Otthoni Kezelések
OTTHONÁPOLÁS


ANTIFLOGISZTINES PAKOLÁS
 1. A kenőcsöt a kezelendő bőrfelületre kenjük közepes vastagságban
 2. Papírvattával, vagy vékony ruhával befedjük
 3. Rögzítjük egy kendővel, estétől reggelig rajtahagyjuk
 4. Reggel lemossuk, hetente 2-3 alkalommal ismételjük

NEO-RITEX PAKOLÁS
 1. Egy pohárba teszünk két evőkanál vazelint, ráöntünk két evőkanál Neo-Ritex folyadékot, majd jól összekeverjük
 2. Az így kapott kenőcsöt rákenjük egy nylonra tenyérnyi felületen
 3. Az ágyra teszünk egy vastag törölközőt, ráhelyezzük a kenőccsel bekent nylont, úgy hogy a kenőcs a fájdalmas területre kerüljön
 4. 30-40 percig kell így feküdni, ezt követően letöröljük a kenőcsöt a bőrről, majd szappanos vízzel lemossuk
 5. Hetente 2-3 alkalommal ismételhető
  (Vigyázni kell arra, hogy a kenőcs erős hatása miatt hosszabb idejű, vagy gyakoribb alkalmazás esetén a bőrt izgathatja)

GYÓGYSZERES PAKOLÁSOK

A reumás panaszokra javasolt, a patikákban kapható kenőcsöket a fájdalmas területre kell felkenni naponta 2-3 alkalommal.
Várjuk meg amíg a bőrben felszívódik.
Gyógyszerérzékeny egyének először az alkaron 1-2 cm-es területre kenjék fel, és ha egy órán belül nincs jelentős bőrpír, vagy erős viszketés, akkor alkalmazhatják nagyobb területen is.
Tudni kell azonban azt, hogy ezeknek a kenőcsöknek a hatása, hogy melegségérzetet, enyhe bőrpírt okoznak ami természetesen nem káros.


HŰTŐBOROGATÁSOK, PAKOLÁSOK

Hideg borogatás
A hideg csapvízbe mártott kendőt kissé kicsavarjuk, majd a fájdalmas végtagra helyezzük.
Felmelegedés után cserélni kell.
Jegelés
Több eszközzel is végezhetjük az izületek hűtését.
Jégakku, mélyhűtőben lehűtött zacskós tej, mélyhűtőből kivett jégkocka, zöldborsó, és a gyógyszertárakban kapható gélt használhatunk erre a célra.
Ezeket mindig száraz vékony ruhába tekerve tegyük a fájdalmas végtagra. A borogatást 20-30 percenként kell cserélni. Vigyázzunk, hogy a jeges borogatást ne hagyjuk túl sokáig az izületen, és ne helyezzük közvetlenül a bőrre!


MELEGPAKOLÁSOK

Paraffin pakolás
30 dkg paraffint felolvasztunk egy zománcozott edényben (addig melegítjük, míg hígan folyó lesz).
A kezünket zsíros krémmel bekenjük, majd erre a meleg olvadt paraffint egy ecsettel felkenjük. A kezet nylonba, majd egy törölközőbe csavarjuk és 30-40 percig rajta hagyjuk.


LÁZKEZELÉSEK

A hőmérséklet emelkedésének mértéke szerint 37-38 Celsius fok között hőemelkedésről, 38-39 között mérsékelt lázról, 39-40,5 között magas lázról, 40,5 felett orvosi szóval hiperpirexiáról beszélünk.
A magasabb hőmérséklet gátolja a kórokozók szaporodását, gyorsítja az ellenanyagtermelést, a kórokozók megsemmisítését. A szervezet védekezőrendszere 37,5 fok körül a legaktívabb. Ezért a mérsékelt, a szervezetet nem túlságosan terhelő láz csillapítása felesleges. Kivételt képeznek ez alól a szabály alól a gyermekek, a cukorbetegek, a lázgörcsre érzékeny idős, beteg emberek, labilis keringésű, legyengült sorvadt betegek, agyi organikus betegségben szenvedők és a terhesek. Náluk még a mérsékelt lázat is gondosan csillapítani kell!
Magas láz esetén azonban túlságosan emelkedik az oxigénigény, ami nagy terhet ró a keringésre, a szívre. A szervezet energiaraktárai kiürülnek, testünk legyengül. Ezért a magas lázat minden esetben csillapítani kell!

Ha a testhőmérséklet meghaladja a 38 C fokot, a lázat feltétlenül csillapítsuk gyógyszerekkel. Ne várjunk az orvosra! A beteget azonnal fektessük ágyba, pihentessük, adjunk neki bőségesen inni, hogy a fokozott izzadás miatt elvesztett folyadékot és ásványi anyagokat pótolni tudjuk.
Ha a beadott gyógyszerek ellenére a láz nem mérséklődik, hanem tovább emelkedik, alkalmazzunk törzsborogatást. Szobahőmérsékletű vízbe áztatott lepedőbe csavarjuk a beteget. A borogatást egy órán keresztül 10 percenként cseréljük. A hőmérséklet azonban nem kerülhet 37 C fok alá.
Jól alkalmazható a hűtőfürdő is. A beteget ültessük 36-37 C fokos vízbe, majd hideg víz hozzáadásával hűtsük le. A fürdővíz hőmérsékletét nem szabad 30-32 C-fok alá csökkenteni! A beteget 5-10 percig tartsuk a hűtőfürdőben.