SRY MODELLEZŐ FÓRUMA

Modellezés, technika, történelem
Pontos idő: 2025 aug. 07. - 14:51

Időzóna: UTC + 1 óra

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 769 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 52  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 máj. 25. - 12:29 

compot írta:
Berger, szép a hajód!

Az árbócokra a szerelvényeket hogyan csináltad?

Szia Compot!
Köszönöm a dícséretet.
A szerelékek mind kézi munka.
Van egy néhány méter hosszú 0.8mm vastag 8mm széles vörösréz szalagom és ebből az anyagból szoktam sokféle apróságot készíteni ahogyan ehhez a hajóhoz a Csíborhoz is. :-)
Ebből az anyagból vágva fúrószárakon hajlítva ( igénynek megfelelően ), fülek vágva lágyforrasztással hozzáforrasztva és kimunkálva reszelővel és csiszoló papírral ( manikűrős csiszoló spatulákat használok és ajánlom mindenkinek mert jól bevált és van minden féle szemcseméretben ) a végén pedig a festés és már kész is :-) :-).
Hát ilyen egyszerű.:-)
Szeretem ezt az anyagot mert könnyen megmunkálható, forrasztható, alakítható és kellően erős.

Vissza a tetejére
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 máj. 25. - 13:06 

Üdv Mindenkinek :D

A mai délelőttömet a Gyermeknapi programban szereplő "kishajó építésre" szántam. :D
Az elképzelés már régóta megvolt, de eddig nem volt időm komolyan foglalkozni vele, pedig anyagbeszerzés miatt már időszerű lett.

Íme a prototípus. :D

Kép

Kép

Kép

A cél az volt, hogy minél kevesebb anyagból, minél rövidebb idő alatt, a lehető legtetszetősebb darab készüljön el, ami magával ragadja a gyerekeket. :D
Az idő, azért fontos szempont, mert egy ilyen mozgalmas programon, nehéz 15 percnél tovább lekötni a gyerekeket.
Ami viszont külön szerencse, hogy lesz egy kis medence is a parton, ahol ki is próbálhatják az elkészült darabokat. :D

Ha valakit esetleg érdekelne a hajó, megcsinálom a méretezett rajzait, mert az alkatrészeket eleve körberajzoltam, hogy legyen sablonom.

Üdv Manópapa :D

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 máj. 26. - 17:36 

Június 13 szombat, Városligeti Tó :!:

Andinak aznap "nőcis" programja van valahol a VII. kerületben, ahová nélkülünk megy, így mi hajózni fogunk a fiúkkal. :D
Előre láthatólag délelőtt fél 11-től k.b. fél háromig.
Jó lenne összehozni egy örömhajózási találkozót.
Persze, ha az időjárás mellénk áll. :D

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 máj. 26. - 18:40 

Üdv Mindenkinek :D

"Szia!

Veszedelmesen jó rajz! Én ilyen kidolgozottságú rajzot rég láttam...

Remélem este lesz időm áttölteni a publikus tárhelyre...

Kb. 300 MB-od van feltölteni, többet ha lehet ne most Laughing Laughing

Üdv, Géza"

Ebből a levélből következik, hogy Géza barátunk feltöltötte GDANSK rajzait publikus helyre. :D

Az egyetlen problémát csak az okozhatja, hogy ha nem elég gyors valakinek a gépe, akkor képes és leáll.
Egy egy rajz, 11.000 x 7.400 képpont körüli méret, és ebből 5 darab van.
A teljes adat mennyiség megközelítőleg 35 Mbite.
Az elérhetőséget mindjárt belinkelem.

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 máj. 27. - 7:25 

Sziasztok!

A rajzok Manopapa jóvoltából - "GDANSK"... - bár én úgy látom a rajzról hogy "BOGDAN" a hajó böcsületes neve...

http://www.ronaszegi.geza.hu/tervek/Plan_01.jpg
http://www.ronaszegi.geza.hu/tervek/Plan_02.jpg
http://www.ronaszegi.geza.hu/tervek/Plan_03.jpg
http://www.ronaszegi.geza.hu/tervek/Plan_04.jpg
http://www.ronaszegi.geza.hu/tervek/Plan_05.jpg

Üdv, Géza

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 máj. 27. - 7:55 

Sziasztok!

Ajánlom a fenti terv alapos tanulmányozását mindenkinek, annak is aki nem akarja azt a hajót megépíteni. Olyan részletek vannak rajta megrajzolva - nézetben és axonometriában is! - ami minden hasonló hajón vagy hajótípuson felhasználhatóak. Ritka a "piacon" a hasonló rajz. Egy ilyen rajz áttanulmányozása sok apró részletre világít rá, olyanra amire eddig nem is gondoltunk, hogy feltegyük a hajóinkra.
Több helyen az "anyagszerűséget" is ábrázolja, pl. kirajzolja a deszkázatot, vagy a merevítőbordákat...

Nem túlzok, ha azt mondom kb. egy év szisztematikus munkájával szedhető össze hasonló részletességü adatok egy hajórol - nekem legalábbis volt ennyi a PC-533 dokumentáció "kistafirozása"... :oops: :oops:

Üdv, Géza

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 máj. 27. - 8:19 

Lassan két hete, hogy megkaptam Manópapától ezt a rajzkészletet és csak megerősíteni tudom amit írtál.
Pazar és mivel tervezem egy igazi scale hajó megépítését ez a hajó lesz a cél projekt.:-)

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája: GDANSK; BOGDAN; H300
HozzászólásElküldve: 2009 máj. 27. - 11:08 

Tiszteletem Mindenkinek!

Már nagyon vártam a GDANSK rajzait, mert a részletes rajzokból sokat lehet tanulni aztán kiderült, hogy tulajdonképpen BOGDAN-nak hívják és mikor megszemléltem a rajzot kiderült, hogy esetleg H300 is lehet és ekkor felkapcsolták végre a villanyt a fejemben.

http://www.mo-na-ko.net/plans/plany_c.htm

Már "Antikos" barátunktól is kérdeztem egyszer, hogy mi a belinkelt rajzok forrása, a továbbiakban tisztelettel megkérek mindenkit ha a neten talál valami jó kis rajzot legyen szíves megadni a forrását is, mert így elkerülhetjük a félreértéseket meg a felesleges munkát.
A GDANSK rajzain is mennyit filóztunk, hogy hogyan kerüljenek terjesztésre és kiderült, évek óta elérhetőek mindenki számára.

Még egyszer, tisztelettel kérek mindenkit, ha talál a neten valami jó rajzot és megosztaná mindenkivel mindig jelölje meg az oldal forrását is, hogy együtt okosodhassunk!!!!

Akkor mindjárt magammal kezdeném, a legutolján általam letöltésre ajánlott rajzok forrása:

http://www.mothershipadventures.com/Col ... istory.htm

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 máj. 27. - 12:19 

Én közben szép lassan, de haladok a Rivaszerüséggel (több képet átnézve most már látom elég nagy eltérések vannak).

Most azon filozom, hogyan lehetne a fedélzeti palánkolást megcsinálni. Ami képeket láttam ott vmi vékony anyagot tesznek a lécek közé. Az ötletem az, hogy 2x8-s fenyőléceket ragasztok a furnérra, felszelem a fedélzet készítésnél meg 1s vagy vékonyabb balsából szelek csíkokat közéjük.

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 máj. 27. - 14:23 

Már én is gondolkodtam, hogyan lehetne leutánozni a fedélzet borítását és arra jutottam ha elég nagy a hajó, akkor a nagyokat kellene utánozni azzal a különbséggel, hogy a kitöltőanyag színezett balsa tömítő lehetne esetleg a kitöltés előtt egyszer le kellene lakkozni híg lakkal a fedélzetet, hogy a kitöltő anyag ne szívódjon be ahova nem kell.
Szívesen fogadok javaslatokat az ügyben én is!

Kép

Kép

Kép

Kép

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 máj. 27. - 14:34 

Sziasztok!

Patrick Matthews könyve foglakozik a témával, ha jól emlékszem:

Kép

Valahol megvan az archivumomban, utánanézek és ha megtalálom, akkor közzéteszem az általa használt "csikozási" megoldást.

Üdv, Géza

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 máj. 27. - 14:43 

putty-ra vagy késtapaszra én is gondoltam, csak aztán felötlött bennem, hogy mi lesz a furnérral mikor megpróbálom lecsiszolni róla.

Ha elötte lakkozom akkor szvsz eltömödnek a rések.

http://www.mymodelboats.net/dmb/cc_19_r ... 04142.html

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 máj. 27. - 14:55 

Mielőtt túl sokat törnétek a fejeteket, elárulom a titkot. :D
Bármilyen palánk anyagot használnak a fedélzetre, előre leszabják a csíkokat mondjuk 10 mm szélesre.
Élére állítva összefogják, megcsiszolják simára, és fekete fotokartont ragasztanak rá.
Száradás után, egyenként elválasztják a palánk anyagát egymástól.
Így az egyik éle fekete, a másik pedig nyers.
Amikor leragasztják a fedélzetre, könnyű átcsiszolni, és nem lesz hézagos, nem lesz egyenetlen.
Lakkozni csak utána szabad :!: :!: :!:

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 máj. 27. - 15:08 

Elfelejtettem megírni Gdansk illetve Bogdan rajzának forrását. :D

Nem szoktam különösebben nagy dobra verni, de néhány külföldi társ fórumon szerepelek.
Így kaptam meg postán Lulonga teljes dokumentációját, az építéséről készült több száz fényképpel együtt Skóciából CD-n.
A Gdansk, vagy Bogdan rajzait például a Spanyol Királyi Haditengerészeti Akadémia Technológiai Kutató Intézete küldte el.
Ők sok társfórumnak nyújtanak segítséget rajzokkal, tehát nem számít kuriózumnak hogy nekem is elküldték. :D
A Mo-Na-Ko is egy jó oldal, de sajnos egyre több a fizetős rajz, ami meg ingyen hozzáférhető, nem mindig használható.
Ennek ellenére, jó lenne összegyűjteni a hozzáférési címeket, mert van egy olyan topik, hogy hasznos vebhelyek.
Ott bárki kedvére böngészhetne.

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 máj. 27. - 15:57 

Na akkor már csak az elválasztás nem világos, mert hogyan marad ott a fotokarton?

Manópapa írta:
Mielőtt túl sokat törnétek a fejeteket, elárulom a titkot. :D
Bármilyen palánk anyagot használnak a fedélzetre, előre leszabják a csíkokat mondjuk 10 mm szélesre.
Élére állítva összefogják, megcsiszolják simára, és fekete fotokartont ragasztanak rá.
Száradás után, egyenként elválasztják a palánk anyagát egymástól.
Így az egyik éle fekete, a másik pedig nyers.
Amikor leragasztják a fedélzetre, könnyű átcsiszolni, és nem lesz hézagos, nem lesz egyenetlen.
Lakkozni csak utána szabad :!: :!: :!:

Vissza a tetejére
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 769 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 52  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra