SCALE MODELLNEK

ALKALMAS REPÜLŐGÉPEK

1.


  Összegyűjtöttem néhány olyan egyszerűbb szerkezetű repülőgépet, melyek alkalmasak scale modellként való megépítésre. A rajzok rájuk kattintva új ablakban, nagy méretben megjeleníthetőek.

 

CESSNA 185

Ki ne ismerné a Cessna Aircraft Company felsőszárnyas repülőgépeit. Repülőiskolák, túrarepülések, megszámlálhatatlan természet-, és játékfilm szinte kötelező tartozékai. Sokan ezekkel a gépekkel azonosítják a kisgépes repülést. Modellként való megépítése közepes nehézségű feladat az ívelt törzsszelvények és a trapézikus szárnyvégek miatt.

De Havilland DHC-2 Beaver

Ez a gép már bizonyított minden létező terepen. Afrika bozótjaitól, Kanada hófedte tájaiig. Robosztus kivitele és jó repülőtulajdonságai nagyon kedvelté teszik a pilóták körében. A gép modellként való kivitelezésénél kifejezett előny az egymás melletti üléses elrendezésű, és a miatt széles törzs, amiben kényelmesen elférnek az R/C alkatelemek.

Henri Mignet, HM 293

Henri Mignet híres „égi-bolha” sorozatának egyik darabja ez az érdekes tandemszárnyú kis gép. A maga idejében az „égi-bolhák” egész komoly repülőgép-építési lázat okoztak. Aki ilyen jellegű gépet választ fordítson különösen nagy hangsúlyt a szárnyak helyes állásszögére, mert ez a lelke az egésznek.

(Krassó Tamás gyűjtése)

Jakovlev Jak-12A

Egy újabb felsőszárnyas túra-, könnyű szállítórepülőgép, de ez már keletről jött. A gép kivitelezésénél hasonló nehézségekkel találkozunk, mint a fentebbi Cessna 185 esetében. A gépnek több változata létezik (A,B,GR,M,R) amik lényegesen eltérnek az „A” altípustól. Érdekes módon az altípusok között az „A” a legfiatalabb verzió ellentmondva az ABC diktálta sorrendnek.


SRY MODELL 2007

2007.05.29.