Az oldalon található képek, leírások további felhasználása csak az oldal tulajdonosának engedélyével!!!

 

A Selyemtyúk története, kialakulása.

A selyemtyúk eredetének a pontos dátumát és helyét nem tudni, mindazonáltal Marco Polo írt egy semmihez sem hasonlítható prémszerű tollal borított fekete bőrű szárnyasról a Kínában tett utazásai során a 13. században. Az akkori és a mostani modern selyemtyúk már sok tekintetben nem hasonlítanak egymásra. Az ősi selyemtyúknak nem volt a lábán tollazat és a fején fejdísz. A selyemtyúk tollazata egyedülálló más baromfi fajták között, repülésre képtelen. Valójában a selyemtyúk, ami  látható a mai kiállító ketrecekben már jelentősen megváltozott az elmúlt 30 és 40 évben. A fejdíszek nagyobbak lettek  a tollazat a lábon sokkal bőségesebb lett mint előzőleg volt valamint változatosabb több színben fordulnak elő manapság. Az eredeti selyemtyúk csak fehér színben létezett de néhány elkötelezett tenyésztő aprólékos és gondos munkájának köszönhetően a színek idővel egyre jobb minőségűek lettek. Manapság létezik szakállas és nem szakállas selyemtípus is. A mai selyemtyúk nagyon nyugodt, barátságos vérmérsékletű ideális kedvenc valamint nagyon jó kotló és gondos anya.

 

A fajtaleírás a http://www.sv-silkies-polands.de oldalon megjelent leírás fordítása !

Selyemtyúk Standard

 

Származás:

Kelet-Ázsia. Csaknem 700 éve írtak róla először az irodalomban. Európában is régóta ismert.

Tulajdonságok:

Télen is jól tojik, jó kotlási hajlam.

Összbenyomás:

Zömök, kerek kocka alakú enyhén emelkedő hátvonallal enyhe középmagas állású. Teljesen kifejlődött, puha selyemtollazattal feketés kék bőr minden színnél kívánatos, kivéve a kendermagosnál. Minden színnél szakállas vagy szakáll nélküli megengedett.

Kakas fajtaleírása:

Törzs: Széles, lekerekített kocka alakú.

Nyak: Rövid, teljes egészében tollas. A szakállasnál a hátsó nyaki rész sűrűn tollazott.

Hát: Széles, rövid, enyhén felfelé ívelő.

Vállak: Széles, enyhén kiálló.

Szárnyak: Rövid, széles, vízszintesen hordottak. A szárny belő részének kb. kétharmadán a szárnytollak zártak és a végétől egyharmad része töredezett. A külső fedőtollakból pár db lazán lóghat.

Nyereg: Széles, puha tollazatú, bolyhos tollakban gazdag, sűrű köpenytollazattal.

Farok: Sűrű, magasan hordott a farok tollak és sarló tollak zárt formájúak végeinél lehetőleg töredezettek, kopottak .Tőben sűrű bolyhos tollakkal.

Mellkas: Telt, széles és kerek, mélyen hordott.

Has: Telt, sűrű tollas.

Fej: Kicsi, kerek.

Arc: Feketés kék, piros arc a kendermagosnál, a tyúk sötétebb árnyalatú.

Taréj: Az alakja és szerkezete hasonlít egy fél  dióra, kinövések nélküli, átlósan középen egy vízszintes bemélyedéssel, feketés kék, piros a kendermagosnál a tyúknál egy kicsit sötétebb árnyalatú.

Áll lebenyek: Kerek, finom szerkezetűek feketés kék színűek, piros a kendermagosnál, a tyúknál sötétebb árnyalatú, a szakállasnál alig kifejlődött a szakáll eltakarja.

Fül-lebenyek: Kicsi, fényes türkiz kék színűek.

Szemek: Nagy, sötétbarna színűek, vörös a kendermagosnál pigment betétek megengedettek.

Csőr: Rövid, erős, kéktől -feketéig színű, szaru színű sötét árnyalattal a kendermagosnál.

Szakáll: Egyöntetű, egybefüggő,osztatlan egybefüggő szakáll és pofaszakállal.

Bóbita: Közepes méretű, hátrafekvő tollazattal, hátulsó részéből néhány hosszabb toll emelkedik ki a kakasnál.

Comb: Rövid, dús tollazattal.

Lábszár: Rövid közepes hosszúak, feketés kék színűek, a kendermagosnál sötétebb árnyalatú hússzínű pikkelyekkel, külső oldalán rövid tollazattal.

Lábujjak: Öt lábujj. Az ötödik lábujjat egyértelműen külön kell választani, hosszabb, mint a hátsó lábujj és a köröm, enyhén ívelt felfelé. A hátsó és az ötödik lábujj között lehetőleg kevés bőr legyen. A külső lábujjak rövid tollazatúak.

Tollazata: Dús, sűrű, puha selyemtollakkal, amelyek tépett hajszerű lágy szárú tollakból és toll szálakból állnak, de nem képeznek egy zárt zászló tollazatot.

Bőr: Az egész test feketés kék. Ez a pigmentáció megtalálható az izmokon, a csontokon, a bőr és a belső szerveken is. Kendermagosnál a bőr fehér többé-kevésbé megközelítőleg kékes árnyalatú, mivel az intenzív feketés kék pigmentáció hiányzik.

Tyúk fajtaleírása:

A kakashoz hasonló kivéve a nemek közötti különbségeket. Mivel a nemhez kötődően rövidebb és puhább tollszerkezete van a tyúk egy kicsit zömökebb, mint a kakas. A kámzsa-szerű bóbita sűrű szerkezetű és nem takarja a szemet. A taréj sokkal kisebb, mint a kakasnál egyenletesen alakú átlósan vízszintes bemélyedéssel. A bőrfüggelékek kisebbek, mint a kakasnál kör alakúak jól láthatóak. Szakállasnál alig fejlettek a szakáll takarja őket.

Súlyos hibák:

Lapos mell, keskeny és hosszú test, lejtő hátvonal és farok rész, túl kemény, nem selymes, gyenge tollazat, magasan hordott túl hosszú farok tollazat, túl kevés farok toll, egyes csavart szárnytollak, szárnytollak hiánya, farok tollak hiánya. Összenőtt hátsó és ötödik lábujj, papucsszerű vagy hiányzó lábtollazat, nem feketés kék színű taréj, arc, bőrfüggelékek, kivéve a kendermagosnál. Taréjon kinövések, hiányzó átlós vízszintes bemélyedés középen a kakasnál, fehér, piros vagy feketés kék fül, nagyon világos szemszín, csak szakállasnál: gyenge szakálltollazat, jól látható bőrfüggelékek, szakáll nélkülinél: sűrű hátsó nyaktollazat, szakállképződmény. Bóbita és szakálltollazat korlátozza a látás szabadságát.

Színek:

Fehér:

Tiszta fehér, világossárga árnyalat a kakas tollazatában megengedett.

Súlyos hibák: Erős sárga árnyalat.

Fekete:

Gazdag, egységes fekete, alsó tollazat fekete. A szárnytollak tőben kicsit világosabbak lehetnek. Barnás nyaktollak a kakasoknál megengedettek.

Súlyos hibák: Túl szürke színű, piros vagy barna lerakódások a szárnytollazaton, erős, durva tollazat.

Kék:

A lehető legegységesebb, közepes kék. A kakas hát, szárny és nyaktollazata sokkal sötétebb, mint a tyúknál.

Súlyos hibák: Túl világos vagy túl sötét alapszín, különösen a kakas bőrfüggelékeinél, rozsdás árnyalat a toll felületén, erős, durva tollazat.

Gyöngyszürke:

Egyöntetű, finom világoskék szürke. Könnyű, lágy borsszerű szórás a kakasnál a dísztollazaton, a tyúk nyakán és a bóbitáján.

Súlyos hibák: Túl világos vagy túl sötét színű, sárgás, barnás szín, túl sok borsos színezés.

Vörös:

Sűrű vörös fényes nyaktollazat, néhány fekete toll engedélyezett a kakas farok tollazatában, az alsótollak és száraikon a vörös tollazat kissé kivilágosodik.

Súlyos hibák: Erős vagy tarka, barnás színű alap tollazat, erősen eltérő nyakszín, sok fekete az alsó tollazatban, fehér a tollazatban.

Sárga:

Gazdag, egységes sárga. Nyaktollazat fényes. Egy kis bronz vagy feketés betétek a farokban a kakasnál megengedettek. Az alsótollak és száraikon a sárga tollazat kissé kivilágosodik.

Súlyos hibák: Nagyon tarka színű tollazat, erős vöröses színű szárny a kakasnál, nyak tollazat világos vagy alsótollazat túl sötét, tiszta fehér tollak tiszta fekete tollak a farokban és a szárnyakon, durva tollazat.

Fogoly (vadas):

Kakas: A fej és a nyak fekete, világosbarna árnyalattal. Szakáll, ha van azonos színű. Nyak és a hát aranybarna, fekete csíkozással. Mell fekete, sötétbarna árnyalattal. Váll és szárnyak sötétbarna színűek. Tollazat fekete árnyalatnyi barna tollakkal. Farok fekete, tőben a sötétszürke megengedett. Szárnytollak színe fekete, barna árnyalattal a külső szélén. Fedőtollak belül fekete, kívül barna színűek egy többé-kevésbé kivehető szárnyháromszöget alkotnak. Has, comb és lábtollazat fekete, barna felülettel.

Tyúk: A fej és a nyak ugyanaz, mint a kakasnál. Szakáll, ha van ugyanaz, mint a kakasnál. Nyaktollazat arany barna fekete csíkozással. Mell sötét aranybarna, részben feketés betétekkel. Felső tollazat a has, comb és lábtollazat sötétbarna színű, feketés szórással. Szárny fedőtollak összhangban vannak a tollazat színével, a barna színű fedőtollakon a fekete csíkozás szalagszerűen helyezkedik el. Szárnytollak fekete színűek. Farok fekete, barna árnyalattal.

Súlyos hibák: Túl "szalmasárga", sárga színű bőrfüggelékek, szürke vagy túl feketés alapszínű, túl világos színű melltollazat, a tyúknál túl világos fenéktollazat, durva tollazat.

Ezüstfogoly (ezüst-vadszín):

Kakas: A fej és a bóbita fekete ezüstös fényű betétekkel. Szakáll, ha van azonos színű. A nyak és a nyeregtollazat ugyanolyan ezüstös fehér színű, fekete csíkozással. Mell fekete, kis ezüstös betétekkel. Hát, váll és a szárny ezüstszürke. Tollazat fekete egy csipetnyi ezüst szürkével. Farok tollak feketék, tőben a szürke szín megengedett. Szárnytollak feketék, ezüsttel a külső szélén. Szárny fedőtollak belül fekete, kívül ezüstfehér színűek többé-kevésbé jellegzetes ezüstfehér szárny háromszöget képez. Has, comb és lábtollazat fekete, ezüst árnyalattal.

Tyúk: Fej, bóbita, szakáll amennyiben rendelkezésre áll ugyanaz, mint a kakasnál. A nyaktollazat ezüstfehér áttetsző fekete csíkozással. Mell ezüstszürke, néhány feketés betét megengedett. Fedőtollazat továbbá a has a comb és a láb tollazata hamuszürke fekete szórással. Alsó és felső szárnyak színe a tollazat színéből kiindulva, mint az ezüstszürke külső szárnytollak végeinél a "szórás", több-kevesebb csíkozás megengedett. Farok tollazat fekete, ezüst betétekkel.

Súlyos hibák: Túl fekete alapszín, sárga vagy barna árnyalat, a kakasnál vöröses szín a bőrfüggelékeken és a szárny tollazatán.

Kendermagos:

Minden tollon többszörös szín elosztás látható fekete és a világosszürke színekkel. Kakasnál a színsávok szélessége egyforma. Tyúknál a sötét szín kicsit szélesebb, mint a világos. Az alsótollazat enyhén fekete.

Súlyos hibák: Rendszertelen színelosztás a tollakon, barna árnyalat, durva tollazat.

Splash:

A kakas és a tyúk alapszíne az egész tollazaton  egységes, szürkés fehér, nagyon világos kékes szürkés színű tollazat . Egyes tollakon szabálytalan, világosabb vagy sötétebb kék színű, különböző méretű néhol matt fekete foltokkal. A rajzolat egyenletesen és harmonikusan keveredik el az egész test tollazatán.

Súlyos hibák: Túl sötét alapszín, egyenetlen rajzolat , tiszta kék vagy tiszta fekete tollak, a tollak vége zöld fényű, erős sárga árnyalat, rozsdás árnyalat a tollazaton.

Súly: Kakas: 1,4-1,7 kg, Tyúk: 1,1-1,4 kg.

Tojás minimális tömege: 40 g.

Tojáshéj színe: világosbarna

Gyűrűméret: Kakas 16, tyúk 16.

 

A fajtaleírás a http://www.sv-silkies-polands.de oldalon megjelent leírás fordítása!

Törpe selyemtyúk Standard

Származás:

Hollandiában közel 700 év óta kimutatható az irodalomban a selyemtyúk.

A többi leírás ugyanaz, mint a "normál" méretű selyemnél!

Súly: 600 g Kakas, 500 g Tyúk

Tojás minimális tömege: 28 g.

Tojáshéj színe: fehér vagy sárgásfehér.

Gyűrű méret: Kakas 12, Tyúk 12.

 

A fajtaleírás a http://zijdehoenclub.nl oldalon megjelent leírás fordítása!

Selyemtyúk Standard

Származás

Kelet-Ázsia, Kína.

Általános benyomás és jellemzők:

Zömök, sűrű selymes tollazat, lilás fekete taréj, mérsékelten tollas láb, öt lábujj, szakáll vagy szakáll nélküli. Nagyon jó kotló.

Fajtaleírás:

Törzs: Széles, rövid és erős.

Fej: Megközelítőleg kerek.

Taréj: A fejen szilárdan helyezkedik el lehetőleg szélesebb, mint hosszabb, néhány kisseb barázdával és emelkedéssel, tüskék nélküli, sötétlila színű.

Csőr: Rövid, tőben erős, kék színű.

Toroklebenyek: Rövid jól lekerekített, lilás színűek. A szakállasnál alig vagy egyáltalán nincs jelen.

Fül-lebenyek: Ovális alakú, könnyű lazúrkék színű.

Szemek: Élénk, nagyon sötétfeketés barna színűek.

Bóbita: Közepes méretű, feszes, egészen hátrafekvő tollazattal, szemet nem takarja.

Szakáll: Ha van közepes méretű, három részből álló, torok és a pofaszakállak.

Nyak: Közepes méretű, szilárd.

Hát és nyereg: Hát széles a farok felé emelkedik, nyereg széles, emelkedve összeolvad a farokkal.

Mellkas: Széles, jól lekerekített, mélyen hordott.

Szárnyak: Rövid, jól hajtogatott majdnem vízszintes, a szárnyvég egyharmad része kopott.

Vállak: Széles, nyaktollazattal bőségesen fedett.

Farok: Sűrű, magasan hordott, tőben széles, farok és sarlótollak végeinél töredezettek, kopottak.

Has: Mély, telt.

Comb: Meglehetősen rövid, egymástól távol állóak, sűrű tollal borított.

Lábszárak és lábujjak: Rövid, külső felén nem túl hosszú lágy tollakkal, öt lábujj, az ötödik lábujj teljesen elkülönül a hátsó lábujjaktól kissé felfelé ívelő.

Tollazat: Sűrű, nagyon puha bolyhos, mivel a tollszárakon nem alakultak ki a tollzászlók ezért a zászlók piheszerű tollak.

Bőr: Kék színű.

Nagyméretű: Fehér, fekete, fogoly (vadas), ezüstfogoly (ezüst-vadszín), sárga, kék, gyöngyszürke és kendermagos.

Törpe méretű: Fehér, fekete, sárga, fogoly (vadas) és gyöngyszürke.

A kakas és a tyúk közti különbségek:

Kivéve a másodlagos nemi jelleget, nincs jelentős különbség.

A tyúk bóbitája kerekebb, mint a kakasnál valamint a testalkata zömökebb, kerekebb.

Súlyos hibák:

Kicsi vagy torz bóbita, tüskés taréj, nem selymes tollazat hiányzó farok és szárnytollazat. Nem megfelelő szerkezetű szárnytollak ahol csak a szárnytollak szára van jelen. Elégtelen mélységű lila szín, kóros színű csont, bőr és szemszín. Hiányzó ötödik lábujj, tollazat teljes hiánya a lábak külső felén és a lábujjakon.

Hibák:

Kevésbé gyakori súlyos hibák. Nem különálló vagy rossz állású ötödik lábujj. Vörös taréj és füllebeny.

Nagyméretű kakas súlya: 1,5 - 2,0 kg. Tyúk nagy: 1,4 - 1,8 kg.

Törpe méretű kakas súlya: 600 - 700 gramm. Tyúk törpe: 500 - 600 gramm

Gyűrűméret: Kakas nagy 18 mm, tyúk nagy 16mm.

Gyűrűméret: Kakas törpe 12 mm, tyúk törpe 11 mm.

 

A fajtaleírás a http://www.sv-silkies-polands.de oldalon megjelent leírás fordítása!

Sziámi törpe selyem standard

 

Származás:

20. század végén Németországban tenyésztették ki az 1900-as évekbeli leírásokból.

Összbenyomás:

Zömök, kerek kocka alakú, enyhén emelkedő hátvonallal, enyhe középmagas állású. Teljesen kifejlődött, puha selyemtollazattal a piros arc, taréj, áll és fül lebenyek, valamint a bőr, sárga lábak és narancs-vörös a szemek színe.

Kakas fajtaleírása:

Törzs: Széles, lekerekített kocka alakú.

Nyak: Rövid, teljes egészében tollas.

Hát: Széles, rövid, enyhén felfelé ívelő.

Vállak: Széles, enyhén kiálló.

Szárnyak: Rövid, széles, vízszintesen hordottak. A szárny belő részének kb. kétharmadán a szárnytollak zártak és a végétől egyharmad része töredezett.

Nyereg: Széles, puha tollazatú, bolyhos tollakban gazdag, sűrű köpenytollazattal.

Farok: Sűrű, magasan hordott, végeinél töredezett, a farok tollak és sarló tollak zárt formájúak végeinél lehetőleg töredezettek, kopottak. Tőben sűrű bolyhos tollakkal.

Mellkas: Telt, széles és kerek, mélyen hordott.

Has: Telt, sűrű tollas.                            

Fej: Kicsi, kerek.  

Arc: Piros.

Taréj: Az alakja és szerkezete hasonlít egy fél dióra, kiemelkedések nélküli, átlósan középen egy vízszintes bemélyedéssel, piros színű.

Áll lebenyek: Kerek, finomszerkezetűek, piros színűek.         

Fül-lebeny: Kicsi, piros színűek.

Szemek: Nagy, narancssárga-piros színűek.

Csőr: Rövid, erős, sárga.

Bóbita: Közepes méretű, hátrafekvő tollazattal, hátulsó részéből néhány hosszabb toll emelkedik ki a kakasnál.

Comb: Rövid, dús tollazattal.

Lábszár: Rövid közepes hosszúak, sárga színűek, külső oldalán rövid tollazattal.

Lábujjak: Öt lábujj. Az ötödik lábujj egyértelműen külön kell választani, hosszabb, mint a hátsó lábujj és a köröm, enyhén ívelt felfelé. A hátsó és az ötödik lábujj között lehetőleg kevés bőr legyen. A külső lábujjak rövid tollazatúak.

Tollazata: Dús, sűrű, puha selyemtollakkal, amelyek tépett hajszerű lágy szárú és toll szálakból állnak, de nem képeznek egy zárt zászló tollazatot.

Tyúk fajtaleírása:

A kakashoz hasonló kivéve a nemek közötti különbségeket. Mivel a nemhez kötődően rövidebb és puhább tollszerkezete van a tyúk egy kicsit zömökebb, mint a kakas. A bóbita stabil szerkezetű szabadon hagyja a szemet. A taréj sokkal kisebb, mint a kakasnál egyenletesen alakú átlósan vízszintes bemélyedéssel. A bőrfüggelékek kisebbek, mint a kakasnál kör alakúak jól láthatóak.

Súlyos hibák:

Lapos mell, keskeny és hosszú test, lejtő hátvonal és farok rész, túl kemény, nem selymes, gyenge tollazat, magasan hordott túl hosszú farok tollazat, túl kevés farok toll, egyes csavart szárnytollak, szárnytollak hiánya, farok tollak hiánya. Összenőtt hátsó és ötödik lábujj, papucsszerű vagy hiányzó lábtollazat, kopott bóbita, sötét színű taréj, arc, torok és fül lebenyek, fehér fül lebenyek, sötét bőrszín, nagyon halvány szemszín, a bóbita korlátozza a látás szabadságot.

Színe:

Fehér:

Tiszta fehér, világossárga árnyalat a kakas tollazatában megengedett.

Súlyos hibák: Erős sárga árnyalat.

Súly: 600 g Kakas, 500 g Tyúk

Tojás Minimális súlya: 28 g.

Tojáshéj színe: Fehér vagy sárgásfehér színű.

Gyűrű méret: Kakas 12, Tyúk 12.

 

A fajtastandard a The American Silkie Bantam Club által kiadott leírás fordítása!

Selyemtyúk Standard

 

Súly:

Kakas: 36 oz. (1.02 kg)

Fiatal kakas: 32 oz. (0,91 kg)

Tyúk: 32 oz. (0,91 kg)

Jérce: 28 oz. (0,79 kg)

Tojás:

Minimális súly: 35g

Színe: Krém színű.

Gyűrű méret:

Kakas: 16 mm

Tojó: 15 mm

Taréj:

Kakas - Dió formájú, a fejen határozottan és szilárdan helyezkedik el majdnem kör alakú lehetőleg szélesebb, mint hosszabb legyen, számos kis kiemelkedéssel a tetején, enyhe barázda vagy bemélyedéssel átlósan a közepén, az orr nyílások előtti pontban emelkedik és a szemek front vonalával párhuzamos pontig terjed ki hátrafelé.

Tojó - Dió formájú, nagyon kicsi, jól formázott. A többi leírás ugyanaz, mint a kakasnál.

Csőr:

Rövid és zömök, íves egy bizonyos pontig.

Arc:

Sima felületű, a bőr finom és lágy szerkezetű.

Szemek:

Nagy, kerek és jól láthatóak.

Áll- lebenyek:

Kakas - Szakáll nélküli - Közepes méretű, homorú, majdnem kerek, finomszerkezetű, ráncoktól vagy hajtásoktól mentes.  

Szakállas - Nagyon kicsi, elrejti a szakáll, természetes hiánya előnyben részesített.

Tojó - Szakáll nélküli - Kicsi, homorú, félkör alakú, finomszerkezetű, ráncoktól vagy hajtásoktól mentes.  

Szakállas - Kicsi nem látványos, elrejti a szakáll.

Fül- lebenyek:

Kakas - Szakáll nélküli - Kicsi, ovális, finomszerkezetű, ráncoktól vagy hajtásoktól mentes.  

Szakállas - Nagyon kicsi, majdnem elrejti a szakáll tollazat.  

Tojó - Nagyon kicsi, a többi ugyanaz, mint a kakasnál.

Bóbita:

Kakas - Közepes méretű, puha és telt. Olyan egyenesen áll, amit a taréj megenged, néhány selymes toll emelkedik hátrafelé a bóbita alsóbb és hátulsó részéről.

Tojó - Közepes méretű, puha és telt, gömbölyű, álló, jól kiegyensúlyozott.

Fej:

Mérsékelten kicsi, rövid, úgy tartva, hogy a farok csúcsával párhuzamosan húzott vonal megfelezi a fésűt.

Szakáll & arc tollazat:

Vastag, telt, megnövekedett a szemek mögött az arc oldalairól kiálló vízszintesen visszaforduló tollak alkotják a csőr mindkét oldaláról-középről függőlegesen lefelé, az egész egy gallért alkot három ovális háromszög csoportban, ami ad egy szakállas hatást.

Nyak:

Rövid, kecsesen ívelt, nagyon sűrű nyak tollazattal, ami jóval a vállak fölé ér.

Hát:

Kakas - Rövid, széles a vállaktól a hátsó részig, kerek teljes hosszában fokozatosan emelkedik a hát közepétől a farok irányába.  

Tojó - Ugyanaz, mint a kakasnál.

Nyereg:

Kakas - A hátról emelkedik a nyak tollazat tövénél, nagyon széles és gömbölyű, tollazat bőséges és hosszú, alacsonyabb nyereg tollak omlanak le a szárnyak csúcsai fölött pehelytollakkal keveredve.

Far:

A hátról emelkedik a nyak tollazat tövénél, nagyon széles és kerek, bőséges tollazattal borított.

Farok:

Kakas - Rövid, végeinél töredezett, tőben jól szétterített, alul bőséges puha tollakkal, amiket átfednek fedő és kisebb sarló tollak majd az egész a háttal és nyereggel alkot egy kétoldalú görbét.  

Sarló tollak, kisebb sarló és fedő tollak - bőséges, puha, jól ívelt, kemény tollszárak nélküliek, amiket elrejt a farok tollazat.

Tojó - Rövid, végeinél töredezett, tőben szélesebb, alul bőséges puha tollakkal, amiket átfednek párna és fedő tollak majd az egész a háttal és nyereggel alkot egy kétoldalú görbét.

Szárnyak:

Közepes méretű, gondosan összehajtogatottak, hátrafelé tartva majdnem vízszintesek, az alsó combok felett a farig érnek.  Vállak és elülső részek rejtve vannak a nyak és mell tollazat által. Szárny és fedő tollak: Jól lekerekítettek.  Fedő tollak közt: közepes hosszúságú, jól vágottak, elvékonyodóan domborúak a farig, csúcsaikat elrejtik a nyereg tollak.

Mell:

Előre tartott, telt, lekerekített, mélyen ülő és kellően széles.

Test és pehelytollak:

A test mérsékelten hosszú, széles, mély és jól lekerekített mellcsont kellően lent helyezkedik el a lábak között.

Lábak és lábujjak:

Kakas - A lábak rövidek és vaskosak, egymástól távol, szemből egyenesen állóak.  Alsó combok: rövid, felső része vaskos, elvékonyodó bőségesen tollas lábszárakkal.  

Csánk: Puha selyem tollazattal borított, befelé kanyarodva a csánk körül.

Lábszárak: Meglehetősen rövid, erős csontozatú, sűrűn tollazott a külső oldalán selymes tollazatú a felső rész, ami a comb tollazatból nő ki majd folytatódik egészen a láb tollazatáig.  

Sarkantyúk: Közepes méretűek és hosszúságúak, az ötödik lábujj felett helyezkednek el.  

Lábujjak: Öt db, a három elülső egyenes jól és egyenletesen elosztva a hátsó lábujj dupla a normál lábujj természetes helyzetben és az ötödik lábujj felfelé néznek tőben közel a másik lábujjhoz jól formált hosszabb, mint a többi lábujjak és ívelt felfelé és lefelé a külső és középső lábujjak is tollasak.  

Tojó - Ugyanaz, mint a kakas kivéve a sarkantyút (Csupasz középső lábujj súlyos hiba mindkét nemnél).

Kakas & Tyúk:

TARÉJ, ARC, ÁLL-LEBENYEK: Mély áfonya, feketés színűek.

CSŐR: Ólom kék

SZEMEK: Feketék

Súlyos hibák:

Több vagy kevesebb, mint öt lábujj.

Hiányzó szakáll vagy arc tollazat.

Lábszárak külső oldalai alul nem tollasak.

 

free hit counter
hit counter