Belo, Antikos!
Én csak örülök, ha segítséget kapok, mert se a hajós szaknyelvhez, se a vitorlázáshoz nem értek.
Még kb. 10-15 évvel ezelőtt Dombori beach-en próbáltam szörfözni, hát érdekes volt

kb ennyi az össz előéletem.
Nos, egyetlen gondom van, hogy ellentétes tanácsokat kapok
Tehát a jelenség, hátha most sikerül jobban leírnom:
- oldalszélben a (fokot most nem tudnám leírni), de ahogy a fenti kép is mutatja, így hajóztunk, mint SRY is
- az én hajóm, szél felé fordult volna, de nagyon hamar oda lett a lendület, így arra esélyem nem volt megfordulni
- szélből kifordulva (tehát ha tőlem elfelé haladt a hajó, a partra merőlegesen, és balról fújt a szél, akkor jobbra (tehát hátatfordítva a szélnek) akartam megfordulni, akkor azonnal az orrát belenyomta a víz alá, ettől lefékezte, és már nem volt hatásos a kormány, majd ekkor balra kormányoztam, ismét lendületet gyűjtöttem, és újabb kísérlet, és nem.. így maradt a séta a túlpartra.
Gyakorlat:
Sry, hogy hátrébb tette az árbocát (maximum pozícióba), még nem teljesen oldotta meg ugyan ezt a problémát, de azzal, hogy mégjobban ki tudta engedni a vitorlákat (90 fokig), ettől teljesen kezelhetővé vált, tehát a legnagyobb szélben, is meg tudtam fordítani az ő hajóját (ezzel csak a vezetési tudatlanságomat akartam kizárni)
A másik különbség, hogy ő pontosan lefaragta a tőkesúlyt 500g-ra, én a formánál maradtam, és így alulemezzel kb. 650g. Lehet, hogy ettől már annyira megváltozott az én hajóm merülése, hogy átmegy tengeralatjáróba.
Tény, hogy a tegnapi szél is már nagyon durva volt, lehet nem is fontos, mert ilyen szélben már nem kell hajózni... a mai 100Km-ben meg már biztos, hogy nem.. most voltam kint a kukánkat visszahozni, meg egyebeket, amit elvitt a szél.
Víz:
Szerencsére minden hajó vízállónak bizonyult, kb 0.4cm3 víz volt mindkét hajóban.