SRY MODELLEZŐ FÓRUMA

Modellezés, technika, történelem
Pontos idő: 2025 jún. 21. - 22:19

Időzóna: UTC + 1 óra

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 769 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 52  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 máj. 16. - 8:51 

Szép napot mindenkinek

Ahogyan Manópapa mondja csak néhány apróság és teljes a kép.
Ezzel nincs is baj csak az apróságok temérdek időt képesek felemészteni de sebaj engem az is szórakoztat mind az egész az építés folyamán.
Az ütköző az okozott némi fejfájást, mert nem találtam jó kis alkalmas gumit és az igazat megvallva annyira nem is tetszett.
NO de mi legyen!?
Hát ezt megint Manópapa szépen megsúgta.
Tehát rontás a kamrába fokhagyma a hálókból ki háló eloroz lányok kiabálnak jelzőkkel illetnek :-).
Köszi Manópapa ez ismét zseniális volt. :-)
Úgyhogy azzal az ütköző léccel amit már egyszer linkeltem ( http://kepfeltolto.hu/i/?233902 ) meg a hálós ütközőkkel szerintem Isteni lesz.
Színekkel nem lesz nagy csoda ott megmarad a fehér és kék kombináció.
Szerintem annál nem kell szebb az jól és szépen is mutat a bárkán.
Ha lesz kedvem időm akkor photoshopban megcsinálom a tervezetet aztán kerül fel a hajóra.

De megyek is a hajógyárba, mert a fórumos írogatástól ( bár jó itt is ) olvasgatástól és magától nem fog épülni, az idő meg rohan és soha nem kerül a vízre a Bernadett :-).

Vissza a tetejére
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 máj. 17. - 16:50 

Üdv Mindenkinek :D

Mostanában nem nagyon nyúltam a hajókhoz, mert készülni kellett a PEK-re, ami elsődleges szempont volt a vállalkozásunkhoz. :D
Ez persze nem azt jelenti, hogy nem dolgoztam, csak épp más irányban.
Elkészítettem Andival közös cégtáblánkat, ami egyedivé teszi majd a korzón lévő standunkat.

A "ZSÁK MEG A FOLTJA" :D

Kép

S hogy miért ez?
Mert mi így találtuk meg egymást. :D

Amíg Ő a lányokkal hímeztet, meg varrat, én a fiúkkal majd modellezek.
Ha pedig van szülő aki beszáll, építjük ORIONT.
A rajzait megcsináltam közben.

Azért a sólyatéri munka sem állt le teljesen, hiszen itt a nyár a nyakunkon, ergo, teljes generált kapott GÖDÉNY II:, illetve befejezésre kész ex NAXOS, most már DELFIN. :D

Kép

Sajnos a távirányítója makacskodik, az egyik szervó csak zizeg, így el kell vinnem javítani.
Valószínűleg Szilkáékat veszem célba, mert anyagot is kell vásárolnom a korzóra. :D

A Péntek Esti Korzó hivatalos kezdése Június 12 péntek :D 18 óra.
Ha gondoljátok, hajózzunk egyet előtte közösen, és aki marad tovább, érezze magát jól.

Üdv Manópapa, Andi, & a FIÚK :D

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 máj. 17. - 18:54 

Szép estét mindenkinek!

Manópapa a cégér nagyon aranyos az apropójával együtt.
A flotta csodás biztosan sokan megállnak és megcsodálják.
A program szerintem nagyon jó lesz és ha időm lesz el is látogatok, látogatunk Ráckevére és mivel a dátum alapján van idő még szerintem nem egyedül és nem üres kézzel megyek, megyünk.

Bernadett is kezd alakot ölteni sokat haladtam vele a hétvégén.
Sok apróság elkészült és bekerült a hajóban van ami látszik van ami soha nem fog látszani de szerves része ennek a csodának.
Minél inkább ölt alakot annál jobban tetszik és újabbnál újabb ötleteket hoz felszínre.

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép
Kép

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 máj. 17. - 19:19 

Berger írta:
Szép estét mindenkinek

Rgform hatalmas ez a test.
Mi lesz ha kész lesz ez a gyönyörűség?

Sziasztok!

U.S.S. Crockett, egy Ashevill class-beli Gunboat. 130 cm hosszú. Mostanság egyszerűen nincs egybe annyi időm, hogy valamit is csináljak rajta. Mivel nem tudok haladásról beszámolni inkább agyonhallgatom a projektet...

Kép
Kép
Kép

Üdv, Géza

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 máj. 17. - 20:44 

Szervusztok mindketten. :D
Géza és Mihály :D

Így vagyok én is a BK 2 építésével. :D
De ami a lényeg.
Mihály büszke lehet Bernadettre, és persze magára is, mert nagyon szép ez a hajó. :D
Az enyém, kicsit ütött kopott, viseltes, de nekem ez a stílusom. :D
A színe szempontjából, nem tudom gondoltál e a vízvonal alatti résznél piros helyett a kékre. Szerintem ezzel a fehérrel, sötétkék dörzsléccel valamivel a vízvonal fölött, sötétkék korlát könyöklővel, narancssárga ütközőpárnákkal a fehér fokhagyma háló borítással, nagyon jó színösszeállítás lenne.
Persze, ez a te döntésed.
Ha a piros színt választod, akkor egy keskeny fekete csíkot is fessél.
Jobban kiemeli, mint ha csak a piros és fehér találkozna.
Gézától már megszoktuk ezt az igényességet, ergo, nem újság.
Lásd a springerét. :D

Üdv Szilveszter :D

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 máj. 18. - 7:27 

Nem birtam ki és tettem fel egy nagy képet " Berger " Halászhajó Tulajdonos hajójáról!
Mind a két hajó nagyon szép és értékes tagja lesz a flottának!
Gratulálok " rgform " -nak is!

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 máj. 18. - 9:33 

Manópapa írta:
Mihály büszke lehet Bernadettre, és persze magára is, mert nagyon szép ez a hajó. :D
Az enyém, kicsit ütött kopott, viseltes, de nekem ez a stílusom. :D
A színe szempontjából, nem tudom gondoltál e a vízvonal alatti résznél piros helyett a kékre. Szerintem ezzel a fehérrel, sötétkék dörzsléccel valamivel a vízvonal fölött, sötétkék korlát könyöklővel, narancssárga ütközőpárnákkal a fehér fokhagyma háló borítással, nagyon jó színösszeállítás lenne.

Szép napot mindenkinek!

Manópapa büszke is vagyok Bernadettre az első igazi hajómra.
Ami a színezést illeti nem is olyan régen több levélváltás beszélgetés után írtad rokon lelkek vagyunk hát mindazt amit írtál itt lakik a fejemben.
Persze féltem egy kicsit rákérdezni a vízvonal alatti kék színre de ezek szerint ez nem probléma.
A többi is nagyjából így terveztem. :-) :-) :-)
Manópapa méghogy kicsit ütött kopott, viseltes, ne nevettes makulátlan és szép a hajód csak ne szerénykedj nincs miért.

Rgform ez gyönyörű lesz minden elismerésem és remélem lesz időd és nem kell elhallgatnod a projekted fejlődését sőt láthatjuk úszni is.
Ez tovább erősít és lelkesít, mert úgy látom bőven van, lesz mit tanulnom és lesz kiktől tanulnom ( van mit :-) ).

Tamásbá már azt hittem én rontottam el valamit a linkelésnél. :-)
Örülök, hogy elnyerte a te tetszésed is melyet ezzel a kiemeléssel is nyomatékosítottál. Köszönöm, köszönjük!

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 máj. 18. - 10:54 

Sziasztok!

Köszönöm a "vigasztaló" szavakat! Ezért jó ehhez a fórumhoz tartozni mert a tagok túllendítik egymást a holtpontokon az elismerő szavaikkal.

Valóban nagyok sok, egyelőre nem látható munka fekszik már a modellben. 100 órában mérhető legalább az internetes kutatásra fordított idő, ami azt a célt szolgálta, hogy a rajz pontatlanságait korrigálja, azt további "életszerű" részletekkel bővítse. Olyan triviális dolgok ezek, mint pl. a rajz 3 ágú propellerrel ábrázolja a hajót, valójában 4 ágú volt az eredetin... stb. Ehhez azért elő kellet bányászni legalább egy képet, amin szárazdokkban van a hajó!!!

További kihívás a modell hajtásláncának élethű sebességre tervezése. A eredeti hajó hajtása - CODAG system - kombinált diesel + gázturbina. Lásd. nagy kémény + 2 kis kémény 8) 8)

Az eredeti sebesség:

16 knots (30 km/h) maximum on diesels
35 knots (65 km/h) maximum on turbine

Egy kis kitérő:

Izgalmas - de látványos - vezérléstechnikai feladat megoldani, hogy a rádió gázkarja egyszer a 0-30 egyszer a 0-65 sebességtartománynak megfelelően működjön... Esetleg szimulálni a gyorsulásban a turbina rákapcsolását... Meg még a hangjában is...

Vissza a sebességhez. A szakkönyvek tartalmaznak egy táblázatot ami segítségével könnyen megállapítható egy hajó "méretarányos" sebessége.

Kép
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu

A diagramm használatával megállapítható, hogy a két sebességnek kb. a 1,5m/s és a 3 m/s felel meg. Ebből máris számolható, hogy 1 perc alatt a hajónknak 90m ill. 180m utat kell megtennie ( 5,4km/h és 10,8 km/h) Ez egy scale hajótól nem olyan rossz. Igaz az eredeti is gyors hajónak lett tervezve, mindennapos volt az ilyen szituáció:

Kép
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu

Szóval nekem kihívás ez a javából, még ha lassitott felvételnek tünik az építése...

Üdv, Géza

P.s: igérem amint "hajó" készültségbe kerül előszedem amit eddig fényképeztem róla, és leírom a menetet.

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 máj. 18. - 11:25 

Szervusz Géza :D

Ez a táblázat nagyon jól jön most nekünk, mert a mi hajónknál épp az a probléma, hogy nehéz kellően lassúra építeni. :D
Egy klasszikus halászhajó, gyakorlatilag csak pöfög, nem száguldozik.
Én a magam részéről, azt a gyakorlatot vezettem be, hogy a hajó hosszának megfelelő távolságot tegyen meg másodpercenként.
Ez a jelen esetben, 6, 8, csomónak felelne meg, ami már majdnem a gyakorlat.
Ez igazából, majd a Paolo M esetében lesz lényeges, mert az is közel ekkora sebességű, csakhogy, bivaly erős. :D
Ott lehet majd játszadozni a meghajtással.

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 máj. 18. - 12:51 

Az elektromos szabályzók minden problémát megoldanak inkább a hangra kell koncentrálni.
Ha háromfázisú motor lenne benne kimenne a Világból csak a hátramentet külön kapcsolással-szervóval lehet kivitelezni.

Egy halászhajónak tényleg lassan kell mennie, DE A VERSENYEN 7 PERC ALATT SZÜKSÉGES A PÁLYÁT MAX TELJESÍTENI.
Tudom nem nagyon akartok versenyezni, de hátha egyszer!
Más: Az én halászhajómban 300-as kefés motor van és most jön a lényeg, 4db. ENELOP 2000-es akku= 4,8V és 20 percig megy kb.
Háromágu hajócsavarral, ennél jobb is létezik, de nem kell jobb igy is kicsit gyorsan megy a hajó.
Ha van időtök nézzétek meg az ENELOP akku tulajdonságát.
Én pénteken délután feltöltöm és szombat reggel rá se nézek, viszem a hajót és kész. Nincs memóriája az akkunak nincs önkisülés!

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 máj. 18. - 13:50 

Köszönjük a jó tanácsot Tamás bá, de akkumulátor gondunk nem lesz, mivel 6 Voltos ólom zselés akkut kap. :D
Egyrészt elfér a hajóban, másrészt pedig kell a súly. :!:
Mindkét hajóval az a gond, hogy 50 mm átmérőjű, négy ágú csavar van rajta. :D
Ezt már komolyan le kell szabályozni.
Ha a sebességet vesszük alapul, akkor még ezzel a lassúsággal is több mint 300 métert tesz meg 7 perc alatt.
A hivatalos versenypálya hossza a kapuk kerülgetésével együtt, megközelítőleg 180 méter, ergo, bele férnénk az időbe. :D
Ez a jó ebben a 80 centis méretben.
Se nem kicsi, se nem nagy. :D

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 máj. 19. - 18:30 

Üdv Mindenkinek. :D

Ma végre eljutottam odáig, hogy az elektronika működik, ergo, beépíthető.
Egyetlen hibája van csak, de ez orvosolható. :D
Történt, hogy vettem egy szabályzót.
Igen ám, de valószínűleg repülős, mert nincs rajta hátramenet. :D
Mit ne mondjak, versenyen rögtön pontlevonás jár. :D
Milyen szerencse, hogy nem versenyzek. :D

Három hajóból már kettő üzemképes a PEK-re, bár a FUTABA távirányító még megbízhatatlan, így Bütyök még szárazdokkol. :D

Van ugyan egy PELIKÁN adó vevő garnitúrám, de az biztosan repülős, és fogalmam sincs, mit hová kell kötni a vevőn.
Jó lenne, ha sikerülne beüzemelni, mert három hajóval már teljes lenne a flotta a gyerekeknek. :D

Üdv Manópapa :D

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 máj. 19. - 21:10 

Kész vagyok elektromosan. :D
A kormánymű ugyan kicsit szűken fordul, 45 fok mindkét irányban, de ez is elég lesz.
A meghajtás alapjáraton k.b. 10 fordulat / perc terheletlenül, de ez még állítható akár nullára is. :D
Vitorla kezelő szervó a helyén, bár egyelőre csak felcsavart vitorlázattal lesz használva. :D
Holnap megkapja 6 Voltos ólom akkuját otakotól, úgyhogy vasárnap vízreszállás a program. :D

Én már nagyon várom. :D

Manópapa :D

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 máj. 20. - 6:37 

Üdv Mindenkinek :D

Teljes a siker.
Zsolt egy régebbi hozzászólásában találtam egy megjegyzést vevőkkel kapcsolatban, és ez elindította a fantáziámat. :D
A lényeg az, hogy ex Naxosba ha még egy szervót teszek, márpedig hely van bőven, akkor a két mikrokapcsolós technológiámmal, megoldódik az előre és hátramenet. :D
Így gyakorlatilag ki lesz használva a 4 csatorna.
1, kormány
2, vitorla feszítés
3, motor előre - hátra
4, fordulatszám

Kicsit gyakorolni kell majd vele, mert szokatlan lesz, de végül is, az első időszakban csak motorral fogom üzemeltetni. :D

Sajnos a FUTABA még mindig makacskodik, de bízom benne, hogy előbb vagy utóbb, életre tudom kelteni azt is.

Üdv Manópapa :D

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 máj. 20. - 11:06 

Üdv Mindenkinek!

Most jelentkeztem fel a fórumra, mert elkezdtek érdekelni a hajómodellek.
Sok éves repülőépítés után, kb. egy hónapja elkezdtem egy jif 65-öt, most már a másodikat építem.
A napokban szétnéztem az alkatrészeim háza táján és találtam egy felesleges 400-as motort, egy szabályzót, Egy aksit és egy szervót.Ezértúgy gondoltam ezek tökéletesek lennének egy NAXOS-ba.
Meg szeretnélek kérni titeket, hogy valaki ossza meg velem a tervrajzát. Nagyon szeretném megépíteeni ezt a szép hajót 80cm-es méretben.
Előre is köszönöm.

ACE

Vissza a tetejére
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 769 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 52  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra