gyula írta:
Idézet:
A bólyák önhorgonyzók, az az nem kell csónak vagy hasonló a telepítésükhöz,
Errol lehetne bovebben?
Lehetne

Sajnos fotóm az nem sok van a témában, mert a fene sem gondolta, hogy valaha, valakit érdekelni fog ez a dolog, ezért kénytelen voltam rajzolni :
http://springer.surmanzs.fotoalbum.hu/v ... id/28472261.) A hungarocell bólya. Ennek kb. 10 cm az átmérője és olyan 12-15 cm magas. Én három korongból szoktam összragasztani. És Styro festékkel festem, még mielőtt összeragasztom a korongokat. A ragasztás poliurethane ragasztóval történik.
2.) Drótkarika, ami mélyen bele van ragasztva a habanyagba
3.) Lebegtető súly. 70-80 grammos gömb vagy tojás alakú ólomsúly, aminek a közepén van átfűzve a damyl és rá is van kötve. A drótkarika és a súly között 1-2 cm damyl van, hogy könnyen tudjon mozogni. Ez a súly állítja függőlegesbe a bólyát. E nélkül elfekszik a vízen.
4.) Horgonyzó damyl.
5.) Horgony. Ez egy 100-120 grammos csepp alakú ólom, aminek végén kis szem van kialakítva. A szemen csak át van fűzve a damyl, nincs odakötve, szabadon csúszkáhat az ólom a damylon, ahogy csak akar. A csepp alakú ólom a legjobb, mert a többi alak is horgonyoz rendesen, de amikor kihúzod ez hajlamos a legkevésbé elakadni.
6.) Kivonó szál. Ezzel lehet kihúzni az egész szereléket, Ez azonos a (4.) számú horgonyzó szállal. A legmegfelelőbb damyl erre a célra az 50-60 vastagságú, mert ez már elég vastag ahhoz, hogy ne gubancolódjon.
7.) Spulni, amire fel van tekerve a damyl
8.) Rögzítő bot, vagy pálca. Ez nagyon fontos dolog, de mindjárt ki is derül miért is.
A mutatvány lényege, hogy amikor behajítjuk a bólyát a kívánt helyre (a kívánt helyet mindíg a dobás után közöljük mert egyébként nagyon égő, hogy nem tudunk oda dobni ahová szeretnénk

), a bólya lebegni kezd, és a lebegtető súly miatt "talpraáll" . A horgonyzó súly lemerül a fenékre, mivel szabadon fut a damylon. A kivonó szállal visszahúzod a felesleges damylt, és feltekered a spulnira, majd az egészet lerögzíted a pálcával. Ez fontos, mert ha hagyon beleakad a hajó a bólyába akkor beránthat mindet a vízbe és oda a szerelék. Ezért kell kirögzíteni a parthoz.
A dobásban is van egy kis trükk, mert a damylon kell meglengetni az egész csuccot, hogy a horgonyzó súly a bólyánál legyen dobáskor, mert így tudsz rendesen lendületet adni neki.
http://springer.surmanzs.fotoalbum.hu/v ... id/2847220 Ez a dobás pillanata. Én úgy szoktam csinálni, hogy előre letekerem a víz színére a szükséges mennyiségű damílt, és utánna dobom be a bólyát. A spulnit zsebrevágom, nehogy elrepüljön a dobáskor (ilyen is volt már néhányszor

). A damylon meglengetve a 170-200 gramm összes súlyú ólommal igen messzire el lehet hajítani a szerelést.
Nagyjából ennyi. A kettős bólyánál a két bólya alul össze van kötve egy fémpálcával. A pálca cirka 1 m mélyen lebeg. Ekkor is kell a lebegtető súly, és van még egy plusz damyl amivel a kívánt irányba lehet forgatni a kaput és rögzíteni.
üdv.:SRY