Üdv Zolkó
Kicsit felkavarodott a víz.
Néhány szemelvény a faliújságról.
Ezt a gyöngyszemet találta a Balatonon? Hmmm...
Csodálkoznék ha lenne róla rajz, az építő cég valahol Ázsiában lehet, egy kis tengerparti hajóépítő manufaktúrát sejtek Törökországban. Sajnos használható rajzot még magyar hajókról se könnyű találni. Ez a tájidegen hajó a Balatonon egyedi, de a tengerpartokon százszámra fellelhető. Ha esetleg létezik rajz, akkor max. a tulajdonosnál esélyes.
Kedves Enzo!

Lécci értelmezd nekem a "tájidegen" címkét!
Miért az, egy szép, formás vitorlás a vízen?
Jó-jó, egy három-ágyúsoros, határbocos hadihajó kissé kirívó lenne (eleinte), de idővel, az is megszokottá válna, része lenne a miliőnek.
Annak idején a KISFALUDY is fura lehetett, azzal a randa füstölgő kéményével, ma pedig (gondolom) mindnyájan büszkék vagyunk rá. Korai képviselője volt a máig csodált, "remekbe szabott" (sajna, már csak írmagról ismert) lapátkerekesek sorának.
Mert, ugye, ők sem őshonosak, pl. a Dunán sem.
Mint ahogy vasutunk sem volt még 170 éve, manapság, pedig, már természetes, szerves része életünknek.
El tudom képzelni, mennyire "tájidegen" lehetett, mikor az első sziszegő, szuszogó, gőzölgő, füstöt okádó masina végigpöfögött szülőfalumig, a csendes Dunakanyarban, bekormolva a békés vízpartot.
Az a fájin kis jacht, pedig csak egy a számtalan vitorlás közt/közül.
Ha meg tudnád magyarázni, hogy egy külföldről behozott használt tengeri fa vitorláshajó mennyiben képviseli a fejlődést a Balatonon, ha már egyszer korszakalkotó dolgokkal kezdted el összehasonlítani.

Ja, sajnos igazad van, valahol ez is korszakalkotó. Újabban divat lett a tengeri hajó a Balatonon. Ezért a célért akár még védett ipari emlékeket is hagyunk szétrohadni. Némely balatoni kikötőben látok olyan jachtokat, amikről el sem tudom képzelni, hogy egyáltalán kifér a kikötőből.
De igazságtalan vagyok, mert igazából ezzel a türgüccel nekem nincs is bajom, meg igazából tényleg nem is csúnya, és remélem a modellező sikerrel jár, és örömét leli a modell építésében. De tényleg.
A tulajdonost próbáld(ja) meg ez ügyben megkeresni. Szerintem, ha valakinek van infója, akkor neki.
Az ízlés nem vita dolga, mint mondá Fekete István a Téli Berekben.
Ez a tájidegen fogalom pedig lassan filozófiai kategória kishazánkban.
Lassan 54 éves leszek, és az életem a Duna partján telt el.
Gyerekként a Margitszigettel szemben a Pesti oldalon, (talán még emlékszik valaki az ott álló sódersilókra, és a régi fabarakkokra a 15-ös villamos mellett ) később a Váci út Hajó és Darugyár közvetlen közelében, ma már Ráckevén.
Kedvenc játszóhelyem pedig az Újpesti kikötő volt, és még ma is az.
Megjegyzem, hajós családból származom. Dédapám uszálykormányos volt, a nagybátyám Tengerjáró kapitányaként ment nyugdíjba.
Ergo, láttam néhány hajót, ami akkoriban, de talán még ma is tájidegen jelzőt kaphatna.
Én kifejezetten a munkahajókat, azok közül is a tolóhajókat szeretem.
Ettől még nagyot dobban a szívem, egy egy szép vitorlás láttán, pedig itt, Ráckevén, igencsak tájidegenek.

Üdv Elfdaddy

Szóval, felbolydult a méhkas, de azért megpróbálnak keresgélni.
Üdv Szilveszter