jó döntés volt a család részéről, ilyen szép, okos, jó kutyát venni.

Mindenkinek kellemes időtöltést, és böngészést kívánok!