Receptek

Pongrácz Mónika Üknagymamájától származó jól bevált receptek

A nagymama jóvoltából megőrizve

Ősi, hagyományos receptek 4személyre:

 

Vargányás hajdinaleves

Hozzávalók: 1 sárgarépa, 1 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 paprika, 1 csokor petrezselyem zöldje. Egy deciliternyi hajdina, 1 babérlevél, só, őrölt feketebors, majoránna, bazsalikom. 2 evőkanál zsír, 6 evőkanál liszt, 2 evőkanál fűszerpaprika. 10 dkg vargánya.

A zöldségféléket megtisztítjuk, a sárgarépát négyfelé, a paprikát szeletekre vágjuk, a hagymákat kicsit bevágjuk. A petrezselyem zöldjét felszeleteljük. A hajdinát átmossuk és leszűrjük.

Leveses fazékba két liter vízhez hozzáöntjük a hajdinát, beledobjuk a zöldségeket, valamint a babérlevelet. A petrezselyem zöldjéből keveset félreteszünk a tálaláshoz.

A zsírban a lisztet barnulásig pirítjuk. Közben a levest befűszerezzük sóval, borssal, bazsalikommal, majoránnával. Amikor a hajdina és a zöldségek is félpuhára főttek, hozzáadjuk a kockákra vágott vargányát. Összeforraljuk.

Az időközben szép világosbarnára pirult rántásba belekeverjük a fűszerpaprikát, és néhány evőkanálnyi lével felengedve, szűrön keresztül a levesbe csurgatjuk.

Tálalásnál megszórhatjuk petrezselyem zölddel.

 

Keletlen hajdinapogácsa

Hozzávalók: 20 dkg finomliszt, 20 dkg hajdinaliszt, 2 kávéskanál szódabikarbóna, 2 kávéskanál só, 3 kávéskanál cukor, 2 evőkanál sertészsír, 1 tojás, kb. 6 evőkanál tejföl, 4 evőkanál darált mák. A tészta és a tepsi kenéséhez olvasztott zsír, a nyújtáshoz kevés liszt.

A kétféle lisztet a szódabikarbónával, sóval, kristálycukorral, és két evőkanál sertészsírral, és 4 evőkanál mákkal összemorzsoljuk. Hozzágyúrjuk a tojást, és a tejfölt. Lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, olvasztott zsírral megkenjük a tetejét. Összehajtogatjuk, megint megkenjük zsírral, és újra kinyújtjuk. Tetejét berácsozzuk, és kikent tepsibe pogácsákat szaggatunk belőle. Tetejét tojás sárgájával megkenjük és kisütjük.

 

Paradicsomos sertésragu hajdina körettel, paradicsomsalátával

Hozzávalók: 20 dkg sertéscomb, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 5 paradicsom, egy paprika. Egy kevés sertészsír, só, majoránna, őrölt feketebors.

Három deciliternyi hajdina, 2-3 evőkanál étolaj, 1 vöröshagyma, 1 fokhagyma, 1 babérlevél, só.

8 paradicsom, 1 teáskanálnyi ecet, csipetnyi só, bors, cukor, 2 evőkanál tökmagolaj.

A sertéshúst, a vöröshagymát, fokhagymát, paprikát apró kockákra vágjuk. A paradicsomokat is felszeleteljük.

Kevés zsíron üvegesre pároljuk a vöröshagymát, majd belekeverjük a húst, és fehéredésig pirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a felvágott paprikát. Fűszerezzük sóval, majoránnával, borssal, és kicsit átsütjük. A paradicsommal együtt készre pároljuk.

A hajdinakörethez a gabonát átmossuk, leszűrjük, és bő vízben feltesszük főni. Kevés étolajat öntünk a tetejére, majd hozzáadjuk a vöröshagymát, fokhagymát, babérlevelet, és enyhén megsózzuk. Amikor megfőtt leszűrjük, és egy evőkanálnyi étolajjal összekeverjük.

A paradicsomsalátához a paradicsomokat vékony szeletekre vágjuk. Salátalevet készítünk ecettel, borssal, sóval, cukorral, vízzel. Tökmagolajjal ízesítjük, és elkeverjük a paradicsom szeletekkel. Tehetünk a tetejére frissen szelt petrezselyem zöldjét.

 

Gyümölcsös hajdinamálé

Hozzávalók: 50 dkg gyümölcs (körte, cseresznye, szilva, szőlő vagy tetszés szerinti idénygyümölcs), 30 dkg kristálycukor a gyümölcsökhöz. 6 dl aludttej, 2 kávéskanál szódabikarbóna, 2 kávéskanál só, 2 kávéskanál kristálycukor, kb. 14 evőkanál búzaliszt, 8 evőkanál hajdinaliszt. A tepsi zsírozásához és a sütemény locsolásához sertészsír, 1 dl tejföl, a tetejére porcukor.

A gyümölcsöket megtisztítjuk, magházukat (magjukat) eltávolítjuk, és felkockázzuk. Egy tálban összekeverjük a kristálycukorral.

Az aludttejbe beletesszük a szódabikarbónát, sót, cukrot, a búzalisztet, a hajdinalisztet, és alaposan kikeverjük.(Az állagát sűrűbbre búzaliszttel, hígabbra pedig aludttejjel javíthatjuk, ha a gyümölcsünk nagyon levet ereszt akkor sűrűbb tésztát készítsünk.) Piskóta sűrűségű tésztamasszát kapunk, amit kizsírozott tepsibe öntünk. A tetejét megszórjuk gyümölccsel, meglocsoljuk kb 2 evőkanál tejföllel, és 1-2 evőkanál olvasztott zsírral. Előmelegített sütőben kisütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, mert hidegen jobb szeletelni. Tetejét meghinthetjük porcukorral.

Egyéb receptek:

Hajdinaleves:

Hozzávalók: hántolt hajdina, só, paprika, és a többi már csak attól függ, hogy mit szeret a fogyasztó. Ugyanis főzhető bele paprikás kolbász, vagy gomba, vagy petrezselyem, füstölt hús, sárgarépa.

A zöldségeket megtisztítjuk, karikákra vágjuk kivéve a vöröshagymát, a hajdinát megmossuk (ha húst főzünk, akkor azt is külön, majd apró kockákra vágjuk).

Elkészítés: a (húst és) zöldséget (együtt) lassan félpuhára kell főzni, és hozzáadni a hajdinát, majd teljesen puhára főzni. Miután már megfőtt paprikás rántással berántjuk, és felforraljuk.

Az egyes ízek pl.: paprika, vagy tejföl pikánssá, érdekessé teszik az ősi eledelt (úgymond felturbózzák a dolgot és ez által még élvezetesebb lesz a fogyasztás.)

Hajdinagombóc

Hozzávalók: 1 csésze hajdinakása (meghántolt hajdina), 2 ujjnyi füstölt szalonna, fél fej vöröshagyma, 1 evőkanál vágott petrezselyem zöld, 1 tojás, kevés só

 Elkészítés: A hajdinakását lobogó vízzel leforrázzuk, és állni hagyjuk. Ha a kása megdagadt, akkor sós vízben jó keményre megfőzzük és kihűtjük. A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk és kiolvasztjuk. A pörcöt kiszedjük, a zsírjában megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, beledobjuk az apróra vágott petrezselyem zöldet, elkeverjük, és a kásához adjuk. Hozzáadjuk a tojást, a sót, és jól összegyúrjuk. Vizes kézzel gombócokat formálunk, és a levesbe főzzük.

Párolt hajdinakása

Hozzávalók: kg hajdinakása, 1 fej vöröshagyma, 2 tojásnyi zsír, 2 ujjnyi füstölt szalonna, késhegynyi őrölt bors, só, forró víz

 Elkészítés: A hajdinakását megmossuk, szitába tesszük és lecsurgatjuk. A zsírt felhevítjük, a hajdinakását átforgatjuk benne. Ha már kezd üvegesedni, hozzátesszük az egészben hagyott vöröshagymát, az őrölt borsot és forró sós vízzel fölengedjük, csak annyival, amennyi éppen ellepi. Lefödve puhára pároljuk. A szalonnát apró kockára vágjuk és megpirítjuk. A hajdinakását tálba öntjük, és a pirított szalonnát zsírjával együtt ráöntve tálaljuk. Tökmagolajos savanyú káposztával ebédre és vacsorára egyaránt fogyasztható. Pirított szalonna nélkül köretként is tálalható, a hagyma nélkül.

Hajdinamálé

Hozzávalók: 25 dkg hajdinaliszt, 3dl tej, 1 tojás, só, 3-4 evőkanál cukor, 2 kefir, zsiradék, 1 tejföl

 

Elkészítés: A hajdinalisztet a tejjel felfőzzük és kihűlés után a tojással, sóval, cukorral, kefirrel elkeverjük. Jól kizsírozott tepsibe öntjük és a tetejét tejföllel, meglocsoljuk. Kb. 40 percig közepes lángon, sütjük.

 

 

Zöldségleves hajdinabetéttel (10 személyre)

Hozzávalók: kg  sárgarépa, kg fejes káposzta, 10 dkg  hajdina, 50 g olaj, 10 dkg vöröshagyma,  kakukkfű, só, bors
Elkészítés: a vöröshagymát és a zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát és a répát apró kockákra, a káposztát pedig csíkokra vágjuk, olajon megpirítjuk. A hajdinát külön pirítsuk meg és keverjük össze a zöldségekkel. Ízesítsük a fűszerekkel és öntsük fel 2, 5 l forró vízzel. Kis lángon fedő alatt 30-40 perc alatt puhára főzzük. Szűcs Zsuzsanna receptje


Fűszeres gombócok (10 személyre)

Hozzávalók: 200 g olaj, 6dl tej, 25dkg hajdinaliszt, 10 db kemény tojás, 100 g tejföl (12%-os), 20 dkg napraforgómag, 2 db tojás, 15 dkg zsemlemorzsa, 1 cs. snidling, 2 cs.  petrezselyem, só, őrölt fehér bors, reszelt szerecsendió, őrölt édesnemes paprika, olaj a sütéshez

Elkészítés: forrósítsuk fel az olajat, szórjunk bele 150 g lisztet és pirítsuk aranysárgára. Öntsük rá a tejet, forraljuk fel és 10 percig kevergetés mellett kis lángon, főzzük. A megmosott petrezselymet és snidlinget vágjuk apróra. A meghámozott kemény tojásokat vágjuk kockákra és keverjük az összevágott fűszernövényekkel és a tejföllel együtt a kissé kihűlt rántáshoz. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítsük, végül adjuk hozzá a megpirított napraforgómagokat. A megmaradt tojást verjük fel paprikával. Forrósítsuk fel az olajat. A tésztából formáljunk kis gombócokat és forgassuk meg a maradék lisztben, a tojásban, végül a zsemlemorzsában. Forró olajban süssük ropogósra, és tálalásig tartsuk melegen.

Szűcs Zsuzsanna receptje


Hajdinás burgonyagombóc bazsalikommártással (10 személyre)

Hozzávalók:

A gombóchoz: 2 kg burgonya, 5 db tojás, 30 dkg hajdinaliszt, 30 dkg reszelt parmezán sajt, 125 g vaj vagy margarin, só

A mártáshoz: - 2 kis fej vöröshagyma, 10 dkg vaj vagy margarin, 2. 5 dl száraz fehérbor, 5 dl tejszín, 2 db citrom, 20 ág bazsalikom, só, őrölt fehér bors

Elkészítés: a héjában főtt burgonyát meghámozzuk, áttörjük, majd keverjük el a tojásokkal, liszttel és 125 g sajttal, sózzuk meg, és alaposan dolgozzuk össze. Lisztezett deszkára hideg vízbe mártott kanállal szaggassunk belőle kis gombócokat, majd enyhén sós, forrásban, lévő vízben főzzük ki. Ha megfőtt, alaposan csepegtessük le és olvasztott vajjal meglocsolva, tartsuk melegen. A mártáshoz a megtisztított és apró kockákra vágott hagymát kevés olajon pároljuk üvegesre, öntsük rá a bort, a tejszínt és forraljuk fel. Lassan sűrítsük krémszerűre, majd adjuk hozzá a citrom levét és a vékony csíkokra vágott bazsalikomleveleket. Ízesítsük sóval, borssal, majd lassan keverjük bele a maradék olvasztott vajat. Tíz tányérra osszuk el a gombócokat és a mártást, a maradék reszelt sajttal megszórva tálaljuk

Szűcs Zsuzsanna receptje

Töltött paprika hajdinával (10 személyre)

Hozzávalók: 20 dkg hajdina, 2kg zöldpaprika, 25 dkg reszelt trappista sajt, 10 dkg vöröshagyma, 10 dkg olaj, 60 dkg sertéshús, 2 db leveskocka, petrezselyem zöld, só

Elkészítés: a darált húst összegyúrjuk a megmosott hajdinával, sóval, petrezselyem zölddel és az olajon megpárolt hagymával. A megmosott zöldpaprika magházát eltávolítjuk, félbevágjuk és megtöltjük a töltelékkel, zöldséglevesben puhára főzzük. Kiolajozott tűzálló tálba tesszük, megszórjuk reszelt sajttal és összesütjük. Érdekességképp apróra vágott, pirított földimogyoróval is gazdagíthatjuk.

Szűcs Zsuzsanna receptje

Tavaszi hajdina egy tál (10 személyre)

Hozzávalók: - hajdina 750 g - vöröshagyma 100 g - fokhagyma 5 gerezd - olaj 200 g - sárgarépa 500 g - zöldborsó 500 g - pulykahús 600 g - petrezselyemzöld, só, - leveskocka 2 db
Elkészítése: a hagymát apróra vágjuk, összezúzott fokhagymával, a kockákra vágott pulykahússal és a hajdinával. Az olajon enyhén megpároljuk, 2, 5 l meleg
zöldség levessel leöntjük, fűszerezzük. Fedővel lefedve kis lángon 15-20 percig főzzük. Majd hozzáadjuk a répát és a borsót. Készre főzzük, és szükség szerint
utóízesítjük. (1 adag 632, 7 kcal energiát, 24, 1 g fehérjét, 27, 1 g zsírt és 60, 2 g szénhidrátot tartalmaz.)

Köret

Hajdina brokkolival (10 személyre)

Hozzávalók: - hajdina 500 g - brokkoli 1250 g - kefir 1000 g - fokhagyma 8 gerezd - só
Elkészítése: a hajdinát 1, 2 l sós vízben megfőzzük, ízesítjük az összezúzott fokhagymagerezdekkel. A brokkolit megmossuk, rózsáira szedjük és kevés sós vízben fedő alatt, megpároljuk. Ha elkészült, hozzákeverjük a hajdinakásához. A tetejét leöntjük a kefirrel és közepesen meleg sütőben, átsütjük.
(1 adag 278, 5 kcal energiát, 12, 6 g fehérjét, 4, 5 g zsírt és 43, 1 g szénhidrátot tartalmaz.)
Desszert

Hajdinakása Fekete-erdő módra (10 személyre)

Hozzávalók: - hajdina 500 g - olaj 25 g - napraforgómag 250 g - méz 250 g - málna 250 g - meggy 500 g - fahéj, só
Elkészítése: a megmosott hajdinát az olajon kissé megpirítjuk, felöntjük 1 l vízzel, ízesítjük a mézzel, fahéjjal és kását készítünk belőle. Ha elkészült, az alaposan megmosott gyümölcsöket belekeverjük. A tetejét megpirított napraforgómaggal szórjuk meg.
(1 adag 467, 9 kcal energiát, 14, 4 g fehérjét, 15, 3 g zsírt és 67, 3 g szénhidrátot tartalmaz)

Almás
hajdinafelfújt (10 személyre)

Hozzávalók: - hajdina 40 dkg - tej 16 dl - víz 4 dl - alma 50 dkg - tojásfehérje 6 db - vaníliás cukor 25 g - margarin 4 dkg - citrom 2 db - cukor 10 dkg
Elkészítése: a megmosott és átválogatott hajdinát a tej és a víz keverékében feltesszük főni. Ízesítjük a cukorral, a citrom levével és reszelt héjával. Ha megpuhult, belekeverjük a lereszelt vagy szeletekre vágott almát. A felvert tojásfehérjék habját óvatosan beleforgatjuk, majd margarinnal kikent hőálló üvegtálba tesszük, és alaposan átsütjük, amíg a teteje szép piros nem lesz.
Dúsíthatjuk durvára vágott diódarabokkal vagy mazsolával és ízesíthetjük őrölt fahéjjal is.
(1 adag 319, 4 kcal energiát, 11, 3 g fehérjét, 6, 3 g zsírt és 50, 6 g szénhidrátot tartalmaz.)  

Vissza