TANÁCSOK A NAPI ÉTREND ÖSSZEÁLLÍTÁSÁHOZ
DIÉTA – MINT A GYÓGYÍTÁS FONTOS ESZKÖZE
Hasi elhízás, ami inkább hajlamosít bizonyos betegségekre
Csípőtáji elhízás
Nő: 700 + 7 x testsúlyEnergiaszükséglet:
Férfi: 900 + 10 x testsúly
ülő életmód: alapanyagcsere x 1,2Fogyókúra esetén:
közepesen aktív: alapanyagcsere x 1,4
nehéz fizikai munka: alapanyagcsere x 1,8
energiaszükséglet – 500 kcal
Nő: 1200 –1400 kcal
Férfi: 1400 – 1800 kcal
tavaszilevesUzsonna: 2 dl 100%-os narancslé, 2 db korpás keksz
tejbensült csirkemell
kelbimbósaláta
AZ EGÉSZSÉGES TESTSÚLYCSÖKKENTÉS
Gyáni Emese
Dietetikus
A CSONTRITKULÁS ÉTRENDI KEZELÉSE
Korosztályi sajátosságok | Várható következmények |
---|---|
Divatfogyókúrák | Elégtelen Ca- és vitaminfogyasztás ( gyakran kávé, rosttabletta az ebéd) |
Hagyományostól eltérő táplálkozási irányzatok: vegetarianizmus szigorúbb irányzata | Ca-, laktóz-, fehérjehiányos rostban túlzottan gazdag táplálkozás |
Bőséges üdítőital fogyasztás | Megnövekedett foszforfogyasztás |
Megváltozott italfogyasztási szokások | Sok üdítő, kevés tej |
Anorexia nervosa | Elégtelen tápanyagfelvétel |
Gyermekek | 1000 – 1200 |
Felnőtt 60 év alatt | 800 – 1000 |
Felnőtt 60 év felett | 1000 |
Terhes, szoptató nő | 1200 |
A kalcium felszívódását segíti | A kalcium felszívódását gátolja |
---|---|
D- , K-, A-, C-vitamin | oxálsav |
Szükségleteknek megfelelő fehérje bevitel | fitinsav |
Megfelelő Ca : P arány | alkoholfogyasztás, dohányzás |
Fizikai aktivitás | túlzott kávé, tea fogyasztás |
Bizonyos ásványi anyagok ( magnézium) | bőséges állati zsiradék fogyasztása |
Tejcukor és tejsav | colafélék |
bőséges fehérjefogyasztás (főleg hús) | |
sok só fogyasztás | |
sok cukor fogyasztás | |
bizonyos gyógyszerek |
Ca felszívódását biztosítjaA-vitamin:
Jól összeválogatott étrenddel és napozással biztosítható
halmájolaj, máj, tojás, tej, tejtermékek
Csontanyagcserében a csontok hosszanti növekedését segítiC-vitamin:
Belsőségek, tojássárga, tengeri halak, tejtermékek
Zöld, sárga, vörös színű zöldségek, gyümölcsök – ß- karotin
Nélkülözhetetlen alkotórésze a kollagénnekK-vitamin:
A kollagén kötőszöveti fehérje, mely alkotórésze a porcnak, csontnak
Csontfehérje képződésnek fontos elemeFoszfor ( P ):
Brokkoli, káposzta, paraj, tejtermékek, máj, kelbimbó
Napi fogyasztás a Ca-fogyasztás függvénye. Párhuzamosan emelkedik.
Túl sok, túl kevés foszfor hátrányos.
Ideális arány: 1 Ca : 1 P vagy 1,5 Ca : 1 P
Túl sok foszfor megakadályozza a Ca beépülését
Ömlesztett sajtok, tojássárga, belsőségek, cola, kávé, húsok,szárazhüvelyesek, gyorséttermi ételek
A húsipar az engedélyezett foszfortartalmú adalékanyagokkal tovább növeli a húsok amúgy is magas foszfortartalmát.
Ez nem azt jelenti, hogy kerülni kell a húsokat, csak korlátozni a fogyasztásukat. Az étkezéseknél a húsok helyett tejtermékeket, zöldségkrémeket, salátákat, sajtkrémeket, túrókrémeket fogyasszunk.
Csontszövet alkotórésze
Ideális arány: 2 Ca : 1 Mg
Tehát: Ca – 800 mg Csontritkulás esetén: + 400 mg
P - 800 mg
Mg – 400 mg
Zöldségfélék, hüvelyesek, gabonafélék, gyümölcsök, tejtermékek, hal
Elősegíti a Ca felszívódását
Túlzott fehérjebevitel hatására nő a Ca-űrítés a vizeletben.
A tej fehérjéi jobb hatásúak, mint a hús fehérjéi.
Serkentője a Ca.felszívódásnak
Túlzott pihenés esetén csökken a Ca felszívódása, nő a vesén keresztül távozó Ca-mennyisége. Ezt többlet Ca-mal nem lehet ellensúlyozni, ugyanis a Ca beépülése aktiv mozgással érhető el.
Rontja a Ca felszívódását, mert a bélben oldhatatlan vegyületet képeznek.
Sóska, paraj, rebarbara, kakaópor, csokoládé, teafű
Gátolja a Ca felszívódását.
Fehérbab, sárgaborsó, buzakorpa, szójagranulátum
Ezért a szükséges rostmennyiséget más friss zöldségből, Gyümölcsből kell fedezni.
Tejcukrot | - Ca-felszívódását segíti |
D-vitamint | - Ca contokba való beépülését segíti |
Fehérjéket | - csontanyagcserében játszanak szerepet |
A-, K-vitamint | |
Mg, P -t | - csontépítéshez szükséges |
Olajos magvak (dió, mogyoró, mák, mandula), rozskenyerek, tengeri halak,
Ca-mal dúsitott élelmiszerek, ásványvizek, tejpor (dúsításhoz), zöldségek, gyümölcsök
Mák | 968 mg |
Parmezán jellegű sajtok | 850 mg |
Ementáli, Pannónia sajt | 800 mg |
Óvári sajt | 600 mg |
Trappista sajt | 600 mg |
Juhtúró | 400 mg |
Köményes sajt | 400 mg |
Mogyoró | 290 mg |
Szardínia | 270 mg |
Mandula | 238 mg |
Dióbél | 202 mg |
Mackó sajt 1 db | 200 mg |
Paraj | 133 mg (Ennek csak kb.5%-a szívódik fel az oxálsav tartalma miatt) |
Busa | 130 mg |
Tejföl | 130 mg |
Joghurt, kefir | 120 mg |
Tehéntej | 114 mg |
Sóska | 113 mg |
Mazsola | 110 mg |
Banán | 110 mg |
Tehéntúró | 80 mg |
1 l tej és 5 dkg sajtA javasolt mennyiséget többszörre érdemes elosztani a nap folyamán, mert így jobban hasznosul.
1 l tej és 2 pohár joghurt
DIÉTA KÖSZVÉNYES BETEGEK RÉSZÉRE
DIÉTÁS TANÁCSOK IDŐS EMBEREK SZÁMÁRA
Az öregedés folyamán változik az idős ember anyagcseréje. Csökken bizonyos hormonok mennyisége és csökken az alapanyagcsere is. Kisebb lesz a gyomor-, máj -, és a hasnyálmirigy emésztőenzimjeinek a mennyisége is. Az idős korban a leépítő folyamatok vannak túlsúlyban.
A kor előrehaladtával lassúbb tempójú lesz az életritmus, kevesebb mozgás jellemzi ezt az életkort, hisz általában a nyugdíjaskor elérésével a rendszeres munkavégzés is megszűnik. Ebből az következik, hogy a kalóriaszükséglet is kevesebb mint korábban, tehát a napi 1500 – 2000 kcal is elegendő. Ha ennél többet fogyaszt, akkor a testsúly növekedni fog , ami megterheli a szivet, lábat, gerincet, és sokféle betegségre hajlamosít.
A megfelelő táplálkozás védi az idős ember egészségét, késlelteti a biológiai öregedést, csökkenti a korral járó elváltozásokat.
A megfelelő táplálkozás azt jelenti, hogy a szervezet megkapja az összes tápanyagot amire ebben a korban szüksége van, elegendő mennyiségben és arányban.
Ezt a vegyes étrend biztosítja. Tehát változatosan kell étkezni, sok friss zöldséget, gyümölcsöt, fözelékfélét ( célszerű kerülni a szárazhüvelyeseket és a káposztaféléket, mert ezek emésztése nehezebb) fogyasztani kiegészítve sovány húsokkal, húskészítményekkel, tengeri halakkal, tejjel, tejtermékekkel, valamint gabonaneműekkel ( műzli, barna kenyér).
cukrok, burgonya, rizs, tésztafélék,
kenyerek, zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék
Általában rosszul étkezünk a szénhidrátokból, ugyanis a cukorból, tésztafélékből sokat eszünk, míg a zöldségek, gyümölcsök, gabonafélékből keveset.
Idős korban az édes íz érzékelése csökken. Ezt tapasztalom a kórházban a betegeknél is. Ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni a mindennapos étkezéseink alkalmával.
A túlzott cukorbevitel elhízást eredményez, ami számos betegség kockázatát jelenti.
Tehát kerülni kell a az üdítőitalok, édességek, lekvárok, befőttek fogyasztását. Helyette inkább együnk friss zöldséget, gyümölcsöt naponta többször is, tehát ezek fogyasztását növelni kellene.
Fontos, hogy mindig az évszaknak megfelelő friss zöldséget, gyümölcsöt együnk!
A zöldségekkel, gyümölcsökkel a szervezetbe egyúttal a szükséges vitaminok, ásványi anyagok is bejutnak.
Az antioxidáns vitaminok (C, E, szelén, béta-karotin) rendszeres bevitele jelentősen csökkentheti bizonyos betegségek kialakulását. Jobb ezeket természetes formában elfogyasztani, mint vitamin tabletták formájában.
Próbáljunk meg!
Frissen szedett, frissen készített, frissen örölt, aprított, természetes módon savanyított, illetve aszalással tartósított ételeket fogyasszunk!
Kerüljük a tartósított, túl hűtött, többször hevített, túl sokáig tárolt, régebben felaprított, bő zsiradékban sült, kémiai szerekkel kezelt ételeket.
ÉLŐ SZERVEZETET CSAK ÉLŐ TÁPANYAG TUD TÁPLÁLNI!
Sóbevitel
Csökkenteni kell a felesleges sózást és ízesítéskor a só mennyiségét is!
A túlzott sóbevitel fokozza a magasvérnyomás-betegség kialakulásának veszélyét.
Folyadékbevitel
Min. napi 2 l.
Az idős szervezet alkalmazkodó képessége csökken, ezért fontos, hogy élelmezése egyenletes kiegyensúlyozott legyen.
Napi 4 – 5 étkezés javasolt, az étkezések azonos időpontban legyenek. Különösen az esti étkezés legyen kíméletes, könnyen emészthető.
A bőséges evés-ivás és az azt követő elégtelen mozgás idős korban káros.
Fontos az alapos rágás, mivel az emésztés már a szájban elkezdődik. A rosszul megrágott falatok a gyomor megbetegedéseit okozhatják.
Idős korban gyakran tapasztalható, hogy foghiány van. Ez sok mindent von maga után. Egyrészt az emésztés nem lesz tökéletes, másrészt a pépesítés, pürésítés technológiája több főzési időt kíván, s ez idő alatt az értékes vitaminok, ásványi anyagok kárba vesznek, amit figyelembe kell venni az étrend kialakításánál.
Az idős szervezet általában hajlamos székrekedésre. Erre megoldás lehet a rostban gazdag táplálkozás, valamint a rendszeres joghurt, aludttej, friss gyümölcs, nyers saláták, savanyú káposzta leve, kovászos uborka leve, vagy 5-6 szem jól megmosott, éjszakára 2 dl vízbe beáztatott aszalt szilva a levével együtt, vagy csak a beáztatott szilva leve. Jobb, mint a hashajtó.
SOHASEM KÉSŐ AZ ÉLETMÓDON VÁLTOZTATNI!
Bár jobb fiatal korban elkezdeni, de még idős korban is lehet rajta változtatni!
Gyáni Emese
Dietetikus
AZ ÍZÜLETI GYULLADÁS DIÉTÁS KEZELÉSE
Sertészsír | 1700 mg |
Sertésmáj | 870 mg |
Tojásfehérje | 297 mg |
Sertéshús | 120 mg |
Baromfihús | 112 mg |
Marhahús | 70 mg |
Tehéntej | 4 mg |
A vitamin: | tengeri hal, tojássárga, vaj, sajt |
ß karotin: | sárgarépa, sütőtök, sárgabarack, sárgadinnye, zöld levélzöldségek |
C-vitamin: | zöldségek, gyümölcsök, csipkebogyó, paprika, fekete ribizli,kivi, citrusfélék, káposztafélék |
E vitamin: | növényi olajok, búzacsíra, kemény héjú gyümölcsök, margarin |
Szelén: | hal, kagyló, tejtermékek, teljesőrlésű gabona, tojás |
Vas: | szardínia, tojássárga, zöld levélzöldségek |
Cink: | földimogyoró, napraforgómag |
ÍZÜLETI KOPÁSOK ÉTRENDJE
Gyáni Emese
Dietetikus