Reform szakácskönyv
Összeállította: Wittmerné Tóth Judit
ifjúsági védőnő |
|
|
Kenyérre kenhető krémek, pástétomok |
Zakuszka
2 db padlizsán (sütőben megsütve)
2 db vöröshagyma kevés olajon megpárolva
4 db paradicsom
2 db sárgarépa
2 db fehérrépa
kis darab zellergumó (kevés sós vízben megpároljuk a zöldségeket)
5 gerezd fokhagyma
só, bazsalikom, borsikafű, ízlés szerint
Az alapanyagokat összeturmixoljuk, majd ráöntjük a párolt hagymára. |
Olívabogyó krém
20 dkg fekete olívabogyó
1 dl extraszűz olívaolaj
2-3 gerezd fokhagyma
1-2 evőkanál citromlé
ízlés szerint bazsalikom, oregano, só
Az alapanyagokat összeturmixoljuk. |
Túrókrém 1.
25 dkg túró
3-4 piros retek
1 kisebb fej vöröshagyma
3 evőkanál natúr joghurt
ízlés szerint só
Az alapanyagokat összeturmixoljuk. |
Egyszerű babpástétom
1 csésze főtt bab
fél csésze víz
2-3 evőkanál paradicsompüré
1 teáskanál só
1 csokor petrezselyemzöld
2 evőkanál apróra vágott hagyma
1 teáskanál citromlé
Az alapanyagokat összeturmixoljuk. |
Túrókrém 2.
25 dkg túró
1 db közepes sárgarépa, finomra reszelve
3 ek natúr joghurt
ízlés szerint só
Az alapanyagokat összeturmixoljuk. |
Babpástétom másként
30 dkg fehér bab
1 kávéskanál só
1 közepes hagyma
2 evőkanál olaj
ízlés szerint pirospaprika, borsikafű
A beáztatott babot kevés vízben puhára főzzük. Összeturmixoljuk. A hagymát apróra vágva, olajon megpároljuk. Összekeverjük a babbal, sóval, borsikafűvel, pirospaprikával ízesítjük és az egészet rövid ideig sűrűre főzzük. |
Túrókrém 3.
25 dkg túró
3 gerezd zúzott fokhagyma
1 csokor petrezselyemzöld
3 ek natúr joghurt
ízlés szerint só
Az alapanyagokat összeturmixoljuk. |
Sütőtök pástétom
50 dkg reszelt sütőtok
1 bögre szójapehely
ételízesítő
1 fej vöröshagyma
2 evőkanál olaj
ízlés szerint méz
vaj
A szójapelyhet a házi készítésű ételízesítős vízbe ázatom. A vöröshagymát 1 dl vízben puhára párolom, majd hozzáadom az olajat és tovább főzöm, majd belekeverem a sütőtököt és félpuhára párolom. Hozzáadom az enyhén kinyomkodott szójapelyhet és készre főzöm. Ha kihűlt, összeturmixolom, majd vajjal habosra keverem. Ízlés szerint mézzel édesíthető. |
Napraforgókrém
1 és 1/3 csésze natúr hántolt napraforgó, 2/3 csésze zabpehely, 2 és ½ csésze víz, ¼ csésze citromlé, 4 gerezd fokhagyma, 3 tk. só, 1 kk. paprika, 1 közepes fej vöröshagyma apróra vágva, kevés olaj, ízlés szerint fűszerek: bazsalikom, borsikafű, kakukkfű.
A hagymát kevés olajon megpároljuk. A napraforgót, és a zabpelyhet vízzel összeturmixolljuk, majd néhány perc alatt sűrűre főzzük. Utána beletesszük az áttört fokhagymát, a citromlevet, a fűszereket és az egészet összefőzzük. |
Sárgarépakrém
10 dkg teavaj, 3 db sárgarépa, pici só
A sárgarépát kevés vízben puhára pároljuk. Utána a maradék kis vizet is leöntjük róla.
Turmixoljuk, majd mikor kihűlt, a puha vajjal simára keverjük. Kenyérre kenve apróra vágott zöldpetrezselyemmel díszítjük. |
Ízes vaj
10 dkg vaj, 2-3 gerezd fokhagyma. 1 csokor petrezselyem, pici só.
A puha vajat kikeverjük a zúzott fokhagymával és az apróra vágott petrezselyemmel.
Kenyérre kenve reszelt sárgarépával vagy bármilyen zöldséggel díszíthetjük. |
Bazsalikomos-zelleres vajkrém
20 dkg vaj, ¼ zeller finomra reszelve, ½ fej vöröshagyma apróra vágva, só, bazsalikom.
A hozzávalókat kikeverjük. Kenyérre kenve félbevágott olívabogyóval vagy paradicsomszelettel díszítve nagyon egészséges és finom. |
Lencsehurka (nagy adag)
25 dkg lencse, 12,5 dkg bio-barnarizs, 3 fej hagyma, fűszerek: babérlevél, majoránna, borsikafű, a díszítéshez 2 üveg savanyú vagy kovászos uborka.
A lencsét megfőzzük 1 fej apróra vágott vöröshagymával, babérlevéllel, majoránnával és kevés sóval, Külön megfőzzük a bio-barnarizst, sóval, borsikafűvel ízesítjük. A lencsét a rizzsel és a 2 fej apróra vágott, kevés olajon megpárolt vöröshagymával összekeverjük. A masszát őzgerincformába öntjük, és sütőben megsütjük. Kenyérre kenve savanyú vagy kovászos uborkával díszítjük. |
Görög fokhagymamártás – „ vega zsír”
5 gerezd fokhagymát 1,5 dl vízzel turmixoljuk. Hozzáadunk 15 dkg főtt krumplit, kevés sót, citromlevet. Hozzáturmixolunk még apránként 1 dl extraszűz olívaolajat. 1 órát hűtőben pihentetjük. |
|
Saláták |
Tzatziki (görög mártogatós)
40 dkg kígyóuborka és 1 csomag retek nagy lyukú reszelőn durvára reszelve, 2-3 pohár kefír vagy natúr joghurt. 1 cs. petrezselyem és 1 cs. kapor apróra vágva, 3-4 szál apróra vágott újhagyma, 1 ek. lenmag vagy dió.
A hozzávalókat összekeverjük. Hidegen tálaljuk. |
Görög saláta
1 db kígyóuborka, 3-4 db paprika, 3-4 db paradicsom, 2 fej vöröshagyma, 25 dkg Feta sajt kockára vágva, 1-2 ek. olívaolaj, bazsalikom, oregano (só nem kell bele, mert a Feta sajt sós!)
A hozzávalókat ízlés szerinti nagyságúra felaprítva összekeverjük és 1-2 órán át a hűtőben állni hagyjuk. |
Káposztasaláta
1 kis fej káposzta, 1 dkg sárgarépa, 3 fej vöröshagyma, olívaolaj, kevés só, pici méz (ízlés szerint el is hagyható)
A káposztát és a sárgarépát finomra reszeljük. A vöröshagymát apróra vágjuk. Az egészet összekeverjük és ízesítjük. |
Joghurtos zellersaláta
50 dkg zeller durvára reszelve, 2 db savanykás alma (durvára reszelve) 1 citrom leve (az almára csurgatjuk) 1 csapott kiskanál só, 6-8 dkg dió, durvára vágva, 4 dl natúr joghurt. |
Joghurtos zellersaláta
50 dkg zeller durvára reszelve, 2 db savanykás alma (durvára reszelve) 1 citrom leve (az almára csurgatjuk) 1 csapott kiskanál só, 6-8 dkg dió, durvára vágva, 4 dl natúr joghurt. |
Nyers joghurtos céklasaláta
2 db közepes cékla (durvára reszelve), 1 dl joghurt vagy kefír, 2 kanál reszelt torma, 1 kk. őrölt köménymag, só. |
Vegyes csicsókasaláta
50 dkg csicsóka (durvára reszelve), 3 dkg sárgarépa (finomra reszelve), 1 db uborka (apró kockára vágva), fél csokor petrezselyem, 1 fej vöröshagyma, tárkony, 2-3 evőkanál tárkonyos ecet, só, 2-3 evőkanál méz. |
Bozsva saláta
30 dkg fejes káposzta (durvára reszelve), 4 db zöldpaprika (karikára vágva), 1 db uborka (karikára vágva), 2 fej vöröshagyma (karikára vágva), citromlé, só, méz. |
Sütőtök saláta
50 dkg sütőtök (kockára vágva), 1 közepes karalábé (kockára vágva). Mézes, sós vízben külön-külön megfőzzük, majd a vízben hagyjuk kihűlni. 2 közepes alma (kockára vágva), 2 evőkanál almaecet, 0,5 dl extraszűz olívaolaj, késhegynyi őrölt bors, 1-2 evőkanál méz, 1 kis fej saláta. |
Tökmagos sárgarépa-saláta
4 nagyobb (kb. 60 dkg) sárgarépa, 3 evőkanál citromlé vagy almaecet, 2 evőkanál méz, kevés só, 10 dkg natúr tökmag, 1 csokor petrezselyem, késhegynyi bors, 3 dl natúr joghurt.
A sárgarépát durvára reszeljük. A citromlevet egy tálban a mézzel simára keverjük, a répát beleforgatjuk, és enyhén megsózzuk. Lefedve 1-2 órára a hűtőbe tesszük. Közben a tökmagot kissé megpirítjuk, a petrezselymet felaprítjuk, végül hozzákeverjük a répához. |
Paradicsom-paszta
3 dl natúr paradicsom sűrítmény
1 kis fej vöröshagyma
3-4 gerezd zúzott fokhagyma
1 csapott evőkanál teljes kiőrlésű liszt
majoránna, bazsalikom, oregano
3 db főtt sárgarépa
Az apróra vágott hagymát olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a lisztet és a többi alapanyagot. Összefőzzük és turmixoljuk hozzá a sárgarépát. |
Zöldséges puliszka
30 dkg kukoricadara, 20 dkg zöldborsó, 1 db pritaminpaprika, 15 dkg kukorica, 1/3 csésze tört mogyoró, só, vega-mix, víz
A kukoricadarát vízben megfőzzük. Kb. 8 dl vizet vesz fel, A paprika kivételével a zöldségeket megpároljuk. A kész darába belekeverjük a zöldségeket (az apróra vágott paprikát is), mogyorót, majd tűzálló tálba simítjuk. A tálat előtte kenjük ki olajjal és szórjuk meg szezámmaggal. Kihűlés után tányérra borítjuk és tortaként szeleteljük. |
Vöröslencsekrém (paradicsomos)
20 dkg vöröslencse, 1 db nagyobb sárgarépa, 2 db közepes vöröshagyma, 2-3 ek. sűrített paradicsom, bazsalikom, só, 1-2 teáskanál extraszűz olívaolaj.
Másfél hagymát felkockázunk, belekarikázzuk a sárgarépát és rátesszük a megmosott lencsét. Puhára pároljuk és összeturmixoljuk. Majd a többi alapanyagot is beletesszük, összeforraljuk. Végül belekeverjük az olajat. |
Vöröslencsekrém (kakukkfüves)
1 bögre vöröslencse, só, kakukkfű, vega-mix, 2-3 teáskanál tökmagolaj, fokhagyma
A lencsét megfőzzük, fűszerezzük és végük belekeverjük az olajat. |
|
Édességek |
Gyümölcssaláta
1 kg alma apróra vágva, citromlével meglocsolva, 1 kg narancs apróra vágva, 10 dkg megmosott mazsola, 20 dkg durvára vágott dió.
Az alapanyagokat összekeverjük és hűtve tálaljuk. |
Gyümölcstúró
50 dkg tehéntúró, 2 dl natúr joghurt, 50 dkg reszelt alma és/vagy körtét, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, kevés citromlével meglocsoljuk, hogy ne barnuljon meg. A többi hozzávalóval összekeverjük. |
Zabpehely golyó
10 dkg zabpehely, 2 dl víz, 10 dkg kókuszreszelék, 5-10 dkg megmosott mazsola (más aszalt gyümölccsel is kipróbálható), kevés méz
A zabpelyhet száraz serpenyőben 1-2 perc alatt világosra pirítjuk (vigyázat, hamar odaég! ). Utána felöntjük vízzel, és néhány perc alatt összefőzzük. A mazsolát hozzákeverjük, és hagyjuk kihűlni. Hozzákeverjük a fele adag kókuszreszeléket és kevés mézet. Golyókat formálunk belőle, és kókuszreszelékbe forgatjuk. |
Mákos puliszka
1 liter tej, csipetnyi só, 25 dkg kukoricadara, 2-3 dkg vaj, 12 dkg darált mák, 5 evőkanál méz.
A tejet kevés sóval felforraljuk és a kukoricadarát folyamatos keverés közben beleszórjuk. A kívánt sűrűségűre főzzük. Lefedve hagyjuk kihűlni. Utána vajazott tepsibe szaggatjuk, olajba mártott kanállal. Meghintjük darált mákkal, mézet csurgatunk rá, és előmelegített sütőben megsütjük. |
Diós „nugátszelet„
1 csésze méz, ½ csésze kakaópor vagy 1 csésze karobpor, 1 csésze hántolt tökmag, 1 csésze hántolt napraforgómag, 2 csésze dió, néhány kanál víz.
A magvakat ledaráljuk. Az alapanyagokat összekeverjük és beleöntjük egy vékonyan kiolajozott edénybe. Hűtőszekrénybe tesszük néhány órára, majd kis szeletekre vágjuk. |
Angol almatorta
13 dkg Graham liszt, 13 dkg fehér liszt, 13 dkg vaj, 0,5 dl víz, csipet só
Töltelékhez: 1,5 kg alma, 1 kk. fahéj, méz ízlés szerint (ha édes az alma, el is hagyható)
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, megsózzuk és vízzel összegyúrjuk. A félkemény tésztát hűtőbe tesszük fél órára. Az almát kockára vágjuk és sütőpapírral bélelt, közepes tepsibe terítjük. Megszórjuk fahéjjal, mézet csurgatunk rá. Végül a vékonyra nyújtott tésztát ráterítjük az almára. Előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük. Ha kihűlt, deszkára borítjuk és szeletelhetjük. |
Meggyes köles
25 dkg köles, 0,5 meggy (jó a mirelit is) 2 evőkanál méz
A kölest kétszeres mennyiségű vízben 15 percig főzzük. Ha kihűlt, óvatosan összekeverjük a mézzel és a kimagozott meggyel. |
Napraforgó magos sütemény (50 db-hoz)
100 g napraforgó mag, 150 g zabpehely, 50 g liszt, 1 tk sütőpor, 125 g vaj, 100 g cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 4 ek. mandulalikőr, 1 tojás, 1 csipet só, 1 tk. vaj, 50 g barna tortabevonó
A napraforgó magot a zabpehellyel, a liszttel és a sütőporral összevegyítjük. A vajat habosra keverjük, közben hozzáadjuk a cukrot, a likőrt, a tojást és a sőt. Beleöntjük a száraz keveréket, és jól összedolgozzuk. A sütőlapot kizsírozzuk, 2 teáskanál segítségével a masszából kis halmokat formálunk. Ezeket egymástól kis távolágra, sütőlapra helyezzük. Sütő közepére tolva addig sütjük, amíg a tetejük világos barna lesz.
A süteményeket még melegen leszedjük a sütőlapról, szorosan egymás mellé helyezzük a tortarácsra. A tortabevonót alacsony hőfokon vagy vízfürdő fölött megolvasztjuk, hűlni hagyjuk, amíg kicsit kezd megkötni.
Díszítés: a megolvasztott tortabevonót töltsük kis tölcsérbe és a sütemények fölött lassan mozgassuk fel s alá, így csíkos mintázatot kapunk. |
„ Mindent bele„ műzli
Hozzávalók: (3 személyre)
Az alaphoz:
- 50 g (4 púpozott ek.) zabpehely
- 25 g (1 ek.) barnacukor, de ez akár el is hagyható
- 2 ek. búzacsíra
- 2 ek. zabkorpa
- 1 ek. mazsola
- 1 ek. tisztított dió / mandula /napraforgómag
- 1 ek. apróra vágott, pirított vagy natúr mogyoró
Kiegészítőkhöz:
- a kedvenc gyümölcseidből 1 db vagy 1 maréknyi
- tej vagy natúr joghurt
Elkészítés:
Készíts elő egy tálat, egy evőkanalat és három kis tálkát!
Mérd ki a hozzávalókat a tálba és jól keverd össze őket! Tegyél minden kis tálkába 3 evőkanálnyit a keverékből! A tetejére tehetsz reszelt almát, banánszeleteket vagy bármilyen gyümölcsöt, amit kedvelsz. Öntsd le tejjel vagy natúr joghurttal, hagyd kicsit ázni és máris fogyaszthatod!
A zabpehelynek, zabkorpának, a búzacsírának és a friss gyümölcsnek magas a rosttartalma. A rostok segítik az emésztést és – mint egy kis seprő – kitakarítják a belekből a káros anyagokat.
Nagyon fontos! A magas rosttartalmú ételek mellé mindig igyunk meg egy pohár folyadékot! A rost így tudja kifejteni a kedvező hatását. |
|
|