SRY MODELLEZŐ FÓRUMA

Modellezés, technika, történelem
Pontos idő: 2025 aug. 01. - 0:23

Időzóna: UTC + 1 óra

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 35 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2011 szept. 22. - 19:16 
matróz

Manópapa írta:
Üdv Mindenkinek

Mielőtt kiöntenénk a gyereket is a fürdővízzel, szeretnék pontosítani.
Kedves topiktársunk, Medve alias Gulyás József a Csepel Műszaki .... stb iskola modellező szakosztályának vezetője, a leginkább érintett ez ügyben.
Ha valaki, hát ő tudja, hogy az F2 illetve F4 kategória hogy is üzemel.
Ezzel nem is szeretnék foglalkozni.
Ami számomra érdekes, az maga a tény, hogy a mi versenyeink kezdenek felnőni, mind indulók, mind pedig érdeklődők számának növekedését tekintve az élmezőnyhöz.
Fejlődjünk tehát tovább.
A javaslatom az, hogy a BNV alatt, úgyis lesz nem kevés "holt idő", akár csak a gyerekek hajóztatása, vagy a felnőttek játszadozása miatt, de ezt az időt szánjuk rá arra, hogy kialakítsunk egy úgymond ötletbörzét, ami alapján megtervezhetjük a jövőnket.
Eddig is sok jó ötlet került elő itt a fórumon, lásd Mamut PVC cső idomokból összerakható pálya elképzelését, Zsolt egyre élethűbb kikötő és egyéb kiegészítőjét, miért nem tudnánk egy sajátos szabványt kialakítani, ami esetleg a nem tolóhajós de játékos kedvű modellezőknek is megfelel.
Üljünk le, és gondoljuk végig.
Szerintem, érdemes.

Manópapa

Pontosítanék, én csak bemásoltam Gulyás Józseftől e-mailben kapott infókat.

Én Medve Gábor lennék, azt hiszem ezt eddig még nem mondtam :)

Vissza a tetejére
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2011 szept. 22. - 21:34 

Sziasztok!

Ha lehet belekotyognom:
Részemről a tolóhajó jelentette a modellezés kezdetét számomra, ezt volt a legegyszerűbb megépíteni, gyorsan hadra fogható volt, és a legjobb az egészben, hogy tényleg szórakoztató a versenyzés vele, főleg, hogy még tényleg hasznos munkát is lehet vele végezni (hajómentés, stb)
Így már egy ideje motoszkál a fejemben, hogy még egyet kellene építeni. Toló, vontató, vagy egyéb munkahajót, de mindenesetre olyat, ami funkcionális, de jobban hasonlít egy igazihoz. Ennek néhány akadály közül egyet tartok a legnagyobbnak, az, hogy nem túl tapasztalt hajóépítő révén, nem tudom kitalálni, megtervezni magamtól a különböző felépítményeket, mütyűröket, tehát részletrajzok, építési leírások nélkül nem igen megy. A félbehagyott projekt pedig elég nagy kudarc lenne. Viszont, mivel már van egy "cipősdoboz", ami bármikor vízre tehető, lenne idő elbíbelődni egy részletgazdagabb hajóval. Nekem pl. nagyon tetszett az a , nem tudom melyik topicban látott munkahajó, ami a víz fenekéről iszapot markolt, és a rakterébe tette, meg az uszályokat töltögette. Szerencsére ez a tolóhajókedvelők baráti köre elég nyitott minden megoldásra, biztos vagyok benne, hogy aki egy fakockával versenyez, mert erre volt lehetősége, ugyan olyan jól tud itt szórakozni, mint az, aki esetleg 2 évet tölt egy hajóépítéssel, és ez a legjobb az egészben. Részemről támogatom a "színesítést", ha ez számít valamit, de ez persze semmilyen kötelezettséggel nem járhat senkire nézve, hiszen pont ettől lesz színes ez a játék.

Üdv: Frenky

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2011 szept. 22. - 21:54 

frenky irta
Idézet:
hogy aki egy fakockával versenyez

Az én leszek!!! :D :D :D :D

Már én is töröm a fejem rajta,meg gyüjtöm a képeket,egy rakodó hajóról.

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2011 szept. 22. - 22:09 

Húúú micsoda vita alakult itt ki....

De ez nagyon jó... Mindenki elmondja a véleményét aztán majd lesz belőle valami. Én hajót építeni is így szeretek. Van egy alap mint pl Zsolt Walrusa, de rögtön a hajótestbe már belenyultam aztán legalább 3-szor átépítettem és most úgy áll ahogy éppen áll. A BNV-re még csinosítok rajta (megcsinálom a világítást is) és késznek nyílvánítom. Azt hiszem ez a versenyzés is így alakul. Majd egyszer talán lesznek szabályai. De szerintem pont az benne a jó hogy nincs semmilyen szabály. Mindenki olyan futamot talál ki amilyet akar. Mindenesetre én is az életszerűbb látványosabb pályaelemek irányába mennék el, de tetszik a nehéz bárka ide-oda "lökdösése" is. A folyami se rossz ötlet. 1-1 ilyen futam és összesített bajnokot is lehet avatni.
Mindenesetre jó látni hogy mennyi ötlet van a jövőt illetően.

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2011 szept. 23. - 11:45 

Kedves Fórumozók!

Gulyás József vagyok, ez a nick nevemből is látszik, soha nem rejtőztem más név alá, örülök, hogy Medve kolléga ezt már pontosította. A Csepel Középiskolai Modellező Szakosztály vezetője vagyok valóban, amely Magyarország legnagyobb élethű hajómodellezéssel foglalkozó szervezete.
Sajnos ritkán olvasok bele a fórumba, mert igen sok tennivalóm van, amikor meg nincs, akkor pedig inkább modellezek, vagy szervezünk ezt, azt. Ennek természetesen meg van az az előnye, hogy így kevesebb alkalommal leszek ideges néhány hozzászólást olvasva.
Szerencsére olvastam már korrektet is.
Magam is elgondolkodtam már néhányszor azokon, akik például az objektivitást hiányolják a versenyeken való értékeléseknél. Eközben maguk soha nem járnak el ezekre, nem dolgoznak éveket a sikerért, és nyilvánítanak véleményt egy kategóriáról, azokról az akár külföldi versenyzőkről is, akik beleszeretve egy kategóriába abban versenyeznek.
Én hiszem, hogy mindenkinek megvannak a saját elképzelései, vágyai a hobbijával kapcsolatosan. Arra viszont élénken emlékszem, hogy ott voltam az első tolóhajós „versenyen”, mert láttam benne a fantáziát, és azt is láttam, nagyon van mit fejlődni. Vannak fényképeim is.
Arra is emlékszem, hogy minden alkalommal hívtam a tolóhajósokat a versenyeinkre, hogy minél hamarabb bekapcsolódhassanak a hajómodellezők sportéletébe. Igyekeztünk lelket önteni azokba, akik vízre sem merték tenni hajóikat, nem hogy versenyezzenek vele. Arra is emlékszem, amikor Kornis kollégámmal olyan versenyfeltételeket biztosítottunk azoknak, akik ezt bevállalták, amilyenre még nem volt példa korábban. Magunk is építettünk tolóhajókat, és versenyeztünk is velük. Egyik ifjúsági versenyzőnk éppen ilyen hajóval lett országos bajnok az elmúlt évben.
Csak el kell olvasni az F4 kategóriákra vonatkozó szabályzatot, abból rögtön látszik, hogy az F4A a tolóhajó helye. Arra viszont nem emlékszem, hogy bármilyen megjegyzéssel illettük volna bármikor ezt a kis csapatot, akik annak ellenére versenyezhettek nálunk hivatalos versenyen, hogy a Modellező Szövetség tagjai lennének. Nem gondolom azt sem, hogy azért hívtunk meg valakit, hogy mentse a hajóinkat. Ha mégis megtette, köszönet érte.
Arra is emlékszem, hogy a VB előtt is mindent megtettünk azért, hogy az érintettek közé tartozónak érezzétek magatokat, és nem reagáltam Tamás bá’ későbbi hozzászólására, aki „bölcsen távolmaradónak” minősítette a TI nem létező csapatotokat.
Nagy igazság van abban, hogy egyre terjed a gyors sikert kívánók köre, és visszafejlődik minden, ami kitartó munkát követel. Örülök, hogy ilyen szép számokkal fejlődtök, és ebbe még be sem számoltátok a mi tolóhajóinkat. De azért vannak még, akik nem csak "kikanyarítanak a szikével egy hajótestet és játszani akarnak", hanem dolgoznak is keményen egy élethű hajóért. Aki pedig épített egy hajót, az joggal indulhat egy nemzetközi versenyen, már ha a minősítése, és a válogatott kerettagsága megvan. Még ha az a hajó 20 éves, akkor is.
Arra azonban emlékeztetnélek benneteket, hogy az F2, F4 szakág az elmúlt néhány évben milyen jelentős fejlődésen ment át hazánkban. Ez kevesebb idő, mint amióta TI az első „versenyt” megszerveztétek. Még van hát miben igyekezni. Reméljük, eljön majd az idő, amikor az MMSZ keretében rendezett versenyeken bajnokot avattok, és annyi részvevő lesz egy bajnoki futamon, mint most egy F2, F4-en. Akkor már remélem, nem lesz időtök más szakágak minősítgetésére.
Aki szebbet, jobbat kíván majd, nagyon sokat kell, hogy dolgozzon érte. Még egy tolóhajónál is. Egy bemutató, egy rendezvény pedig soha nem lehet öncélú, abba nagyon sokat kell beleölni, és nem csak szavakban, és mindannyiotoknak. Kitartást, sikereket, és jó eredményeket kívánok hozzá.
Csak abban bízom, hogy akik egyébként nyitottak és érdeklődőek, előbb utóbb találkoznak velünk személyesen is.
Gulyás József
www.navigamodell.hu

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2011 szept. 23. - 17:17 
Site Admin

Üdv. Mindenkinek!

Ej-ej emberek megint elbeszélünk egymás mellett. Itt nem arról van szó, hogy az egyik jobb, vagy a másik, hanem arról, hogy mindennek megvan a maga helye!

Elég nagy baj az, hogy az igényes modellezési formák egyre kevésbé érdeklik az embereket. Mennék én CO2 makettmodell versenyre de kivel versenyezzek? Magammal? Ez egy kihalt kategória, és azért halt ki mert túl nehéz, túl munkás, ilyesmi ma már nem érdekli a népeket.

Tegnap volt a modellező szakkör 2011-2012. évi alakuló foglalkozása, ezek a kiscsávók nem akarnak már hónapokig reszelni, meg lakkozgatni, ami két foglalkozás alatt nem fejezhető be az nem is érdekli őket. Nagyon hosszú idő mire sikerül "ránevelni" őket, hogy az igazán értékes munka hosszú és gyötrelmes, nem 5 perces.

Először is hagyjuk ezt az MMSZ-t. Az nem segít rajtunk, nem támogat, nem ad ki szakanyagot. Nem szervez versenyt. Ha az MMSZ-re számítunk akkor nyugodtan abba is hagyhatjuk ezt a hobbit.

Másodszor lássuk be, hogy itt egymásra épülő kategóriálról van szó. Kezdésnek soha senki nem fog építeni egy olyan hajót, amivel pl. Gulyás Kolléga versenyez. De ez nem is várható el tőle. Kezdésnek építsen tolóhajót (vagy akármi mást), aztán majd 3-5-10 év múlva egy versenyképes F4 hajót. Persze ha a legelején már összeveszünk akkor ez nem fog soha összejönni :roll: :roll: :roll: :roll:

Mindenkinek lehet véleménye, akár a másiknak nemtetsző is, de ez viszi előre a világot. Ha mindenki a maga kis szemétdombja tetején kukorékolja az általa biztosnak hitt "frankót" akkor abból az lesz ami eddig is volt. Egy láthatatlan Magyar Modellezés.

Szerintem ezt a vitát ne zárjuk le, mert van értelme. Többek között az is, hogy kiderül milyen félreértések, ellentétek lappanganak a mélyben. Ezt jobb egyenesen megbeszélni, mint duzzogni a sarokban. Azt fontosnak tartanám, hogy ne menjünk el személyeskedésbe, az, hogy valakinek valami nem tetszik az legyen magánvélemény és ne a másik szurkálásának eszköze.

Én amondó vagyok, hogy mindenki rendezzen olyan versenyt, ami neki jólesik, és mindenki menjen el olyan versenyre amihez van kedve és lehetőségei megengedik. Nagyon jó kezdeményezés volt a Kornis János szervezte tolóhajó betétfutam a Városligeti tavon. Idén ez sajnos elmaradt, de szerencsére a VB miatt maradt el, ami nagyon megfelelő és mindenki számára elfogadható indok.
Jövőre akár lehetne megint és akkor indulhatna ezzel a tolóhajós szezon.

Kooperáljunk egymással Én mindenre nyitott vagyok, és meg is lehet győzni ÉRVEKKEL. Na meg tettekkel, mert pl a legutóbbi kisújszállási versenyen is láttam olyat ami tetszett, apró dolgok ezek, de jobbá teszik a versenyt, és láttam olyat is ami nem, ezt is meg kell rágni. Ha mindíg csak hozsannázzuk egymást az álszent és sehova nem vezető dolog.

Ha már úgyis ebbe az irányba ment el a topic, akkor hozzuk össze úgy a 2012-es évet, hogy az mindenkinek jó legyen. Szívesen elmegyek én a teljes felszereléssel a Csepeli Modellezők rendezvényére és akkor legyen így a tolóhajós betétfutam. Minden megoldás érdekel.......

Üdv.: SRY

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2011 szept. 23. - 19:00 

Üdv Mindenkinek

Egyúttal megköszönöm Zsoltnak, hogy létre hozta ezt a "kivonatos" topikot.

Ugyan akkor, szeretnék valamit tisztázni.
"Olvasva manópapa és antikos kollégák írásait az az érzésem, hogy hozzá szólásaikkal mindent elkövetnek a hajó modellezés megszüntetéséért.
Véleményt alkotnak a versenyekről, ahova el se mennek, ha egyszer két évenként elmennek versenyezni nem versenyeznek és mint kivül állók unatkoznak."

Ez enyhén szólva, durva volt.
Ha mindent elkövetnék a hajómodellezés megszüntetéséért, akkor nem hoztam volna létre a Sólyatéri beszámoló topikot, aminek köszönhetően sok szép hajó épült, mint például a NAXOS.
Aki ismer, és azért akad itt a fórumon egy két ember, nagyon jól tudja, hogy ELVI okokból nem versenyzek.
A játékban azonban mindig benne voltam.

Nem vagyok sértődékeny, de a fokhagyma főzésre, a fa építésre való.

Ennyit a magam részéről, de még egy nagyon fontos tényt megemlítek.
Antikos. Krassó Tamás. Írhatnám csupa nagybetűvel a tiszteletem jeleként, mert ha valaki a modellezésért tett, akkor az Ő.

Az, hogy közel egy évig nem voltam aktív, magánéleti okokra nyúlik vissza.
Egy válás, egy költözés, és egy haláleset, sokmindenre teheti alkalmassá az embert, de modellezésre nem biztos hogy igen.
Ezeken túlvagyok, és itt vagyok.

Szeretném, ha nem indulnánk el semmiféle személyeskedésbe, ezért is nem idéztem a teljes hozzászólást.

Építsünk.
Ennek azonban van egy sajátos problémája, mégpedig a méretkorlátozás.
A variabárka minimum és maximum mérete meghatározza az építhető hajók méretét, amin lehet hogy jobb lenne változtatni.
Ha elfogadjuk Mamut ötletét, amit én nagyon jónak tartok, a PVC cső idomokból építhető pályára gondolok, akkor lehetne a hajók méretével bizonyos határok között játszani.
A springerek maradhatnának ebben a méretben, hiszen a valóságban is kis tömzsi hajók, és a versenyen, a nagyobb méretű hajó sem feltétlenül előny.
Lehetne kombinálni is, például toló - vontató hajók, vagy az ugyancsak kisméretű kikötői boxerekkel.
Én azt mondom, ez a jövő.
Próbáljuk meg.
Én, a magam részéről, a jövő évi szezonra, egy ilyen, kombinált hajót építek, 700 mm hosszal.
Versenyezni továbbra is csak nagy rábeszélés után fogok, de Örömhajózni, igen.

Üdv Manópapa

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2011 szept. 24. - 20:43 

Üdvözletem!

Szerintem a tolóhajó sikere a formájában rejlik!Zsolt Walrusát megpillantva szerettem bele a hajómodellezésbe.
Versenytekintetében nem kellene elmenni másik irányba.A fő útirány maradna a tolóhajó kinézet, más más az életben is létező felépítményekkel kombinálva.Így akinek az alap verzió már kevés az nyugodtan alakíthatná kézügyessége szerinti kinézettel.Ez az a kategória lenne amit nem lenézni hanem megnézni kellene!

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2011 szept. 25. - 8:10 

pakesz írta:
Üdvözletem!

Szerintem a tolóhajó sikere a formájában rejlik!Zsolt Walrusát megpillantva szerettem bele a hajómodellezésbe.
Versenytekintetében nem kellene elmenni másik irányba.A fő útirány maradna a tolóhajó kinézet, más más az életben is létező felépítményekkel kombinálva.Így akinek az alap verzió már kevés az nyugodtan alakíthatná kézügyessége szerinti kinézettel.Ez az a kategória lenne amit nem lenézni hanem megnézni kellene!

Mielőtt félre értenénk egymást, tegyük tisztába a dolgokat.

Tolóhajó Kedvelők ...
Ez úgy jött létre, hogy Gábor barátom beleszeretett a Halny nevű Lengyel tolóhajóba, ami egy speciális vízsugár meghajtású, kormányzású hajó.
A csavar, itt jön.
Ha a hajókat osztályozzuk, akkor vannak a munkahajók.
Ezen belül vannak a tolóhajók.
Tovább bontva, jönnek a típusok, mint lásd SPRINGER.
A Tolóhajó Kedvelők Baráti Köre minden tolóhajóra vonatkozik.
A GÖDÉNY is így született.
Oldal lapátkerekes, az Aligátor osztályba tartozó, láncos tolóhajó, de "TOLÓHAJÓ!!!"
Ha bárka tologatásról van szó, akkor miért ne indulhatnának?
Csak az akadályok mérete miatt?
Ha igen, akkor egyszerűbb lenne átkeresztelni a versenyt "Springer Osztályú Tolóhajók Bárkatologató Versenye" névre.
Elég hosszúra sikeredett a megnevezés, de így lenne korrekt.
Nem ok nélkül írtam, hogy el kellene gondolkoznunk, és közösen, a méretkorlát feloldásán.
Erre szerintem ideális alkalom lenne a BNV.
A másik észrevételem, egy másik hozzászóláshoz is kapcsolódik, mégpedig, nem minden az "erősebb, nagyobb motor".
A nagyobb méretű hajó sem feltétlenül előny.
Csak mellesleg jegyzem meg, épül GÖDÉNY III teljesen gőz meghajtással, ráadásul himbás gőzgéppel.
Ha követjük a NAVIGA szabályait, akkor nem is indulhat?
Mondván ez nem az az osztály, hanem a DFS?
Elvész a gyerek, és elveszik a játék.
A BNV-re is úgy készülök, mint egy poénként, hogy olyan hajót építek, ami még nem volt.
Ez számomra a JÁTÉK. :D

Üdv Mindenkinek.
Manópapa

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2011 szept. 25. - 8:27 

frenky írta:
Sziasztok!

Ha lehet belekotyognom:
Részemről a tolóhajó jelentette a modellezés kezdetét számomra, ezt volt a legegyszerűbb megépíteni, gyorsan hadra fogható volt, és a legjobb az egészben, hogy tényleg szórakoztató a versenyzés vele, főleg, hogy még tényleg hasznos munkát is lehet vele végezni (hajómentés, stb)
Így már egy ideje motoszkál a fejemben, hogy még egyet kellene építeni. Toló, vontató, vagy egyéb munkahajót, de mindenesetre olyat, ami funkcionális, de jobban hasonlít egy igazihoz. Ennek néhány akadály közül egyet tartok a legnagyobbnak, az, hogy nem túl tapasztalt hajóépítő révén, nem tudom kitalálni, megtervezni magamtól a különböző felépítményeket, mütyűröket, tehát részletrajzok, építési leírások nélkül nem igen megy. A félbehagyott projekt pedig elég nagy kudarc lenne. Viszont, mivel már van egy "cipősdoboz", ami bármikor vízre tehető, lenne idő elbíbelődni egy részletgazdagabb hajóval. Nekem pl. nagyon tetszett az a , nem tudom melyik topicban látott munkahajó, ami a víz fenekéről iszapot markolt, és a rakterébe tette, meg az uszályokat töltögette. Szerencsére ez a tolóhajókedvelők baráti köre elég nyitott minden megoldásra, biztos vagyok benne, hogy aki egy fakockával versenyez, mert erre volt lehetősége, ugyan olyan jól tud itt szórakozni, mint az, aki esetleg 2 évet tölt egy hajóépítéssel, és ez a legjobb az egészben. Részemről támogatom a "színesítést", ha ez számít valamit, de ez persze semmilyen kötelezettséggel nem járhat senkire nézve, hiszen pont ettől lesz színes ez a játék.

Üdv: Frenky

Kedves Frenky

A gondolattal nem vagy egyedül.
Szerencsére, most már, hogy többé kevésbé, ez munkámtól függ, újra aktív vagyok, elindul az élet a sólyatéren.
Van már valaki, aki kérte például Orion rajzait, és ma meg is kapta.
Ennek a hajónak az építéstechnológiája nagyon hasonlít a Csiboréhoz.
Ez egy vontató hajó.
Ami az érdekessége, tökéletesen átépíthető toló-vontatóvá.
Két légy egy csapásra ha valaki azt akarja.
Ha érdekel a projekt, kérlek csatlakozz hozzá, mert nem tudok máshogy segíteni, csak ha én is építem.

Üdvözlettel Manópapa

u.i: Fiaim szeretnék a nyárra, így meg kell csinálnom nekik.

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2011 szept. 25. - 13:18 

Szia Frenky!
Én is ajánlok egy kezdőknek való hajó rajzot és leírást.
Az alábbi linken található:

http://www.modellezes-nap-szel-energia. ... kezdoknek/

Ezt a hajót megépítettem, Blaskó János leírása alapján részt vett néhány F 4-es versenyen.
Ha tetszik szívesen segítem tapasztalataimmal az építést.
Üdv. feco 1

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2011 szept. 26. - 8:20 

Tamásbá irta!

Idézet:

"Nem kell promlémát csinálni, ez az utólsó megállapításom, mert:"
Tisztelt Forúmozók!
Ezt a gondolatot Tamás bá annyiszor leírta, hogy a két kezemen nem tudnám megszámolni.
Sajnos ezt a topickot alaposan a moderátor átszervezte, nem derül ki belőle, hogy ki kivel nem ért egyet.

Sry Mester többször kérte, hogy a személyeskedést hagyjuk abba, de Tamásbá újra kezdi.
BIZOM BENNE, HOGY AZ ÚJ HOZZÁ SZÓLÁSOMAT NEM MODERÁLJÁK KI.
Az én álláspontom világos, az élethű hajómodellezés csapat is életképes kár őket PISZKÁLNI.
Ez nem zárja ki, hogy más csapat is jól müködik.
Tamásbá hozzászólásaival állandóan piszkálja a csapatot, lásd az előző hozzá- szólását is.
Ha már Tamásbá az élethű modellezéssel kíván foglalkozni a jelen időben jobb lett volna, ha lóvasút helyett szombaton a városligetbe jön és láthatta volna a jellenlegi élethű modellezés valóságát.
Én voltam ott.
Ha kijött volna meggyőződésem, hogy Gulyás tanár úrtól kapott volna egy szép kiadványt a világbajnokságról, (amit Tamásbá annyit bírált kivül állóként) hogy dokumentálva tanulmányozhassa a VB eseményeit.
Üdv. feco 1

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2011 szept. 26. - 8:40 

Kedves Antikos!

Mint az NS osztály lelkes híve igen fontosnak tartom hogy a szabályokat betartsuk (pl: F2=építsd magad a hajót). Nemzetközi versenyeken ezt is külön figyelem. Elvégeztem a NAVIGA elnöke által tartott bírói tanfolyamot és minden évben részt veszek a bírói továbbképzésen is. A bánki VB-t is gyakorlatilag végig bíráskodással töltöttem Hüvös Ferenc kollégámmal.
Az említett (F4A) bekezdéssel kapcsolatban a VB-n személyesen kértem a NAVIGA álláspontját: Ha a hajó hordozza egy hajó alaptulajdonságait (árboc, alak, meghajtás....) és "kész", akkor az indulhat (indulhatott a VB-n) versenyeken. A NAVIGA elnöke kiemelten fontosnak tartja az utánpótlás kérdését és így az F4A kategória igen fontos abból a szempontból, hogy érdeklődők/kezdők is indulhassanak a versenyeken.
(Az országos versenyekkel kapcsolatban a NAVIGA egyéb álláspontot is megfogalmaz, erre most nem térnék ki.)

Az Általad említett hajó véleményem szerint tehát jogosan indult a hazai versenyeken az F4A kategóriában.

Mint említettem, a hazai bírói testület minden évben továbbképzésen vesz részt a csepeli klub szervezésében, ahol állásfoglalások is születhetnek nem tisztázott kérdésekben. A Szakági Vezető (Dr. Hüvös Ferenc) irányításával ezeket hirdetjük a közösségnek és érvényesítjük a következő évi versenyektől.

A fentiek alapján úgy gondolom, hogy az utóbbi években határozottan fejlődött itthon az NS osztály. Ezt az is jelzi, hogy jövő évtől indul külön kategóriaként az Általad is említett F4B és F4C kategória és talán vitorlásokat is láthatunk végre!

Üdvözlettel, Kornis János.

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2011 szept. 26. - 9:42 

Szia Frenky!
Továbbra is biztatlak, hogy épitsd ahajókat, amelyik neked tetszik.
Kornis János fenti hozzászólása remélem meggyözött, hogy az élethű hajómodellezők szívesen látnak a csapatba.
Üdv. feco 1

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2011 szept. 26. - 19:39 

Szerintem is reszejjjünk hajót, mert az a jó!
(itt most fekszik előttem egy terv, rajta a felirat: EGRETE, toló, kétmotoros, emelkedik/süllyed a kormányállás, meg egyéb nyalánkságok....ez toló is, makett is, modell is, meg nyerő is lehet :wink: :wink: :wink: )

jj

Vissza a tetejére
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 35 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra