SCALE MODELLNEK

ALKALMAS REPÜLŐGÉPEK

8.


  Összegyűjtöttem néhány olyan egyszerűbb szerkezetű repülőgépet, melyek alkalmasak scale modellként való megépítésre. A rajzok rájuk kattintva új ablakban, nagy méretben megjeleníthetőek.

 

Jakovlev UT-1

  A típusjelzés félrevezető mert az UT-1 (ismert AIR-14 típusjellel is) típusjelű, gyakorló-műrepülőgép az UT-2 típusú kétüléses oktatógép után jelent meg, annak műszaki alapjaira épült. Ez a gép hozta meg Jakovlevnek az igazi elismerést és alapozta meg a későbbi sikeres vadászrepülőgép sorozatot. ( Az UT-2 már szerepelt ezen sorozat 5. részében). A törzs és a szárny is elég összetett, bonyolult alakú, a szárnyvég eléggé elkeskenyedik, így nagyobb méretű modellként, akár robbanómotoros R/C-ként célszerű megépíteni. Aki tapasztalatot szerez ezeknek az erősen keskenyedő szárnyaknak a jó kialakításában, annak már nem jelenthet gondot egyik II. Világháborús Szovjet vadászgép megépítése sem.

 

Blackburn Monoplane

  A repülés hajnalán született ez az egyszerű szerkezetű repülőgép. Aki szereti ezeket a korai egyfedelűeket, és már nem lát sok fantáziát a sokszorosan megépített Bleriot Type XI.-ben, vagy Fokker Eindecker-ben, annak jó választás lehet a Blackburn Monoplane, ami nagyon hasonló az előbb említett két géphez, de mégsem ugyanaz. Kis méretben megépítve is jó repülőtulajdonságú modell lehet, jó választás CO2 motoros makettmodell alanyául.  

 

Aero Ae-145

 Az Aero-45 továbbfejlesztett változata, néhány apróságtól eltekintve azonos azzal, így a rajzok alapján a hazánkban üzemeltetett Aero-45 típus is megépíthető. A gép alsószárnyas, kétmotoros, sok ívelt, gömbölyített felülettel, nem kezdő modellezőknek való feladat. Ide is csak azért került be mert Magyar lajstrommal is repültek a típuscsalád gépei.

 

Porterfield CP-65

 Volt már több egyszerű felsőszárnyas gép ebben a sorozatban, de ezekből soha nem lehet elég, márcsak azért sem mert első CO2 motoros makettmodellnek nincs is jobb választás, mint egy egyszerű szerkezetű felsőszárnyas sport-, túragép. Egyszerű téglalap szárny, letisztult, egyszerű vonalú törzs, farokfutós kialakítás. Minden együtt van egy jó kis, barátságos kezdő scale modellhez.

 


SRY MODELL 2008

2008.11.25.