Kedves Fórumozók!
Gulyás József vagyok, ez a nick nevemből is látszik, soha nem rejtőztem más név alá, örülök, hogy Medve kolléga ezt már pontosította. A Csepel Középiskolai Modellező Szakosztály vezetője vagyok valóban, amely Magyarország legnagyobb élethű hajómodellezéssel foglalkozó szervezete.
Sajnos ritkán olvasok bele a fórumba, mert igen sok tennivalóm van, amikor meg nincs, akkor pedig inkább modellezek, vagy szervezünk ezt, azt. Ennek természetesen meg van az az előnye, hogy így kevesebb alkalommal leszek ideges néhány hozzászólást olvasva.
Szerencsére olvastam már korrektet is.
Magam is elgondolkodtam már néhányszor azokon, akik például az objektivitást hiányolják a versenyeken való értékeléseknél. Eközben maguk soha nem járnak el ezekre, nem dolgoznak éveket a sikerért, és nyilvánítanak véleményt egy kategóriáról, azokról az akár külföldi versenyzőkről is, akik beleszeretve egy kategóriába abban versenyeznek.
Én hiszem, hogy mindenkinek megvannak a saját elképzelései, vágyai a hobbijával kapcsolatosan. Arra viszont élénken emlékszem, hogy ott voltam az első tolóhajós „versenyen”, mert láttam benne a fantáziát, és azt is láttam, nagyon van mit fejlődni. Vannak fényképeim is.
Arra is emlékszem, hogy minden alkalommal hívtam a tolóhajósokat a versenyeinkre, hogy minél hamarabb bekapcsolódhassanak a hajómodellezők sportéletébe. Igyekeztünk lelket önteni azokba, akik vízre sem merték tenni hajóikat, nem hogy versenyezzenek vele. Arra is emlékszem, amikor Kornis kollégámmal olyan versenyfeltételeket biztosítottunk azoknak, akik ezt bevállalták, amilyenre még nem volt példa korábban. Magunk is építettünk tolóhajókat, és versenyeztünk is velük. Egyik ifjúsági versenyzőnk éppen ilyen hajóval lett országos bajnok az elmúlt évben.
Csak el kell olvasni az F4 kategóriákra vonatkozó szabályzatot, abból rögtön látszik, hogy az F4A a tolóhajó helye. Arra viszont nem emlékszem, hogy bármilyen megjegyzéssel illettük volna bármikor ezt a kis csapatot, akik annak ellenére versenyezhettek nálunk hivatalos versenyen, hogy a Modellező Szövetség tagjai lennének. Nem gondolom azt sem, hogy azért hívtunk meg valakit, hogy mentse a hajóinkat. Ha mégis megtette, köszönet érte.
Arra is emlékszem, hogy a VB előtt is mindent megtettünk azért, hogy az érintettek közé tartozónak érezzétek magatokat, és nem reagáltam Tamás bá’ későbbi hozzászólására, aki „bölcsen távolmaradónak” minősítette a TI nem létező csapatotokat.
Nagy igazság van abban, hogy egyre terjed a gyors sikert kívánók köre, és visszafejlődik minden, ami kitartó munkát követel. Örülök, hogy ilyen szép számokkal fejlődtök, és ebbe még be sem számoltátok a mi tolóhajóinkat. De azért vannak még, akik nem csak "kikanyarítanak a szikével egy hajótestet és játszani akarnak", hanem dolgoznak is keményen egy élethű hajóért. Aki pedig épített egy hajót, az joggal indulhat egy nemzetközi versenyen, már ha a minősítése, és a válogatott kerettagsága megvan. Még ha az a hajó 20 éves, akkor is.
Arra azonban emlékeztetnélek benneteket, hogy az F2, F4 szakág az elmúlt néhány évben milyen jelentős fejlődésen ment át hazánkban. Ez kevesebb idő, mint amióta TI az első „versenyt” megszerveztétek. Még van hát miben igyekezni. Reméljük, eljön majd az idő, amikor az MMSZ keretében rendezett versenyeken bajnokot avattok, és annyi részvevő lesz egy bajnoki futamon, mint most egy F2, F4-en. Akkor már remélem, nem lesz időtök más szakágak minősítgetésére.
Aki szebbet, jobbat kíván majd, nagyon sokat kell, hogy dolgozzon érte. Még egy tolóhajónál is. Egy bemutató, egy rendezvény pedig soha nem lehet öncélú, abba nagyon sokat kell beleölni, és nem csak szavakban, és mindannyiotoknak. Kitartást, sikereket, és jó eredményeket kívánok hozzá.
Csak abban bízom, hogy akik egyébként nyitottak és érdeklődőek, előbb utóbb találkoznak velünk személyesen is.
Gulyás József
www.navigamodell.hu