Máltai selyemkutya ápolása

 

Honlap
Fel
10 parancsolat
Kutyaápolás

- Mint Máltai tenyésztő úgy gondolom, hogy ez a fajta többet érdemel egy általános szőrápolásnál, mert a fajta elegáns, és úgy szép, ha hófehér és ápolt a szőre. Az már mindegy, hogy rövidre van-e vágva vagy hosszú a szőre, csak ápolt legyen, és így kutyánk boldog Máltai lesz. A rövidre vágott szőr, még mindig jobb, mint egy elhanyagolt.
- Tehát az egyik fő dolog az egészséges, és ápolt szőrzet, mely nagyban függ a természetes adottságoktól, hiszen fajtán belül is különböző a szőr minősége, mennyisége és szerkezete. Ezért próbálok mindegyiknek eleget tenni.

- A megfelelően ápolt Máltai szőre, selymes, puha és sima, hosszában a földig leér. SOHA ne használjunk sima fésűt, bármilyen is legyen a szőr szerkezete!
A szőr ápolását a szemeknél kell kezdeni. Mint minden fehér kutyánál, ez a legnagyobb probléma. Kétségkívül, sok kutya hajlamos a könnyfoltosodásra, ezért ezt már kölyök korban kell elkezdeni. Ehhez a művelethez szükségünk van 3%-os borvízre, amit gyógyszertárban lehet kapni, de lehet kapni, speciálisan erre a célra gyártott szemtisztító folyadékot és zselét is.

- Úgy gondolom, hogy érdemes mindent kipróbálni, és amelyik beválik, azt kell használni. Tehát ezt kell rátenni egy vattára vagy papír zsebkendőre, és először a váladékot kell eltávolítani, majd újabb, tiszta vattával átdörzsölni az elszíneződött szőrt. Ezt a műveletet ajánlatos minden reggel elvégezni. Ez után, egy sűrű fogú fém fésűvel átfésüljük a pofaszőrt.
SOHA ne kezdjük el fésülni szárazon a szőrt!
- A procedúra előtt, keverjünk összes egy kicsi kondicionálót vízzel, vagy lehet kapni higított nerc olajat, és ezzel spricceljük be kutyánk szőrét, de ne vigyük túlzásba! Ezután egy hajlított végű drótkefével kezdjük el fésülni a szőrt. Keféljük át mindenhol, és ezt ellenőrizzük közepesen sűrű fém fésűvel, szintén mindenhol. Ezt a műveletet minden másnap végezzük el. A Máltait 2-3 hetente kell megfürdetni, fehérítős samponnal, és ezután, kifésülést elősegítő balzsamot használjunk. Miután mindezt kiöblítettük, töröljük meg a kutyát, úgy hogy a törülközőt átitatjuk a vizes szőrrel.
- A Máltai szőrét SOHA nem szabad dörzsölni!
Ezek után kibontjuk a szőrt, és csipesszel felfogatjuk, úgy hogy csak a lábszőr maradjon, és így ezt kezdhetjük szárítani, lefelé fésülve a szőrt egy egyenes végű fém tűkefével, és így tovább, rétegenként.

- Ne feledjük, Máltaink szőre mindig nő, csak az ápolástól függ a hosszúsága. Aki kiállításra szánja kutyáját, annak már 1 éves kortól fel kell csavarnia a kutya szőrét kifejezetten erre a célra gyártott famentes selyempapírba, és ezt tincsenként kell olajozni, tömény nercolajjal. Ha már földig ér a kutya szőre, egyenlítsük ki egyenesre az alját ollóval. Kiállításon egy vagy két "copfot" szoktak a kutya "hajába" tenni, fekete masnival. A szőrt a szem külső sarkától, egyenes vonalban kell felfogni, a fülek tűzéséig, és át a koponyán, egyenesen.

Amit inkább bízzunk kéthavonta kutyakozmetikusra:
-  talppárnákon növő szőr kivágása, lekerekítése
- nemi szervek, végbélnyílás környékén lévő szőr levágása
- fül tisztítása, és a benne lévő szőr kitépése
- köröm levágása, fogkő eltávolítása

 

Utolsó módosítás: 2007.01.21.