|
|
|
|||||
Szakralis Csakra |
|
SZAKRÁLIS CSAKRA
SZÍNE: NARANCS, NARANCSOS PIROS SZERVEI: nemzőszervek, petefészek, sperma, medence tájéka, vesék, mellékvesék, húgyhólyag, folyadékok, nyirokrendszer, belsőelválasztás AROMATERÁPIÁJA: A szakrális csakra aromaterápiája, esszenciális olajok segíthetik a nőket a menstruációs problémáikban: zsálya, édeskömény, geránium, jázmin, neroli, rózsa, rózsafa, ylang-ylang. Olajok, amelyeket afrozidiákumnak tekintenek, és segíthetnek impotencia és szexuális érdeklődés hiánya esetén: fekete bors, fahéj, zsálya, jázmin, pacsuli, rózsa, rozmaring, szatnálfa, ylang-ylang. Olajok, amelyek segítenek hátfájás, farideg zsába esetén, görcsoldó és gyulladáscsökkentő olajok: bazsalikom, levendula, kámfor, kamilla, zsálya, ciprus, eukaliptusz, levendula, menta, boróka, macskagyökérfű, izsóp rozmaring. A SZAKRÁLIS CSAKRA ÁRAMLÁSA Mivel a szakrális csakra a központból való kimozdulásról szól, így a testen belüli víz, folyadék áramlását jeleníti meg. Például a sejten belülre és kívülre történő áramlást az áramló, folyékony zsírok jelenléte határozza meg a sejtmembránban. Ezen kívül jelen van a sejtek közötti folyékony sejtközötti állomány/folyadék, mely felelős a sejtek közötti transzportért. Ezért van az, hogy amikor masszázst kapunk, sokkal jobban érezzük magunkat - mert segítjük az "áramlás" funkcióját a testnek. De még fontosabb, hogy vizet igyunk - ez a kulcseleme a szakrális csakrának - masszázs után, hogy elősegítsük a mérgek távozását a testből. Az alábbi anatómiai részeink társulnak a vizes funkcióhoz, s így a szakrális csakrához: húgyhólyag, vese, és vastagbél, ahol a víz felszívása történik. Más aspektusban tekintve a test felépítését vannak olyan szerveink, amelyek a kreativitáshoz vagy a létrehozáshoz kapcsolódnak - s így a szakrális csakrához. Ezek a részek főként a nőkhöz kapcsolódnak, mivel petefészek, petevezeték, méh. A csípő és a keresztcsont szintén része a test ezen területének energiájának. A férfiak ezen területéhez a herék tartoznak. EDD EGÉSZSÉGESRE A SZAKRÁLIS CSAKRÁDAT A szakrális csakra az ételkészítés ajándékát adja nekünk. Legyen az étel, hozzávaló választása a zöldségesnél, piacon, látványos ételkreációk készítése vagy csak új étkészlettel, saját készítésű edényekkel lepjük meg magunkat étkezéseink során. Szánj időt az étel elkészítésére Jelen kultúránkban, felgyorsult életritmusunk miatt nem szánunk időt az étkezésre. Stresszesen, idegesen, rohanva kapunk be egy-két falatot épp hogy megrágva. Mindez megterheli emésztőrendszerünket. Szánjunk időt az étel tudatos, pillanatban lévő elfogyasztására, hisz az étel értünk van. Játékos és élvezetes evés Gyerekkorunkban azt tanították felünk, hogy ne játszunk az étellel. Gyermeki énünk, belső gyermekünk azonban igenis kívánja a játékot, melyet élvezzünk ki étkezés közben is. Zsírok és olajok: Hány ember van, aki zsír-fóbiában szenved, vagy fél attól, hogy zsírt egyen, mert azt gondolja, hogy elhízik? Sajnos az alacsony zsírtartalmú étkezési trendek rossz képet alakítottak ki a zsírokról és szerepükről. Ha az ételeinkből kihagyunk bizonyos zsírokat, amelyeket a szervezet nem tud előállítani - esszenciális zsírsavak - akkor bőrünk száraz és érdes lesz, viselkedésünk megváltozik - ingerlékenyebbek és lehangoltak leszünk és nem tudunk tanulni sem. Ezek az esszenciális zsírsavak folyékony zsírok, melyek fontos funkciót látnak el a sejtmembrán munkájában. Szentelj figyelmet az esszenciális zsírsavakra - omega 3,5,6,7,9, melyeket halakban és tengeri élőlényekben, lenmagban, lazacban, leveles zöld színű zöldségekben és mogyoróban találsz meg. Szentelj figyelmet érzékeidre mikor eszel Általában megszokott, hogy érzékszerveinket figyelmen kívül hagyva eszünk. Válts át az itt és mostra, amikor válogatsz, ételt készítesz vagy éppen eszel, így sokkal élvezetesebb lesz az evés. amikor minden érzékszervünkkel figyelünk amikor eszünk, akkor sokkal hamarabb "jól lakunk", hisz érzékeink minden részével táplálkozunk. Táplálkozunk a szemünkkel, orrunkkal, tapintásunkkal, ízlelésünkkel, hallásunkkal. Minden fizikai érzékszervünk rész vesz a ceremóniában. Így hamarabb a telítettség érzését érezzük és elkerüljük a túlevést. Narancs színű ételek Az egészséges szakrális csakra a narancs szín rezgéséhez hasonló frekvencián vibrál. Így, a narancs színű ételek biztosítják számunkra azt a rezgést, amelyre szükségünk van a szakrális csakra kiegyensúlyozásához. Tápanyag szintjén a sárga színű ételek relatíve magas karotint tartalmaznak (pl. béta karotin), mely a tápanyagok olyan családja, mely beépülve a sejt membránba védi azt a szabad gyökök ellen. Ilyen növények: sárgarépa, sütőtök, mandarin. Víz Semmi sem gyógyítóbb annál, mint amikor szervezetünk tökéletesen hidratált. Egy az egyik legegyszerűbb dolog, amit tehetünk, bár sokan elnéznek ennek fontossága felett. Testünk 80%-a víz, és ez a magas víztartalom felelős azért, hogy biztosítsa a belső áramlásokat. Nem csak a tiszta víz ivása fontos, hanem az is, hogy olyan ételeket, gyümölcsöket együnk, melyeknek magas a víz tartalma, mellyel támogatják a szakrális csakrát. Hal A lazac az egyik legideálisabb étel a szakrális csakra számára, mivel önmaga megtestesíti a víz elemet (amely ugye a szakrális csakra eleme) és telis tele van esszenciális folyékony zsírokkal. Ezen kívül húsa narancs színben pompázik, mely biztosítja az optimális rezgést a szakrális csakra számára. Továbbá: édes paprika, szezámmag, köménymag, sárgadinnye, mangó, narancs, méz, mogyoró, mandula.
|
||||||||||||||||||||
|
| Hivatkozás 1 | Hivatkozás 2 | Hivatkozás 3 | Hivatkozás 4 | Hivatkozás 5 | |