Szia Feri!
Valamiért nem ment el a válaszom a legutóbbi leveledre, most megkísérlem még egyszer.
Örülök, hogy belerángattalak, ketten könnyebb, csak egy kicsit fáradságos téma, annyi az ellentmondás, meg a bizonytalanság.
http://www.rgzm.de/Navis2/Home/FullDeta ... eraFresco1Ez például az a link, ami viszonylag jó felbontásban ábrázolja a thérai freskót (a hajósat). Ha sikerült, akkor a lampionos hajó jön be neked, amit szeretnék megcsinálni (bár a madaras is nagyon tetszik). A többit úgy láthatod, ha a feliratok alatt, legalul levő kis képcsíkra kattintasz. Vigyázz, ha a "home"-ra, vagy mire, szóval nyitólapra mész rá, onnan nem biztos, hogy tovább tudsz lépni, nekem folyton lefagy.
Namos ugye múlt pénteken teljesen összetörve úgy láttam, hogy az evezők nem vízszintesen vannak, amiket ülő evezősök evező villában forgatnak, hanem csak két kar kapcsolódik hozzájuk. Ebből arra gondoltam, hogy kenus evezést látok, függőleges evezőkkel. Lázas sietséggel kitaláltam, hogyan lehet modellezni, erre ma megint felmegyek az oldalra, és mit látok? Van egy kisebb hajó, amire odapingálták az evezősöket is, és azok bizony ülve eveznek, fektetett evezőkkel, mint a görögök. Most mitévő legyek? Adj tanácsot. Lehetséges, hogy a nagy hajókon oldalt, lukon dugták ki az evezőket, de akkor hogy lászanak az emberi karok? Egyszerű "félrerajzolás"? Elképzelhető. Vagy ha nem emberi karok azok a kis ferde, párhuzamos vonalak, amik szöget zárnak be az evezőkkel, akkor micsodák?
Én most egyszerre csinálom mindkét meghajtást, aztán majdcsak kiderül, mi az igazság. Ha bármi ötleted van, szólj.
Végigolvastam pár rövid ismertetést a görög hajó történetéről. Egészen szélsőséges nézetekkel találkoztam. Mikor és hogyan alakult ki a ötvenevezős, a két evező soros, meg a három evezősoros hajó, mekkorák voltak, hogyan ültek az evezősök, stb. A legtöbb rekonstrukcióban csak szemből ábrázolják az evezősöket, pedig az sem mindegy, hogy hogyan helyezkedtek el egymás mögött. És az is biztos, hogy az evezőnek romlik a hatásfoka, ha túl magasan van. Hacsak nem függőlegesen tartják, de ez a görögöknél kizárt. Illetve, hogy ne akadjon bele az alatta lévőkbe, nagyon hosszúnak kell lennie, vagyis jóval nehezebb, és nagyobb utat kell megtennie a tollnak, vagyis ritkábban fog vízbe csapódva tényleges munkát kifejteni. Az egyik forrás szerint a trierseknél 1m volt a különbség az egyes sorok evezői közt, 2m, 3m, 4m. ha most emlékeznék a gimnáziumi matekra, meg tudnám mondani, milyen magasan ülhetett a felső sor. Így csak saccolni tudok. Az evezők dőlése nem lehetett nagyobb 20 foknál, különben amikor kiemelik a vízből, túl magasra kéne emelni, hogy előre húzzák, ami csak akkor kényelmes, ha nagyjából vízszintesen történik. Szerintem 15-20 fok az optimális. Így a 4 m-es evezőket mozgató legények ülepe 1,5 m-re lehetett a vízszint fölött.
Na, bocs, megint sok fölösleges dolgot írtam, csak érzékeltetni akartam, mennyi gondom van a leírásokkal.
Kösz a lelkesedést
Üdv
Laci