Szia Bbt!
Én ugyan eddig csak 1 vitorlást építettem, de én is akarok egy schoonert építeni (
www.yachteleonora.com ).
Az általad csatolt videoból láthatod a víz felszínén, hogy nincs egy nagy orkán, mégis eléggé fekszik néha a hajó

Ilyen hajónál ha tartani akarod az eredeti hajótest formáját, akkor csak bulbás kiellel lehet megoldani, hogy hajózható legyen.
Pl az Eleonorát, ha 1:50-re akarom kicsinyíteni, akkor 1,55kg lenne a tömege, de ha nem kivehető tőkesúlyt akarnék rakni bele, hanem a hajó alját telepakolni ólommal, akkor az 1,55 l térfogatba bele kéne raknom 77,6kg-t!!!! Valószínűleg ha meg is találnám a földön eddig ismeretlen, ilyen sűrűségű anyagot, akkor is tengeralattjárót csinálnék belőle

A lekicsinyítésről már írtam - és nem csak én - egy-két gondolatot nem is olyan régen.
Minél kisebb a lekicsinyítési arány, annál inkább nem kell tőkesúly. Pl olyan 2m-es hajóknál már meg lehet oldani az eredeti hajótestet kicsit áttervezve - a hajógerincet és ezáltal a súlypontot kicsit mélyebbre húzva.
Olvass utána angol nyelvű fórumokon, ott többet találsz ilyesmiről.
Ha viszont van egy jól bevált terved a hajóhoz, amit már lehetett látni úszni, akkor nem kell semmin sem gondolkodni

Üdv,
Ákos