SCALE MODELLNEK

ALKALMAS REPÜLŐGÉPEK

2.


  Összegyűjtöttem néhány olyan egyszerűbb szerkezetű repülőgépet, melyek alkalmasak scale modellként való megépítésre. A rajzok rájuk kattintva új ablakban, nagy méretben megjeleníthetőek.

 

Luton LA-4 Minor

Az otthonépítő mozgalom (Experimental) egyik első példánya volt a Luton LA-4 Minor. Az egyszerű dobozszerkezetű törzs, és a lekerekített téglalap alakú szárny miatt kifejezetten könnyű megépíteni a gép scale modelljét. A ernyőszárnyú kialakítás nagy ingastabilitást eredményez, de ugyanezen sajátosság miatt az átlagosnál nagyobb lehúzatással kell beépíteni a motort.

(Krassó Tamás gyűjtése)

Piper L-18c

A modellezők és a hobbipilóták körében egyaránt nagyon népszerű Piper Cub könnyű repülőgép több különféle verzióban létezik. Ezek közül az egyik az L-18c altípust mutatja be a fotó és a rajz.

(Krassó Tamás gyűjtése)

Smith DSA-1 Miniplane

 

Ez a formás kis kétfedeles repülőgép már nehezebb feladatot jelent a vállalkozókedvű modellezőnek, aki megépítésére vállalkozik. A befektetett munka viszont egy nagyon agilis, formás gépet eredményez, ami legalább olyan jól műrepülhető mint a Pitts Special, de Pitts Special-t bárki vehet magának, Smith Miniplane-je viszont csak annak lehet aki megépíti magának.

Stinson-Detroiter SM-1F

A Stinson-Detroiter SM-1F egy közepes árú-, utasszállító repülőgép. Széles, kényelmesen „berendezhető” doboztörzse és nagyon egyszerű alakú szárnya miatt igen könnyen megépíthető. Az egész gép igen vaskos, masszív szerkezet, így jobban viseli a kezdő pilóták szárnypróbálgatásait is. A szerkezet szinte kínálja magát, egy depron anyagú modell főkiviteléül.


SRY MODELL 2007

2007.05.29.