Kedves Compot
Itt mindenki azt épít, amit akar.
Ha jól tudom, a Leader rajzai is fent vannak itt a fórumon, a megépíthető tervek között.
A Naxos, a Paolo M, és esetleg később a Gdansk, azért élvez elsőbbséget, mert ez egy fejlődési folyamat.
A Naxos mellé még el tudtam volna képzelni az Oriont is mint kezdő modellt, de az megmarad most már a Péntek Esti Korzó programjának, hiszen ott valóban kezdők lesznek a részvevők.
A közös építés nagy előnye az, hogy menet közben ki tudjuk tárgyalni az esetleges buktatókat, hibákat.
Ha te esetleg a Leadert szeretnéd építeni, csak biztatni tudlak, mert minél több hajó épül, annál színvonalasabb lesz a topik.
Persze, segíteni csak akkor tudunk, ha látunk közben fényképeket.
No de vissza a Paolohoz.
Szóba került levelezés közben, hogy esetleg a nagyobbik méretet kellene építeni, az 1160 mm-t.
Nem mondom, tetszik az ötlet, mert biztos nagyon látványos lenne, de
Egy ekkora hajót már nem szabad balsa építésűre készíteni szerintem, még ha kívül belül üvegszálazva, műgyantázva épül is.
A másik gondom az, hogy egy ekkora hajóba valószínűleg közel 20 kg fenéksúly kellene majd.
Namármost, egy ekkora hajót, ekkora tömeggel, szállítani
A meghajtó motorról már nem is beszélek.
Talán a Gdansk alkalmasabb lenne erre a méretarányra, mert eleve kisebb hajó, és ami a lényeges, mivel az full scale lenne, nagyon szép részleteket lehet kidolgozni 1:20 méretaránynál.
Persze, egy olyan hajó megépítése közel egy év.
Üdv Manópapa