
Aszalt-szilva és az
immunrendszer
>
> Az utóbbi években egyre többet hallani a sejtkárosító
szabad gyökökről, illetve az antioxidáns hatású
gyümölcsökről.
>
Táplálkozástudományi professzorok ezidáig úgy vélték, hogy az
erdei
gyümölcsök rendelkeznek a legnagyobb szabadgyök-semlegesítő
hatással,
azonban a legfrissebb kutatásokból kiderült, hogy az aszalt
szilva jóval
nagyobb antioxidánsdózissal rendelkezik. Ezért
immunrendszerünk
erősítése érdekében a téli és a tavaszi időszakban
különösen ajánlott aszalt szilvát
fogyasztani.
>
Egyetlen aszalt szilva több ásványi anyagot és vitamint
tartalmaz, mint például egy maréknyi áfonya, ami
antioxidánsokban szintén gazdag. Vas, kalcium, szelén, A-,
B-, és C-vitamin tartalmának köszönhetően óvja a sejteket,
védelmet nyújt a daganatos-, a szív- és érrendszeri
megbetegedések
ellen, és az idegrendszert is erősíti.
>
Változó korba lépő nőknek is ajánlott, mivel segít
visszafordítani a
menopauza miatt kialakult csontritkulás folyamatát.
>
Táplálkozáskutatók szerint az aszalt szilva kiváló
immunrendszererősítő,
ráadásul az áfonyával ellentétben könnyebben beszerezhető.
Szakértők
szerint az egészség védelme és az immunrendszer erősítése
érdekében naponta
három aszalt szilvát fogyasszunk.
További pozitívumai:
> - hashajtó,
> - vizelethajtó,
> - szabályozza az emésztést, ugyanakkor rostban is rendkívül
gazdag.
Fogyasztásával egyedül a cukorbetegeknek kell óvatosabban
bánni, mivel
magas cukortartalommal rendelkezik. 100 g aszalt szilva, 300
kalóriát tartalmaz
|
|
Jó ha tudod a tojásról...
A
tojásnak kiemelten magas a fehérjetartalma, kiváló a tápértéke, tele
van
nélkülözhetetlen vitaminokkal és ásványi anyagokkal, és segít a
betegségek megelőzésében is. Csökkenti a szív-és érrendszeri
megbetegedések, a daganatos betegségek és az időskori szembetegségek
kialakulásának kockázatát is. Sok diéta kiváló eleme, hiszen növeli
a teltségérzetet, cserében viszont szinte semmi szénhidrátot nem
tartalmaz. Ehhez képest még nem is olyan régen a
magas koleszterintartalma és a szalmonellaveszély miatt is sokan
támadták
ezt az élelmiszert. A napjainkban végzett kutatások azonban
bebizonyították, hogy ezek tévhitek.
Hogyan válasszunk tojást a boltban?
Tudta-e hogy?
- A tojás héján mintegy 17 ezer pórus található, melyen keresztül
vizet
veszít a tárolás során, de felvehet idegen illatot, ízt is, ezért
célszerű kartondobozban tárolni.
- A tojást a dobozba hegyes végével lefelé kell behelyezni, mert
így a
sárgája középen marad, és nem tapad a héjhoz.
- A tojás szobahőmérsékleten 1 nap alatt "öregszik" annyit, mint
hűtőszekrényben 1 hét alatt.
- Hűtőben tárolva a vásárlás után egy hónapig sem veszít a
minőségéből.
- Az 1-2 hetes tojás héja a főzés után könnyebben leszedhető,
mintha
friss tojást főztünk volna meg.
- A nyers vagy főtt tojás könnyen megkülönböztethető, ha az
asztallapon
megpörgetjük. Ha könnyen pörög, akkor főtt, ha kalimpál, akkor nyers.
- A sárgájához tapadó két fehérje rostos köteg nem fejlődő embrió,
hanem a sárgáját rögzítő "jégzsinór".
Először is ne csak a tojás dobozát nézzük meg, hanem bátran nyissuk
fel a
dobozt, és nézzük
meg magán a tojáson lévő feliratot. A tojásra bélyegzett számsorban
betűk is
szerepelnek, a HU magyar, a NL holland, a DE német, a PL lengyel
tojást jelöl. Célszerű a HU feliratú magyar tojásokat keresni,
hiszen ezek biztosan frissek, nem utaztak több ezer kilométert, és
biztonságosak is, mert itthon kötelező a szalmonella elleni
védőoltás az állatállományokban. A tojáson lévő számsor a mezei
vásárló számára teljesen érthetetlen, ezért most bemutatjuk
olvasóinknak, hogy pontosan mi mit jelent.
Például: 3HU63T18/6
A számsor első számjegye az állattartási technológia kódja (ez lehet
szabad
tartás - 1, alternatív tartás -2, ketreces tartás - 3, ökológiai
tartás - 4), majd következik az ország kódja, magyar tojás esetében
(HU). Ezután jön a megyék/főváros kódja (01-től 20ig), ezt követi az
állategészségügyi
kerület sorszáma, majd a tojótyúk jelölése (T), az állattartótelep
sorszáma,
s végül a / jel után az istállók száma.
A tojás értéke
A fogyókúrák, a szénhidrátmentes diéták legjobb alapja a tojás,
hiszen
gyakorlatilag nem tartalmaz szénhidrátot. A tojásban lévő zsírsavak
összetétele optimális, túlnyomórészt telítetlen zsírsavakat
tartalmaz, ami élettanilag nélkülözhetetlen. A tojás zsírjainak
összetétele és kellő mennyisége egyedülállóan tökéletesen működteti
az ember emésztőrendszerét.
Ezért különösen jó, ha reggelire minél gyakrabban fogyasztunk
tojásételeket. Egyébként a legtöbb tojásos fogás kevesebb, mint 15
perc alatt elkészíthető.
A tojás az egyik legkitűnőbb D-vitamin-forrás, segít a csontritkulás
kialakulásának megelőzésében, valamint a legkiválóbb kolinforrás,
ami elősegíti az agy fejlődését, a jó memória megtartását, segít az
Alzheimer-kór megelőzésében és kezelésében.
Tények és tévhitek
A tojást sok-sok éven át veszélyesnek minősítették, mint nagy
koleszterol
tartalmú élelmiszert, ami növeli a vér koleszterinszintjét.
Napjainkban azonban a tudományos kutatók felülvizsgálták ezt a
nézetet, és bebizonyították, hogy a magas koleszterinszintért a
telített zsírsavak az igazi felelősök, a tojásban pedig főként
telítetlen zsírsavak találhatók.
Az egyik leggyakoribb vád a tojással szemben, hogy a szalmonella
miatt
növeli az ételmérgezés kockázatát. A szalmonellák már 70 °C-on
elpusztulnak, tehát a megsütött, megfőzött tojás már kockázat nélkül
fogyasztható. Magyarországon egyébként kötelező a két
legveszélyesebb szalmonella elleni vakcinázás, és a legtöbb termelő
rendszeresen vizsgáltatja állatállományát.
Sokan azt állítják, hogy a tojás miatt akár az egész emberiséget
fenyegető
járvány (madárinfluenza) alakulhat ki. Nos, a madárinfluenza
állatbetegség, a vírus
átalakulása egyelőre csak feltételezés. A vírus ugyanúgy elpusztul
hő hatására, mint a szalmonellabaktérium.
Magyarországon nincs madárinfluenza, és a legveszélyeztetettebb
távol-keleti
térségben sem halt meg több ember madárinfluenzában, mint ahányan
humán influenzajárvány miatt vesztették életüket
.
|
|