Receptek
Pongrácz Mónika Üknagymamájától származó jól bevált receptek
A nagymama jóvoltából megőrizve
Ősi, hagyományos receptek 4személyre:
Vargányás hajdinaleves
Hozzávalók: 1 sárgarépa, 1 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1
paprika, 1 csokor petrezselyem zöldje. Egy deciliternyi hajdina, 1 babérlevél,
só, őrölt feketebors, majoránna, bazsalikom. 2 evőkanál zsír, 6 evőkanál liszt,
2 evőkanál fűszerpaprika. 10 dkg vargánya.
A zöldségféléket
megtisztítjuk, a sárgarépát négyfelé, a paprikát szeletekre vágjuk, a hagymákat
kicsit bevágjuk. A petrezselyem zöldjét felszeleteljük. A hajdinát átmossuk és
leszűrjük.
Leveses fazékba két liter
vízhez hozzáöntjük a hajdinát, beledobjuk a zöldségeket, valamint a
babérlevelet. A petrezselyem zöldjéből keveset félreteszünk a tálaláshoz.
A zsírban a lisztet
barnulásig pirítjuk. Közben a levest befűszerezzük sóval, borssal,
bazsalikommal, majoránnával. Amikor a hajdina és a zöldségek is félpuhára
főttek, hozzáadjuk a kockákra vágott vargányát. Összeforraljuk.
Az időközben szép
világosbarnára pirult rántásba belekeverjük a fűszerpaprikát, és néhány
evőkanálnyi lével felengedve, szűrön keresztül a levesbe csurgatjuk.
Tálalásnál megszórhatjuk
petrezselyem zölddel.
Keletlen hajdinapogácsa
Hozzávalók: 20 dkg finomliszt, 20 dkg hajdinaliszt, 2 kávéskanál
szódabikarbóna, 2 kávéskanál só, 3 kávéskanál cukor, 2 evőkanál sertészsír, 1
tojás, kb. 6 evőkanál tejföl, 4 evőkanál darált mák. A tészta és a tepsi
kenéséhez olvasztott zsír, a nyújtáshoz kevés liszt.
A kétféle lisztet a
szódabikarbónával, sóval, kristálycukorral, és két evőkanál sertészsírral, és 4
evőkanál mákkal összemorzsoljuk. Hozzágyúrjuk a tojást, és a tejfölt.
Lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, olvasztott zsírral megkenjük a tetejét.
Összehajtogatjuk, megint megkenjük zsírral, és újra kinyújtjuk. Tetejét
berácsozzuk, és kikent tepsibe pogácsákat szaggatunk belőle. Tetejét tojás
sárgájával megkenjük és kisütjük.
Paradicsomos sertésragu hajdina körettel,
paradicsomsalátával
Hozzávalók: 20 dkg sertéscomb, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd
fokhagyma, 5 paradicsom, egy paprika. Egy kevés sertészsír, só, majoránna,
őrölt feketebors.
Három deciliternyi hajdina,
2-3 evőkanál étolaj, 1 vöröshagyma, 1 fokhagyma, 1 babérlevél, só.
8 paradicsom, 1 teáskanálnyi
ecet, csipetnyi só, bors, cukor, 2 evőkanál tökmagolaj.
A sertéshúst, a vöröshagymát,
fokhagymát, paprikát apró kockákra vágjuk. A paradicsomokat is felszeleteljük.
Kevés zsíron üvegesre
pároljuk a vöröshagymát, majd belekeverjük a húst, és fehéredésig pirítjuk.
Hozzáadjuk a fokhagymát, a felvágott paprikát. Fűszerezzük sóval, majoránnával,
borssal, és kicsit átsütjük. A paradicsommal együtt készre pároljuk.
A hajdinakörethez a gabonát
átmossuk, leszűrjük, és bő vízben feltesszük főni. Kevés étolajat öntünk a tetejére,
majd hozzáadjuk a vöröshagymát, fokhagymát, babérlevelet, és enyhén megsózzuk.
Amikor megfőtt leszűrjük, és egy evőkanálnyi étolajjal összekeverjük.
A paradicsomsalátához a
paradicsomokat vékony szeletekre vágjuk. Salátalevet készítünk ecettel, borssal,
sóval, cukorral, vízzel. Tökmagolajjal ízesítjük, és elkeverjük a paradicsom
szeletekkel. Tehetünk a tetejére frissen szelt petrezselyem zöldjét.
Gyümölcsös hajdinamálé
Hozzávalók: 50 dkg gyümölcs (körte, cseresznye, szilva, szőlő
vagy tetszés szerinti idénygyümölcs), 30 dkg kristálycukor a gyümölcsökhöz.
A gyümölcsöket megtisztítjuk,
magházukat (magjukat) eltávolítjuk, és felkockázzuk. Egy tálban összekeverjük a
kristálycukorral.
Az aludttejbe beletesszük a
szódabikarbónát, sót, cukrot, a búzalisztet, a hajdinalisztet, és alaposan
kikeverjük.(Az állagát sűrűbbre búzaliszttel, hígabbra pedig aludttejjel
javíthatjuk, ha a gyümölcsünk nagyon levet ereszt
akkor sűrűbb tésztát készítsünk.) Piskóta sűrűségű tésztamasszát kapunk, amit
kizsírozott tepsibe öntünk. A tetejét megszórjuk gyümölccsel, meglocsoljuk kb 2
evőkanál tejföllel, és 1-2 evőkanál olvasztott zsírral. Előmelegített sütőben
kisütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, mert hidegen jobb szeletelni. Tetejét
meghinthetjük porcukorral.
Egyéb receptek:
Hajdinaleves:
Hozzávalók: hántolt hajdina, só, paprika, és a többi már csak
attól függ, hogy mit szeret a fogyasztó. Ugyanis főzhető bele paprikás kolbász,
vagy gomba, vagy petrezselyem, füstölt hús, sárgarépa.
A
zöldségeket megtisztítjuk, karikákra vágjuk kivéve a vöröshagymát, a hajdinát
megmossuk (ha húst főzünk, akkor azt is külön, majd apró kockákra vágjuk).
Elkészítés: a (húst és) zöldséget (együtt) lassan félpuhára kell
főzni, és hozzáadni a hajdinát, majd teljesen puhára főzni. Miután már megfőtt
paprikás rántással berántjuk, és felforraljuk.
Az
egyes ízek pl.: paprika, vagy tejföl pikánssá, érdekessé teszik az ősi eledelt
(úgymond felturbózzák a dolgot és ez által még élvezetesebb lesz a fogyasztás.)
Hajdinagombóc
Hozzávalók: 1 csésze
hajdinakása (meghántolt hajdina), 2 ujjnyi füstölt szalonna, fél fej
vöröshagyma, 1 evőkanál vágott petrezselyem zöld, 1 tojás, kevés só
Elkészítés: A
hajdinakását lobogó vízzel leforrázzuk, és állni hagyjuk. Ha a kása megdagadt,
akkor sós vízben jó keményre megfőzzük és kihűtjük. A füstölt szalonnát apró
kockákra vágjuk és kiolvasztjuk. A pörcöt kiszedjük, a zsírjában megpirítjuk az
apróra vágott vöröshagymát, beledobjuk az apróra vágott petrezselyem zöldet,
elkeverjük, és a kásához adjuk. Hozzáadjuk a tojást, a sót, és jól
összegyúrjuk. Vizes kézzel gombócokat formálunk, és a levesbe főzzük.
Párolt
hajdinakása
Hozzávalók: kg
hajdinakása, 1 fej vöröshagyma, 2 tojásnyi zsír, 2 ujjnyi füstölt szalonna,
késhegynyi őrölt bors, só, forró víz
Elkészítés: A
hajdinakását megmossuk, szitába tesszük és lecsurgatjuk. A zsírt felhevítjük, a
hajdinakását átforgatjuk benne. Ha már kezd üvegesedni, hozzátesszük az
egészben hagyott vöröshagymát, az őrölt borsot és forró sós vízzel fölengedjük,
csak annyival, amennyi éppen ellepi. Lefödve puhára pároljuk. A szalonnát apró
kockára vágjuk és megpirítjuk. A hajdinakását tálba öntjük, és a pirított
szalonnát zsírjával együtt ráöntve tálaljuk. Tökmagolajos savanyú káposztával
ebédre és vacsorára egyaránt fogyasztható. Pirított szalonna nélkül köretként
is tálalható, a hagyma nélkül.
Hajdinamálé
Hozzávalók: 25 dkg
hajdinaliszt, 3dl tej, 1 tojás, só, 3-4 evőkanál cukor, 2 kefir, zsiradék, 1
tejföl
Elkészítés: A
hajdinalisztet a tejjel felfőzzük és kihűlés után a tojással, sóval, cukorral,
kefirrel elkeverjük. Jól kizsírozott tepsibe öntjük és a tetejét tejföllel,
meglocsoljuk. Kb. 40 percig közepes lángon, sütjük.
Zöldségleves
hajdinabetéttel (10 személyre)
Hozzávalók: kg
sárgarépa, kg fejes káposzta, 10 dkg hajdina,
Elkészítés: a vöröshagymát és a zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát és a répát
apró kockákra, a káposztát pedig csíkokra vágjuk, olajon megpirítjuk. A
hajdinát külön pirítsuk meg és keverjük össze a zöldségekkel. Ízesítsük a
fűszerekkel és öntsük fel 2,
Fűszeres gombócok (10
személyre)
Hozzávalók:
Elkészítés: forrósítsuk
fel az olajat, szórjunk bele
Szűcs Zsuzsanna
receptje
Hajdinás burgonyagombóc bazsalikommártással (10 személyre)
Hozzávalók:
A gombóchoz:
A mártáshoz: - 2 kis
fej vöröshagyma, 10 dkg vaj vagy margarin, 2.
Elkészítés: a héjában főtt
burgonyát meghámozzuk, áttörjük, majd keverjük el a tojásokkal, liszttel és
Szűcs Zsuzsanna
receptje
Töltött paprika
hajdinával (10 személyre)
Hozzávalók: 20 dkg
hajdina, 2kg zöldpaprika, 25 dkg reszelt trappista sajt, 10 dkg vöröshagyma, 10
dkg olaj, 60 dkg sertéshús, 2 db leveskocka, petrezselyem zöld, só
Elkészítés: a darált húst
összegyúrjuk a megmosott hajdinával, sóval, petrezselyem zölddel és az olajon
megpárolt hagymával. A megmosott zöldpaprika magházát eltávolítjuk, félbevágjuk
és megtöltjük a töltelékkel, zöldséglevesben puhára főzzük. Kiolajozott tűzálló
tálba tesszük, megszórjuk reszelt sajttal és összesütjük. Érdekességképp apróra
vágott, pirított földimogyoróval is gazdagíthatjuk.
Szűcs Zsuzsanna
receptje
Tavaszi hajdina egy
tál (10 személyre)
Hozzávalók: - hajdina
Elkészítése: a hagymát apróra vágjuk, összezúzott fokhagymával, a kockákra
vágott pulykahússal és a hajdinával. Az olajon enyhén megpároljuk, 2,
zöldség levessel leöntjük, fűszerezzük. Fedővel lefedve kis lángon 15-20 percig
főzzük. Majd hozzáadjuk a répát és a borsót. Készre főzzük, és szükség szerint
utóízesítjük. (1 adag 632, 7 kcal energiát, 24,
Köret
Hajdina brokkolival (10 személyre)
Hozzávalók: - hajdina
Elkészítése: a hajdinát 1,
(1 adag 278, 5 kcal energiát, 12,
Desszert
Hajdinakása Fekete-erdő
módra (10 személyre)
Hozzávalók: - hajdina
Elkészítése: a megmosott hajdinát az olajon kissé megpirítjuk, felöntjük
(1 adag 467, 9 kcal energiát, 14,
Almás hajdinafelfújt (10 személyre)
Hozzávalók: - hajdina 40
dkg - tej
Elkészítése: a megmosott és átválogatott hajdinát a tej és a víz keverékében
feltesszük főni. Ízesítjük a cukorral, a citrom levével és reszelt héjával. Ha
megpuhult, belekeverjük a lereszelt vagy szeletekre vágott almát. A felvert
tojásfehérjék habját óvatosan beleforgatjuk, majd margarinnal kikent hőálló
üvegtálba tesszük, és alaposan átsütjük, amíg a teteje szép piros nem lesz.
Dúsíthatjuk durvára vágott diódarabokkal vagy mazsolával és ízesíthetjük őrölt
fahéjjal is.
(1 adag 319, 4 kcal energiát, 11,