SCALE MODELLNEK

ALKALMAS REPÜLŐGÉPEK

6.


  Összegyűjtöttem néhány olyan egyszerűbb szerkezetű repülőgépet, melyek alkalmasak scale modellként való megépítésre. A rajzok rájuk kattintva új ablakban, nagy méretben megjeleníthetőek.

 

L-60 Brigadyr

 A repüléstörténet számtalan könnyű felsőszárnyas repülőgép megszületését eredményezte, ezek közül az egyik az L-60 Brigadyr. A típusból hazánkban is repült 2 példány (Ha-BRA, HA-BRB). Az egyszerű téglalap szárnyak könnyen építhetőek, a törzs keresztmetszetei íveltek , így itt elkél a modellépítő leleményessége.

 

Polikarpov Po-2

Ha van sikertörténet a repülésben akkor a Polikarpov tervezte Po-2 (kezdetben U-2) sztorija az. A gép 1927-ben repült először és még ma is több repülőképes példány létezik, nem kis büszkeséggel a hazai Goldtimer alapítvány is birtokol és repül egyet (HA-PAO). A gép modelljét többféle hazai festéssel, lajstromozással el lehet látni. Modellként való megépítése is legalább olyan egyszerű mint az eredeti konstrukció maga.

 

 

Zlin Z-43

ebben a sorozatban is volt már a Zlin gyár kiváló típusaiból bemutatva, és most itt van még egy. A Z-43 egyszerű szerkezetű futárgép volt. Modellként megépítve a tágas, széles törzs nagyon jól jöhet. Szép vonalú, alsószárnyas gép.

 

 

L-410

 Egy igen formás kis kétmotoros gép az L-410. Az alaptípusból is több repült Magyar színekben, de a rajzokon egy különleges, térképészeti célokra kialakított verzió látható (HA-YFA). A gép modellként való megépítése igen összetett feladat, viszont aki elszánja erre magát, és ki is tart terve mellett, az egy nagyon érdekes, és látványos repülőgéppel gazdagodhat.

 


SRY MODELL 2007

2007.08.27.