Sziasztok!
A ma délelőtti hajózásról néhány kép megtalálható itt:
http://www.dulcibella-aurora.blogspot.com/Más, Mamut árbóckérdés-feltevésére a válasz (hogy milyen árbóc-oldalsó kötélzet kialakítás hogyan viselkedik):
Megvizsgáltam 4 féle variációt:
1 - befogott árbóc, több keresztmerevítővel (mint a mai amerika-kupa hajói, bár a befogásban nem vagyok biztos, és V alakban is vannak kötelek nem csak A alakban)
2 - befogott árbóc, 1 keresztmerevítő (mint az én hajómnál ld. képek)
3 - fedélzeten csuklós megtámasztású árbóc, 1 keresztmerevítő
4 - csuklós megtámasztású árbóc keresztmerevítő nélkül, kötélzet az árbóccsúcsba megy (mint Jif65)
Az OLDALSÓ köteleket vizsgáltam:
A kötélerők szempontjából a sorrend a legkedvezőbbtől a legrosszabbig:
2,1,3,4
A 2-es és 4-es modell között majdnem 4-szeres!!! a kötélben a húzóerő.
Az árbóc hajlítónyomatéka szempontjából:
Az 1-es modellen a befogásnál 2-szer akkora a nyomaték, mint a 4-es modellen az árbóc közepén. Az 1,2 modellen a befogásnál keletkezik a legnagyobb nyomaték, a 3,4 modellen az árbóc közepe tájékán.
A modellekből jól látszik, hogy ha az árbóc be van fogva, akkor a hajlításból több terhet visz, és kevesebb erő jut a kötélzetre.
Ha vastagítjuk a kötelet vagy vékonyabb, hajlékonyabb árbócot teszünk be, akkor az 1,2 modell eredményei a 3,4 felé változnak - nagyjából.
De ami fontos kérdés aerodinamikai szempontokból, hogy mennyire és hogyan hajlik meg az árbóc oldalirányban - és ez volt Mamut fő kérdése:
1,2 enyhe S-alakot vesz fel
3,4 egyértelműen konkáv. A 3-as modell a legjobban konkáv ( a keresztrúd még jobban megnyomja!)
Szóval, ha az a fontos, hogy az árbóc konkáv alakot vegyen fel, akkor a 3-as variáció a legajánlottabb.
Ha a kötélerők és az árbóc nyomatékának a csökkentése, akkor pedig a 2-es.
Üdv,
Ákos