SRY MODELLEZŐ FÓRUMA

Modellezés, technika, történelem
Pontos idő: 2025 júl. 26. - 2:13

Időzóna: UTC + 1 óra

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 200 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 nov. 29. - 18:20 

Igy nagyon szépen beindult a vitorlás téma és ezért köszönet minkettőtöknek!
Majd "Belo" is beszáll, de ő nagyon elfoglalt a nagyvitorlásokkal is.
Lehet, hogy a hajókiállításon találkozunk vele. Igyekszünk SRY-vel együtt fényképezni és majd betesszük a fórumra. Persze lehet, hogy a tömegben ez nem fog sikerűlni.

Vissza a tetejére
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 nov. 30. - 6:56 

Köszönöm ezt a válaszodat is Gyula!

A papir kérdést akkor félreteszem, talán valamelyik magyarországi modellező a későbbiekben tud majd rá válaszolni.
Néztem a honlapodat, ahol az útjog szabályokat olvashattam. Ezekről egyenlőre nincsen kérdésem, majd tanulmányozom. De magával a verseny egyéb szabályairől szeretnék kérdezni.
Mégpedig azt, milyen egyéb szabályok vannak, amik más mint a rendes méretű hajóknál. Gondolom a távolság, a méretek miatt biztosan vannak, amiket megváltoztattak.

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 nov. 30. - 7:54 

Nincs igazabol valtoztatas, a rendes vitorlas versenyszabalyzat van ervenyben. Nalam a 2001-2004-es valtozat van felteve, azota megjelent a 2005-2008, van egy par apro kulonbseg amit be kell irjak, de ezek inkabb arnyalati dolgok. Ami lenyegesebb kulonbseg, Naviga sajatossag, hogy megengedi a bojak erinteset. Sajnos ez aztan eleg hulye helyzeteket eredmenyez.

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára user_34 2006 nov. 30. - 15:52-kor.

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 nov. 30. - 8:57 

"gyula" barátunk szinte minden magyarországi versenyen résztvesz!!!
Most már mint E.U. modellező még inkább itthon van nálunk.
Az MMSZ-el kapcsolatos témákat majd én figyelem és időben leközlöm.
Fejes János is személyes jóbarátom, majd tőle is megkérdezem a "papirok" kérdését.
Jó építést és egyenletes jó szelet!

Kép

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 nov. 30. - 11:59 

Köszönöm az újabb értékes válaszokat! Pont ilyenre gondoltam mint az a bólyaérintéses dolog. Más nincs?
Olvastam itt a netten beszámolóban olyat is, hogy a rajtvonal nem csak két bólyából áll, hanem kiegészítő bólyák is vannak..., hogy ne lehessen oldalról beállni a rajtvonalra? Vagy a hibajavító fordulás mintha nem 720 fok lenne. Van magyarnyelvű szabálykönyv, ami nem csak az útjogot tárgyalja, hanem az egyéb szabályokat is?

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 nov. 30. - 12:23 

Gyula!

A bólyaérintés milyen hülye helyzeteket eredményez? Talán ha emiatt elakad egy hajó, akkor az esetleges ütközésekre gondolsz? Vagy valami másra?
Van egy újabb kérdésem: azt vettem ki az eddigi válaszaitokból, a honlapodból, hogy Te tapasztalt modellező vagy, van rálátásod a nemzetközi mezőnyre. Én nem értek a hajóépítéshez, én vásárolni szeretnék egyet, ill. kettőt ( 1 IOM, 1 M-es hajót). Az IOM hajók közül 3(4)-at néztem ki, mint lehetőség. Gadget, Kockatoo, Italiko, vagy a Topico. Mi a véleményed róluk. Kíváncsi lennék, mik a tapasztalataid ezekkel a hajókkal kapcsolatban. Nem az érdekelne, hogy melyik világbajnok melyiket használja, hanem a vitorlázási, hajózási tulajdonságaikra gondolok. Biztosan van benned valamilyen kép, vélemény róluk.

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 nov. 30. - 15:50 

Lehet, hogy a tapasztalatom sok, csak a tudasom keves :P :P
Az ISAF-nal a taviranyitos hajokra az E melleklet vonatkozik, ott leirja, hogy a 2 hajohosszbol 4 lesz, a bunteto egy fordulo stb, mindezek szerves reszei az ISAF vitorlas versenyszabalyainak, ezert nem emlitettem kulon.
A Naviga elfogadja az ISAF utjogszabalyokat.
Az egyetlen kulonbseg a bojaerintes, a tobbi, pl tereloboja a startnal ebbol fakad.

Mindig csodalkoztam a kepeken latott ISAF IOM versenyek startjan milyen szepen felsorakoznak a startvonalra a hajok, nem mindenki gyurodik az egyik bojanal. A startnal levo tereloboja ezt a gyurodast hivatott csokkenteni, nem mindig sikeresen. Ugye ha szabad erinteni a bojat, akkor egy hajo ha csak kozel van a bojahoz, akkor ezt sokan ugy ertelmezik, hogy oda meg o is befer a bojat surolva. Ugyanigy a palya tobbi reszen.
Meg nagyon erzodik, hogy a birok nem nagyhajos birok.
Csak egy pelda, most a horvath bajnoksagon (az egyetlen IOM verseny amin eddig resztvettem) start elott kb 5 mp-el amikor elkezdtem behuzni az addig lobogo vitorlat a hajo ugye megdolt es hozzaertem (alig) a szelalatti hajohoz. Rogton megkaptam a buntetot. Igy termeszetes, hogy szethuzodik a mezony, senk sem szivesen kockaztatja a buntetot.
Naviga versenyen szinte 100%, hogy semmi kovetkezmenye nem lett volna, sot, ha osszeakadunk start elott, altalaban halasztjak a startot.
Lehetne ezt ragozni sokat, ha valaszthatok, inkabb mennek IOM-ben.

Szerintem vedd fel minel hamarabb a kapcsolatot Beloval "pbeliczay@sailing.hu", o sem epit, inkabb vasarol, es jelenleg IOM szimpatizans embereket keres.
En szeretek epiteni, de csak magat a hajotestet. Uszonyt, arbocot, vitorlat inkabb vasarolok en is.

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 nov. 30. - 16:22 

Nagyon érdekes amit leírtál. Köszi. Örülnék, ha erről még részletesebben is írnál. Mit tapasztaltál a Horvát Bajnokságon még.
Láttam az oldaladon milyen szép hajót építettél. Irigyellek is azért, hogy ilyenhez is értesz. Nekem nem hiszem, hogy lenne türelmem hozzá. Viszont a hajó irányítás nagyon tetszik. A nyáron vettem egy Sea Cret típusú hobbi vitorlást, amivel jót szórakozom.
www.rc-network.de/magazin/artikel_06/ar ... 69-02.html
Ha érdekel itt megnézheted.
Nagyon hamar elsajátítottam a kezelését. Szinte percek alatt. Akkor jutott az eszembe, hogy versenyezni is lehetne ilyen hajókkal. Azóta figyelem a netten ezekkel a hajókkal kapcsolatos oldalakat, a rc.modell fórumát, ahol nagyon sok érdekes dolgot olvastam. Sok kérdés merült fel bennem, amiknek az egy részére Tőled már kaptam választ. Remélem azért segítesz az eligazodásban tovább is.
Azért biztosan van valamilyen véleményed azokról az IOM hajókról amiket megjelöltem. Vagy egyáltalán az IOM-os hajókról.

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 nov. 30. - 18:09 

Kép

Irigylem " riplak "-ot nagyon szép hajó és jól lehet vele vitorlázni!

Kép

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 nov. 30. - 19:12 

Amiket megjeloltel azok a kaphato legjobb IOM hajok.
A nagyok (pl Bantock) velemenye szerint nem igazan erdemes egybol ujat venni, egyszer egy jol bevalt hasznalt hajot, aztan amikor mar versenyeztel vele es tudod mit is szeretnel rajta maskent csak akkor ujat.

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 nov. 30. - 21:10 

riplak írta:
Természetes úgy teszek, ha elárulod, hogyan kell megtennem. Akarattal eddig sem neveztem meg válaszadót, csak beírtam a mondanivalóimat abba az ablakba ahová kell. Mást nem tettem. Kezdő forumozó vagyok, nem értek még hozzá.
Köszi az értékes válaszaidat.

Hívj fel ha gondolod. Tudok néhány dologban segíteni, meg van talán hajóm is számodra.... 06 20 3241 391 vagy dobj egy mailt a telefonszámoddal...

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 nov. 30. - 21:35 

gyula írta:
Amiket megjeloltel azok a kaphato legjobb IOM hajok.
A nagyok (pl Bantock) velemenye szerint nem igazan erdemes egybol ujat venni, egyszer egy jol bevalt hasznalt hajot, aztan amikor mar versenyeztel vele es tudod mit is szeretnel rajta maskent csak akkor ujat.

Óva intelek, hogy új hajót vegyél. Saját tapasztalatból is. Mire összeáll és tudod, hogy merre van a hányméter, addigra el is mehet a kedved. Amilyen hajókat említettél azokat már csak akkor szabad megvenni, amikor belelendülsz, mert ha mégsem tetszene, nehezen bírod eladni.

Nekem van egy Azetone-om ( http://www.azetone.se ) amit újonnan vettem, egy TS2-őm ( http://rcyachts.net/TS2/index.htm ) ami öregecske használt gép, viszont remek. És most épül a Disco-m, ( http://www.raceboatcompany.com ) amit ha minden jól megy, már a Jézuska hoz :-)

Péntek, szombat, vasárnap kint vagyok a Pannonboatshown a Syma csarnokba. Keress meg. Kint lesz a TS2 egy M és egy 10-es....

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 nov. 30. - 21:42 
Site Admin

T. Belo!

Nem úszod meg ezt ilyen könnyen :twisted:

Légyszíves tájékoztass minekt, hogy még milyen modellező
témájú kiállítók lesznek, ha van róla információd. Szombaton
megyünk mi is.

üdv.: SRY

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 nov. 30. - 21:55 

sry írta:
T. Belo!

Nem úszod meg ezt ilyen könnyen :twisted:

Légyszíves tájékoztass minekt, hogy még milyen modellező
témájú kiállítók lesznek, ha van róla információd. Szombaton
megyünk mi is.

a http://www.hajomodell.hu is kint van asszem

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 nov. 30. - 22:26 
Site Admin

T. Belo!

Köszönöm!
Remélem szombaton találkozunk!

Vissza a tetejére
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 200 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra