Szia Antikos!
Köszönöm a beszámolót! Gyakorlatan lévén nem tudom igazán magam elé képzlni, hogyan álltak be hátrafelé, de ez mindenképpen azt jelenti, hogy ezek a makettek megfeleltek a legfőbb kategória kritériumoknak. Nagyon szép teljesítmény! Az ókori evezők nem voltak kanálöblösre csinálva, tehát ott az előre-hátramanet nem jelentette azt, hogy meg kell fordítani a lapátot. A modern versenycsónakoknál el már komoly követelmény, ami maketten szerintem megoldhatatlan.
Ami az elektromotoros meghajtás dilemmát illeti, talán azt a benyomást keltettem, hogy irtózom a modern technikától. Ha így van, elnézést kérek. Az én dilemmámat nem az okozta csak, hogy milyen a látvány, hanem az is, hogy a korhű makettezésben milyen kihívások vannak. Engem valójában ne m az érdekel, hogy a ladikom megy-e a vizen, az vagy megy, vagy nem, magánügy. Engem az érdekel, hogy hogyan lehet minél kisebbre redukálni azt a "fölényt", amit a modern kor élvez az - adott esetben - antik világgal szemben. Ebben vannak elvi és gyakorlati szempotok. Én - és tudom, hogy ez hiba - alárendelem a gyakorlati szempotokat az elvieknek. Nekem alapelvem, hogy egy gőzhajó makett ne rohanjon úgy a vízen, mint egy motoros hajó makett. Nem illik. A vitorlás hajó makettezéssel az a fő gondom, hogy a felszín feletti szelek nem makettezhetők, vagyis sok szempontból más a fizikájuk az ilyen mondjuk 1 méter magas hajóknak, mint a 10, vagy 30 méter magasaknak. Ezért ez nekem nem tervem, az egész fizikával nem akarok megküzdeni. Mondom, nem csak a látvány fontos nekem, és pláne nem az, hogy "milyenre sikerül". A mekettezés olyan, mint a költészet, ahogy Kosztolányi írja: kompromisszumok sorozata. Nekem sok kompromisszumot kell kötnöm, többet, mint a nálam tehetségesebbeknek, de vannak olyan elvi kérdések, amiknél előfordulhat, hogy ezt mondom: "ja, ha csak így lehet megcsinálni, akkor az nem az én műfajom". Sok dologról letettem már emiatt. Itt még alkudozom, mert maga a cél van olyan izgalmas, hogy akár a "megengedettnél nagyobb" kompromisszumot is bevállaljak. De ez sok mindentől függ.
Na, elnézést a lelkizésért, azt hiszem, ez nem olyan fontos. Kíváncsi vagyok, hogy a képen lévő ladikot mi hajtja. Ha igaz a feltételezésem, hogy a kormány-evező mozgatásával tudják előre hajtani, ahogy azt a pákászok csinálták, akkor azt modom: ez a makettezés csúcsa.
Üdv K.Laci
|