SCALE MODELLNEK

ALKALMAS REPÜLŐGÉPEK

3.


  Összegyűjtöttem néhány olyan egyszerűbb szerkezetű repülőgépet, melyek alkalmasak scale modellként való megépítésre. A rajzok rájuk kattintva új ablakban, nagy méretben megjeleníthetőek.

 

Curtiss JN4-D2 Jenny

A kis felületi terhelésű kétfedelesek között egy kevésbé ismert típus a Curtiss Jenny. Glenn Curtiss a géprepülés hajnalának egyik emblematikus figurája volt, a Wright testvérek kortársa. Az általa alapított cég Curtiss-Wright Corporation néven a mai napig a repülés terén működik. A Jenny az USA-ban igen nagy megbecsülésnek örvend, és több példánya napjainkban is repül. Ha valaki szeretne egy Tiger Moth-hoz hasonló tulajdonságokkal bíró repülőgépmodellt, akkor a Curtiss Jenny jó választás lehet.

Pober Pixie

A Pixie egy kis ernyőszárnyú experimental kategóriás repülőgép. Aki szereti az ilyen jellegű gépeket annak a Luton Minor (előző részben látható ebben a sorozatban) után jó alanya lehet a továbblépésnek.

SA-500 Starlet

Az SA-500 Sterlet is egy ernyőszárnyú repülőgép. Az otthonépített, vagy kisgépeknél azért szeretik ezt a kialakítást alkalmazni, mert nagyon stabillá teszi a gépet, és a pilóta is kiváló kilátáshoz jut. Ezek a tulajdonságok a kevéssé gyakorlott hobbi-pilótáknak nagy segítség nyújtanak a leszálláskor. Az ernyőszárnyú építésmódból következő extra stabilitás szabadonrepülő modelleknél (pl. CO2 makett-modell) kifejezetten előnyös lehet.

Zlin Z-50M

A Zlin Z-50M modellként való megépítése, és a modell reptetése már gyakorlott modellépítőt, és modellpilótát kíván. Aki szereti a jól műrepülhető, agilis gépeket, annak jó választás ez a gép. A formavilága egy köztes állapotot mutat, átmenet a régebbi korok és a mai műrepülőgépek között.


SRY MODELL 2007

2007.05.29.