Bevezető
Egy kis történeti áttekintés:1959-től folytatok gazdálkodó tevékenységet egyéni gazdaként.
Körülbelül
2003-ban nyertünk egy pályázatot, mely
kapcsán bemutatógazdaságot működtetünk, és hajdinát termelünk. Ez egy ősi
növény, ezt a növényt termeljük bemutató szinten, és készítünk belőle aratáskor
levest is.
A honlap amely szeptemberre már nagyrészt
működni fog feltárja a falu (Kercaszomor)
érdekességeit, azon részekre is kitérve, melyek még nincsenek említési
szinten sem.
Külön kiemelten szerepel a hajdina
bemutatása.
Hajdina:
A legősibb bionövénynek is mondhatnánk a
hajdinát, mert nem marad meg olyan földeken, a melyet mesterséges
anyagokkal-például műtrágyával-kezelnek. A hajdina valamikor őshonos volt az
Őrségben, s a családok egyik legfőbb tápláléka. A sovány, tápanyagban szegény
földet kedveli. Az őrségi családok nem is vásároltak rizst, hajdinát használtak
helyette. Készítettek belőle málét, levest, pogácsát, tortát, s töltötték
hurkába is. Aztán ahogy a modern gazdálkodást rákényszerítették a gazdákra,
eltűnt a hajdina a vidékről. Az őrségi földek most már nem igazán alkalmasak a
hajdina vetésére a műtrágyázás miatt, és a vetésforgót sem igazán alkalmazzák
(a vetésforgó utolsó növénye volt a hajdina) kapások, kukorica, krumpli, búza,
rozs vagy zab és hajdia. A 2003-as évben elvetett hajdina jól kikelt,de az idei
is szépen fejlődik, mint a bemutatott képeken is látszik. A tavalyi bemutató
elég jól sikerült, de az idén több részvevőre számítunk.
A hajdinát takaróval ellátott kaszával rendre
aratjuk, majd a rendet sarlóval kévébe szedjük és az előre elkészített rozs-
vagy zabszalmából készített kötélbe belekötjük, majd a kévéket hármasával
felállítva a helyszínen megszárítjuk.
Ezután történik a cséplés / kézi cséplés/, amely kiterített ponyvára helyezett
és egymással szembefordított kévéket csépeljük cséphadaróval. Az eszköz a
csépnyélre bőrözéssel felszerelt ,
általában a csépnyél hosszának 2/5-öde hosszúságú cséphadaró az ütés pillanatában
teljes felületével üti meg a kévék fejében lévő magot, amely által a mag a
kévéből kiesik az ütések folyamán.
Ezután a szalmát a ponyváról felvesszük az
ott maradt magot törekestől egy olyan rostára helyezve, amelyen csak a mag
folyik át, a többi a rostán marad.
Ezt a magot tisztítás után kis melencébe
kipalljuk (ez úgy történik hogy speciális ejtő mozdulattal a pelyvát a levegőbe
röpítik, így a pelyva nélküli mag maradt vissza). Némi kis válogatás után kerül mozsárba ahol kb...
180-200 ütésre a magról a héj leválik. Újbóli válogatás és pallás után kerül
felhasználásra a hajdina.
Főzve, sütve, hurkában is finom bioétel.
Ez a növény csak rendszeresen szerves
trágyával kezelt földeken termelhető gazdaságosan.
Az említett folyamatokról igyekszem minél több
fotót elérhetővé tenni a honlapon.