MANÓ

MINI SIKLÓMODELL

1. rész

 

  A repülőmodellezés eszközei nagyon széles spektrumot fognak át. Az egészen egyszerű siklómodellektől a több méter fesztávú scale gépekig. Mint az élet minden más területén, itt sem árt betartani a fokozatosságot, és a hobbival való ismerkedést az alapoknál elkezdeni. Ennek hasznos eszköze lehet egy siklómodell megépítése. Ilyeneket minden modellező könyvben lehet találni, de tapasztalataim szerint nem elég részletes a modellek elkészítésének leírása. Így a teljesen laikus kezdő nem sokat tud kezdeni a könyvben látható rajzzal és a pár soros ismertetővel.

 

  Ezért terveztem és készítettem el a MANÓ nevű kisméretű siklómodellt. Ennek a gépnek a segítségével meg lehet ismerkedni a repülőgépmodellek alapvető részeivel, és a modellek legfontosabb beállításaival is. Ez a kis repülőgép alkalmas arra is, hogy iskolai, közösségi rendezvényeken egyszerre több gyerek (vagy éppen felnőtt) némi bepillantást nyerhessen a modellépítés, és reptetés örömeibe.

 

A modell adatai

A gép háromnézeti rajzai

 

Fesztáv

250 mm

Hossz

260 mm

Magasság

65 mm

Szárnyfelület

1,3 dm2

Repképes tömeg

5 gramm

Felületi terhelés

3,86 g/dm2

Szükséges anyagok és szerszámok.

  A gép elkészítéséhez az alábbi alapanyagokra van szükség:

- 3 mm vastagságú depron lemez (modellező boltokban szerezhető be)

- 3x2 mm keresztmetszetű fenyőléc

- 3,5x18-as lemezcsavar

- gombostű ( a vastagabb, lágyabb anyagú a megfelelő)

- kétoldalas ragasztószalag

- papír ragasztószalag (maszkolószalag)

- A/4-es papírlap

- A/4 méretű kartonpapír-lap

- több színű alkoholos filctoll

- 30 cm modellező gumi (ha nincs akkor befőttes gumik)

Az építéshez szükséges anyagok

A gép megépítéséhez szerszámok is kellenek:

- vonalzó

- tapétavágó kés (sniccer)  

- ceruza

- fogó

- csiszolópapír (120-as finomságú csiszolópapír)

- 50 mm körüli külső átmérőjű PVC cső (vagy bármilyen hasonló átmérőjű, sima felületű cső)

 

A modell elkészítése

  Első lépésként töltsük le és nyomtassuk ki a modell alkatrészeit ábrázoló tervrajzot:

*.PDF formátumú rajz letöltése >>>

 

A rajzot ragasszuk rá egy kartonpapírra. Ha egyszerre több gépet szeretnénk építeni (pl. iskola, közösségi rendezvényeken) akkor a rajzot célszerű 3-4 mm vastagságú pozdorja, vagy rétegelt lemez lapra ragasztani. A ragasztó megszáradását követően vágjuk ki az egyes alkatrészeket. A kivágásnál gondosan járjunk el, mert ezeknek a sablonoknak a segítségével fogjuk előrajzolni az egyes alkatrészeket a depron lemezen, így a hibás sablon hibás, torz alkatrészeket fog eredményezni. Tegyük rá valamely sablont a depron lemezre és hegyes ceruzával rajzoljuk körbe. A ceruzát nem kell rányomni, mert a depron lemezen nagyon könnyen jól látható karcolt nyomot hagy a nélkül is. A szárny és a vízszintes vezérsík sablonjának közepén látható két párhuzamos vonal. Ezek a vonalak a gép összeépítésénél lesznek nagy hasznunkra, ezért a vonalak végződéseit jelöljük fel a depron lapra és egy vonalzó segítségével húzzuk meg őket. A depronra előrajzolt alkatrészt tapétavágó késsel nagyoljuk ki, majd a csiszolópapírral munkáljuk készre. A csiszolás sokkal hatékonyabb, és szebb eredményt is ad, ha a csiszolópapírt egy kis fadarabra ragasztjuk fel (a kétoldalas ragasztószalag erre tökéletesen megfelel) és az így kapott csiszolófát használjuk.

 

Egy alkatrész elkészítésének 3 fázisa:

1.) Előrajzolás a sablonnal

2.) Illesztő és segédvonalak felvitele

3.) Az alkatrész kimunkálása

 

A fent bemutatott módon készítsük el az összes depron alkatrészt. A képen pirossal bejelöltem azokat az illesztővonalakat amiket mindenképp fel kell jelölni az alkatrészekre. Ezek a szárny és a vízszintes vezérsík közepén lévő párhuzamosok, valamit a törzs végének alsó részén lévő kis vonal.

 

A deprondól kivágott alkatrészek

 

Az elkészült alkatrészeket az összeszerelés előtt lehet dekorálni, díszíteni. Erre alkoholos filceket érdemes használni, mert ezek festékanyagai szépen megmaradnak a depron felületén. Könnyen kezelhetőek. A dekoráláshoz használt mintákat, díszítéseket mindenkinek a fantáziájára bízom. A dekorálás különösen fontos, ha egyszerre több gépet építünk, mert a leendő fiatal pilóták így a legnagyobb kavarodásban is rátalálnak saját gépükre.

 

Különféle dekorációk

 

2. rész >>>

 

SRY MODELL 2007

2007. június 11.