SRY MODELLEZŐ FÓRUMA

Modellezés, technika, történelem
Pontos idő: 2024 nov. 01. - 7:31

Időzóna: UTC + 1 óra

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 795 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2013 nov. 21. - 13:51 

Igen, ilyen elektronikus kapcsoló kütyü a vevő egyik csatornájára kötendő és ott kapcsol valamit( Modell Hungáriában volt, hogy volt.) Egyszerűbb megoldás egy szervó kapcsol egy mikrokapcsolót, némi mechanikai ügyeskedéssel.

jj

Vissza a tetejére
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2013 nov. 21. - 14:01 
Site Admin

Hát ha már ilyen gondok vannak, mármint, hogy a galád modellezők még a sötétben is hajóznának, mert nem bírnak magukkal :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: akkor a legegyszerűbb direkben kötött, vagy egy egyszerű fedélzeti mechanikus kapcsolóval működtetett jelzőfényt beépíteni. A vitorlás hajóknál eleve kéne egy fehér fényű árboclápa, ha a viziközlekedés szabályainak meg kívánunk felelni :-)

A rendes pozíció fények (piros-zöld-körfehér-farfény) annyiban jobbak, hogy azt is meg lehet ítélni milyen pozícióban van hozzánk képest a hajó

zöld+fehér = a hajó jobb oldalát látjuk
Piros+fehér = a hajó bal oldalát látjuk
zöld-piros+fehér = szembe jön a hajó
két fehér egymás felett = a hajó tat-ját látjuk

Ez sötétben is kellő információt nyújt a vészmanőverezéshez.

Üdv.: SRY

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2013 nov. 21. - 14:03 
Site Admin

JJ !

Nagyon sajnálom a hajódat! :? :? :? :? :? :? ez a világ már csak ilyen, bosszantó, hogy ilyen emberek vannak.

Üdv.: SRY

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2013 nov. 21. - 14:36 

Lgagának (és másoknak): A HK-s távkapcsoló az adó egyik csatornájáról (praktikusan az egyik kapcsolóról) üzemeltethető, egyszerűen kis szervo impuzus szélességnél kikapcsol, nagynál meg be. A vevő 5-ös vagy 6-os csatornájára tesszük (attól függően, hogy az adó melyiket birizgálja), és már kapcsolja is a LED-et (10A-ig!).

http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... rch=switch

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2013 nov. 21. - 15:58 

Uraim!

A vita a jelzőfények ki és bekapcsolását illetően akadémikus/felesleges!!!

Mérési eredmény: 1 db 5mm-es, nagy fényerejű fehér led (vakít, de piszkosul) a 4 cellás nimh akksira kötve(kb 5V) sorban 1 db 330 ohm-os ellenállással (ez azért kell, mert a LED nem ízzó, hanem egy egyenirányító dióda, ami mellesleg fényt is csinál. A sorban kötött ellenállás értékéhez még hozzáadódik az akkumulátorpakk saját belső ellenállása is.) összesen 7 MILLIAMPERT FOGYASZT!
Ez azt jelenti, hogy pl. a 800mAh kapacitású akku-pakk töltését kb. 114 óra alatt fogyasztaná el (ez 4.75 nap!). Tehát, ha estébe hajlóan hajózunk, egyszerűen előtét ellenállással csatlakoztassuk a LED (eket) akár a vevő egy szabad csatornáján kijövő 5V-ra és annyi. Egy perccel sem fogunk kevesebbet hajózni aznap a ledek fogyasztása miatt.

Meglepődnék, ha a kapcsoló áramkör nyugalmi állapotban ennél kevesebbet fogyasztana.

jj

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2013 nov. 21. - 17:18 

Köszönöm a válaszokat!

tibu!
1db LED + 1 db ellenállat. Mindezt 7,14$ + szállítás prezentálja HK? Nem semmi.

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2013 nov. 22. - 7:49 

Lgaga írta:
Köszönöm a válaszokat!

tibu!

Ezzel a kütyüvel akár egy fényszórót is kapcsolhatsz, vagy egyéb szerkentyűt. Én sem ezt használtam (bár azóta már van a polcon), hanem csináltam egy sajátot, otthon lévő alkatrészekből (PIC mikrovezérlővel, hogy egyszerű legyen :) ) Ez a kapcsoló kevesebbet fogyaszt, mint 1 mA! A LED fogyaszthat 20mA-t is, he teljesen ki van hajtva. Egyébként érdemes a két oldalra egyet-egyet tenni (piros-zöld), és a kettőt sorba kötni, akkor kisebb ellenállás kell (150 ohm), de az áram fogyasztás, így az akku terhelés nem változik (10 mA). Én úgy gondoltam, hogy a LÖK-ön, ahol nincs lehetőség menet közben akku cserére, minden elektron számít, ezért bonyolítottam a kérdést.

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2013 nov. 22. - 8:24 

Aki ragaszkodik a kapcsolós megoldáshoz, az szervó elektronikával is megoldhatja olcsón (majdnem mindenkinél akad otthon hibás szervó, aminek még épp az elektronikája)

Akkuőr HK-nál 2 USD. Annyival több, mint a led, hogy jelzi az akku lemerülését, és nagyon hangos, többszáz méterről meg lehet hallani (pl a nádasba veszett, stég alá bújt hajónál ez előny).

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2013 nov. 22. - 13:46 
hajósinas

jj írta:
Uraim!

A vita a jelzőfények ki és bekapcsolását illetően akadémikus/felesleges!!!

Mérési eredmény: 1 db 5mm-es, nagy fényerejű fehér led (vakít, de piszkosul) a 4 cellás nimh akksira kötve(kb 5V) sorban 1 db 330 ohm-os ellenállással (ez azért kell, mert a LED nem ízzó, hanem egy egyenirányító dióda, ami mellesleg fényt is csinál. A sorban kötött ellenállás értékéhez még hozzáadódik az akkumulátorpakk saját belső ellenállása is.) összesen 7 MILLIAMPERT FOGYASZT!
Ez azt jelenti, hogy pl. a 800mAh kapacitású akku-pakk töltését kb. 114 óra alatt fogyasztaná el (ez 4.75 nap!). Tehát, ha estébe hajlóan hajózunk, egyszerűen előtét ellenállással csatlakoztassuk a LED (eket) akár a vevő egy szabad csatornáján kijövő 5V-ra és annyi. Egy perccel sem fogunk kevesebbet hajózni aznap a ledek fogyasztása miatt.

Meglepődnék, ha a kapcsoló áramkör nyugalmi állapotban ennél kevesebbet fogyasztana.

jj

Az 5mm nagy fényerejű ledeknél az áramot célszerű max. 20-22mA-re belőni, hogy tényleg komoly fénye legyen. Bár találkoztam már olyannal, ami 75mA-en érte el a maximumot, sőt vannak az igazi power ledek, amik 750..1000mA -en működnek. Na ilyenből kell bringalámpát csinálni :)
Én inkább az akkura tenném a ledet. A tolóhajónál a lipo őr kábelébe toldottam be egy extra dugót, amivel a hajó világítási rendszerét lehet csatlakoztatni. De aki mindenáron távolról kapcsolgatna, a legolcsóbb egy mechanikai hibás szervóból építeni egyet:
http://www.rc-miskolc.emiter.hu/rc-misk ... Itemid=147

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2013 nov. 22. - 13:52 
hajósinas

tibu írta:
Lgaga írta:
Köszönöm a válaszokat!

tibu!

Ezzel a kütyüvel akár egy fényszórót is kapcsolhatsz, vagy egyéb szerkentyűt. Én sem ezt használtam (bár azóta már van a polcon), hanem csináltam egy sajátot, otthon lévő alkatrészekből (PIC mikrovezérlővel, hogy egyszerű legyen :) ) Ez a kapcsoló kevesebbet fogyaszt, mint 1 mA! A LED fogyaszthat 20mA-t is, he teljesen ki van hajtva. Egyébként érdemes a két oldalra egyet-egyet tenni (piros-zöld), és a kettőt sorba kötni, akkor kisebb ellenállás kell (150 ohm), de az áram fogyasztás, így az akku terhelés nem változik (10 mA). Én úgy gondoltam, hogy a LÖK-ön, ahol nincs lehetőség menet közben akku cserére, minden elektron számít, ezért bonyolítottam a kérdést.

Célszerű ledenként csinálni a tápellátást (ellenállat ledenként) mert különböző ledek sorosításánál komoly fényerő eltérések lehetnek (sőt 1-2 led nem is világított, így jártam...)

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2013 nov. 22. - 13:53 

Az utóbbi időben sikerült három HS5245MG szervót is mechanikai hibásra tenni: Egy rohadt nagy mechanikus koromfolt éktelenkedik a panelon. :(
Na ezek már nem kapcsolnak LED-et, az biztos.

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2013 nov. 22. - 13:54 

Üdv.

Aki szervoból készitené. Felvesz nyugalmi állapotban 70mA legalábis én ennyit mértem, és melegszik piszkosul. Egyébként münködik. Ahány szervo annyi féle.

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2013 nov. 22. - 15:23 

Szia, tettél rá előtét ellenállást is? A 270-300 ohm körüli az kell.

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2013 nov. 22. - 19:44 

Üdv.

:roll: :?

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2013 nov. 23. - 7:22 

Teljesen modern digitális-mentális-exetális módszerrel kapcsolom be a teljes világítást a hajómon:

1. Van 3db. ENELOP AAA akkumulátorom.

2. Van két miniatűr kicsi dugaszom.

3. Megfelelő -körültekintéssel- :roll: :roll: - összedugom a csatlakozókat
a hajó vízre tétele előtt.

4. A hajó kivétele után - úgy 20 perc múlva - széthúzom a csatlakozókat
cserélem az akkukat 3db AAA ENELOP.

Tamásbá

KÜLÖNBEN A CSIPOGÓ AKKU ŐRT TARTOM FONTOSNAK ÉS ÉN IS VESZEK ILYET!

Vissza a tetejére
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 795 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra