Sikerrecept

 

Bemutatkozás

Letöltések

     

Aktuális

 

 

Kezdőlap

Bemutatkozás

Letöltések

Érdekességek

Gondolatok

Kapcsolatat 

 
 

ingyenweblapok.hu - Az első hazai ingyenesen letölthető weblapok. weboldala !

Érdekességekhez

 

VISSZA

 

Aszalt-szilva és az immunrendszer
   >
   > Az utóbbi években egyre többet hallani a sejtkárosító szabad gyökökről,  illetve az antioxidáns hatású gyümölcsökről.
   >
Táplálkozástudományi professzorok ezidáig úgy vélték, hogy az erdei
   gyümölcsök rendelkeznek a legnagyobb szabadgyök-semlegesítő hatással,
  azonban a legfrissebb kutatásokból kiderült, hogy az aszalt szilva jóval
   nagyobb antioxidánsdózissal rendelkezik. Ezért immunrendszerünk
erősítése  érdekében a téli és a tavaszi időszakban különösen ajánlott aszalt szilvát
   fogyasztani.
   >
   Egyetlen aszalt szilva több ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, mint  például egy maréknyi áfonya, ami antioxidánsokban szintén gazdag. Vas,  kalcium, szelén, A-, B-, és C-vitamin tartalmának köszönhetően óvja a  sejteket, védelmet nyújt a daganatos-, a szív- és érrendszeri  megbetegedések
   ellen, és az idegrendszert is erősíti.
   >
  Változó korba lépő nőknek is ajánlott, mivel segít visszafordítani a
  menopauza miatt kialakult csontritkulás folyamatát.
   >
 Táplálkozáskutatók szerint az aszalt szilva kiváló
immunrendszererősítő,
  ráadásul az áfonyával ellentétben könnyebben beszerezhető. Szakértők
 szerint  az egészség védelme és az immunrendszer erősítése érdekében naponta
három  aszalt szilvát fogyasszunk.
 További pozitívumai:
   > - hashajtó,
   > - vizelethajtó,
   > - szabályozza az emésztést, ugyanakkor rostban is rendkívül gazdag.
  Fogyasztásával egyedül a cukorbetegeknek kell óvatosabban bánni, mivel
 magas  cukortartalommal rendelkezik. 100 g aszalt szilva, 300 kalóriát tartalmaz

 

Jó ha tudod a tojásról...

    A tojásnak kiemelten magas a fehérjetartalma, kiváló a tápértéke, tele van
nélkülözhetetlen vitaminokkal és ásványi anyagokkal, és segít a betegségek megelőzésében is. Csökkenti a szív-és érrendszeri megbetegedések, a daganatos betegségek és az időskori szembetegségek kialakulásának kockázatát is. Sok diéta kiváló eleme, hiszen növeli a teltségérzetet, cserében viszont szinte semmi szénhidrátot nem tartalmaz. Ehhez képest még nem is olyan régen a
magas koleszterintartalma és a szalmonellaveszély miatt is sokan támadták
ezt az élelmiszert. A napjainkban végzett kutatások azonban bebizonyították, hogy ezek tévhitek.
Hogyan válasszunk tojást a boltban?
   Tudta-e hogy?
   - A tojás héján mintegy 17 ezer pórus található, melyen keresztül vizet
veszít a tárolás során, de felvehet idegen illatot, ízt is, ezért célszerű kartondobozban tárolni.
   - A tojást a dobozba hegyes végével lefelé kell behelyezni, mert így a
sárgája középen marad, és nem tapad a héjhoz.
   - A tojás szobahőmérsékleten 1 nap alatt "öregszik" annyit, mint
hűtőszekrényben 1 hét alatt.
   - Hűtőben tárolva a vásárlás után egy hónapig sem veszít a minőségéből.
   - Az 1-2 hetes tojás héja a főzés után könnyebben leszedhető, mintha
friss tojást főztünk volna meg.
   - A nyers vagy főtt tojás könnyen megkülönböztethető, ha az asztallapon
megpörgetjük. Ha könnyen pörög, akkor főtt, ha kalimpál, akkor nyers.
   - A sárgájához tapadó két fehérje rostos köteg nem fejlődő embrió,
hanem a sárgáját rögzítő "jégzsinór".
Először is ne csak a tojás dobozát nézzük meg, hanem bátran nyissuk fel a
dobozt, és nézzük
meg magán a tojáson lévő feliratot. A tojásra bélyegzett számsorban betűk is
szerepelnek, a HU magyar, a NL holland, a DE német, a PL lengyel tojást jelöl. Célszerű a HU feliratú magyar tojásokat keresni, hiszen ezek biztosan frissek, nem utaztak több ezer kilométert, és biztonságosak is, mert itthon kötelező a szalmonella elleni védőoltás az állatállományokban. A tojáson lévő számsor a mezei vásárló számára teljesen érthetetlen, ezért most bemutatjuk
olvasóinknak, hogy pontosan mi mit jelent.

Például: 3HU63T18/6

A számsor első számjegye az állattartási technológia kódja (ez lehet szabad
tartás - 1, alternatív tartás -2, ketreces tartás - 3, ökológiai tartás - 4), majd következik az ország kódja, magyar tojás esetében (HU). Ezután jön a megyék/főváros kódja (01-től 20ig), ezt követi az állategészségügyi
kerület sorszáma, majd a tojótyúk jelölése (T), az állattartótelep sorszáma,
s végül a / jel után az istállók száma.

A tojás értéke

A fogyókúrák, a szénhidrátmentes diéták legjobb alapja a tojás, hiszen
gyakorlatilag nem tartalmaz szénhidrátot. A tojásban lévő zsírsavak összetétele optimális, túlnyomórészt telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ami élettanilag nélkülözhetetlen. A tojás zsírjainak összetétele és kellő mennyisége egyedülállóan tökéletesen működteti az ember emésztőrendszerét.
Ezért különösen jó, ha reggelire minél gyakrabban fogyasztunk tojásételeket. Egyébként a legtöbb tojásos fogás kevesebb, mint 15 perc alatt elkészíthető.

A tojás az egyik legkitűnőbb D-vitamin-forrás, segít a csontritkulás
kialakulásának megelőzésében, valamint a legkiválóbb kolinforrás, ami elősegíti az agy fejlődését, a jó memória megtartását, segít az Alzheimer-kór megelőzésében és kezelésében.

Tények és tévhitek

A tojást sok-sok éven át veszélyesnek minősítették, mint nagy koleszterol
tartalmú élelmiszert, ami növeli a vér koleszterinszintjét. Napjainkban azonban a tudományos kutatók felülvizsgálták ezt a nézetet, és bebizonyították, hogy a magas koleszterinszintért a telített zsírsavak az igazi felelősök, a tojásban pedig főként telítetlen zsírsavak találhatók.

Az egyik leggyakoribb vád a tojással szemben, hogy a szalmonella miatt
növeli az ételmérgezés kockázatát. A szalmonellák már 70 °C-on elpusztulnak, tehát a megsütött, megfőzött tojás már kockázat nélkül fogyasztható. Magyarországon egyébként kötelező a két legveszélyesebb szalmonella elleni vakcinázás, és a legtöbb termelő rendszeresen vizsgáltatja állatállományát.

Sokan azt állítják, hogy a tojás miatt akár az egész emberiséget fenyegető
járvány (madárinfluenza) alakulhat ki. Nos, a madárinfluenza állatbetegség, a vírus
átalakulása egyelőre csak feltételezés. A vírus ugyanúgy elpusztul hő hatására, mint a szalmonellabaktérium.
Magyarországon nincs madárinfluenza, és a legveszélyeztetettebb távol-keleti
térségben sem halt meg több ember madárinfluenzában, mint ahányan humán influenzajárvány miatt vesztették életüket

.     

 

 Hivatkozás 1 | Hivatkozás 2 | Hivatkozás 3 | Hivatkozás 4 | Hivatkozás 5 |