2019. July 17.
 
  Fő oldal
template designed by Joomla-templates.com
 
Fő menü
Fő oldal
Témakörök
Galéria
Blog
Vendégkönyv
Linkek
Infó
Keresés
Számláló
Látogatók: 199774
Motor tuning PDF Nyomtatás E-mail
Felhasználói értékelés: / 15
LegrosszabbLegjobb 
Írta: Jules   
2007. January 27.
Tuning: széria motor teljesítmény növelése. Váz, fék, futómű megerősítése (a nagyobb igénybevétel elviselésére), súlycsökkentés, terep vagy gyorsasági versenypálya igényeihez hangolás.
Motor teljesítmény növelése:
Miből lesz a teljesítmény?

Peff=2*Pe*VH*n/i

Peff[w]: effektív teljesítmény

Pe[Pa]: effektív középnyomás
Növelése: több üzemanyagot kell elégetni, de több üzemanyag elégetéséhez több oxigén kell. Ez a nagyobb gond, mert több üzemanyagot még aránylag könnyen be lehet juttatni a hengerbe, de a levegőt a légköri nyomás nyomja be a dugattyú által megnövelt térfogatú térbe és ez eléggé korlátozza a mennyiséget. A szívó rendszer légellenállásának a csökkentésével (hosszú kanyargós helyett rövid egyenes sima felületű leömlő, nagyobb szelepek) és hangolásával lehet megnövelni a beszívott levegő mennyiségét. Ide tartozik a kipufogó tuning is (a kipufogó gázok jobb kiürítése a hengerből és a friss töltés segítése). Feltöltővel mégtöbb levegőt lehet a hengebe juttatni. A feltöltő lehet kompresszor (egy turbina a főtnegelyről meghajtva nyomja/sűríti be a levegőt), turbó (hasonló a kompresszorhoz, csak itt a kipufogó gáz energiája hajtja a turbinát), ram air (a henger feltöltését a menetszél segíti). Több oxigént nem csak több levegővel lehet bejuttatni, hanem a nitróval (dinitrogén oxid), de a nitró csak rövid ideig való gyorsításra alkalmas.

VH[m3]: összlökettérfogat
Növelése: a motor felépítése erősen gátat szab a lökettérfogat növelésére (nem lehet határtalanul növelni sem a löketet sem a furatot), ráadásul a hosszú löketű, nagy henger ürtartalmú motorok kisebb üzemi fordulatszámot viselnek el.

n[1/sec]: főtengely fordulatszám
Növelése: a motor vezérlési paramétereinek megváltoztatásával lehet elérni (pl: szelepvezérlés, gyújtás). Ez sem növelhető határok nélkül (pl: csúszó alkatrészek kenése).

i: ütemszám
Csökkentése: nem megoldható (4 ütemű motorból kétütemű csak teljes átalakítással készülhet, de az már egy teljesen más motor lesz)
Utolsó frissítés ( 2007. January 27. )
 
< Előző   Következő >

© 2019 Jules tuning oldala
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.

Get The Best Free Joomla Templates at www.joomla-templates.com