Kedves Gőzgépész!
Hiába, a vitorlás volt (és lesz) az igazi hajó!
Én is jó ideje nézelődök mindenfelé, hogy milyet kellene építeni. Ezzel is úgy vagyok, mint a motoros hajókkal, nem a sebesség érdekel, hanem a játék.
A vitorlások hajtóereje a szél (aminek van ám ereje, hajdanvolt vitorlás tapasztalataimból tudom), ami nem csak hajtja, hanem dönti is rendesen a hajót. Modelleknél ez külön gondot jelent, mert a pici hajótestnek kicsi a stabilitása, nagyon könnyen felborul. Nem véletlen hogy a valódi hajókhoz képest a modellek tőkesúlya (igen, az a bulba!) sokkal mélyebben van.
Aztán - sajnos - jön a gonosz hínár, ami nem veszi figyelmbe az arányos kicsinyítést, ugyanolyan nagyra nő, mint a nagy hajók alatt. Hozzáteszem, hogy lehelletnyi szélben az igazi hajókat is érezhetően fékezi, versenyen a jó kormányos ilyenkor messzire elkerüli a hinármezőket.
A Buddha által javasolt két- vagy háromtestű hajó jó megoldás lehet, de úgy érzem, nem ilyet szeretnél (jól gondolom?). Lehetne próbálkozni a XIX. század végi verseny jachtok mintájára a "halformájú" hajótesttel. Ezeknél a ballaszt beleépült a hajótest vonalába (bár ma már kiment a divatból, mert voltak hátrányai).
Van aztán még egy probléma. Ha nem hátszélben hajózunk, akkor a szél hatására oldalirányú erők is fellépnek, a hajó oldalra csúszik, ami csak úgy csökkenthető, ha a hajótest víz alatti felülete (a laterálfelület) elég nagy, hogy "megtámaszkodjon" a vízben. Ezért függesztika bulbát egy lapra és nem mondjuk két szál rúdra.
Mit szólsz viszont ehhez a jószághoz:

Ez egy osztrigahalász hajó, relatíve nagy merüléssel. Mondjuk ha a hajógerinc alsó részébe ólmot építenénk.... akkor talán...
Ha érdekel a rajz, szívesen elküldöm valamivel nagyobb méretben.
Üdv / Feri