SRY MODELLEZŐ FÓRUMA

Modellezés, technika, történelem
Pontos idő: 2025 aug. 02. - 12:41

Időzóna: UTC + 1 óra

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 158 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 ápr. 08. - 5:35 

Kedves Shadow!

A plexi lap többnyire kapható a nagy "gazdaságos" barkácsáruházakban is különböző vastagságban. Elég drága és nem tudom, hogy mennyire hajlandók méretre vágni. A táblaméretek nagyjából 0,5*1m. A pontos formát úgy is neked kell kivágni. :twisted:
Sokkal inkább javasolnám a PVC lapot, mint alapanyagot. Jól vágható és hajlítható. Kevésbé reped mint a plexi és jobban ragasztható is.
PVC lapot házépítők boltjában vettem itt pesten, 2 éc 3 mm vastagságban.
Nézz körül otthon nálatok van-e ilyesmi. Ha nincs akkor küldöm az útvonalat. :lol:

Vissza a tetejére
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 ápr. 10. - 9:45 

Sziasztok Hajósok!

Néhány kép az etetőhajó elképzelésemről ez még csak papirből van 1:5 arányban sajnos még azt nem tudom kipróbálni hogy uszik mert papir de szerintem nem lesz vele gond!
ha valakit érdekelnek a rajzok felrakhatom ifde méretekkel együtt de szerintem mindenkinek van elképzelése!
a méretei eredeti nagyságban körülbelül ezek lesznek:
60 cm hosszú,22 cm magas és 30 cm széles.
persze a szélessége még változni fog az oldalára rögzitett tartályok miatt!(+15cm)

az modell makettje szemből:
Kép
egy kicsit oldalról:
Kép
felülről:
Kép
a képek egy webcammal készültek ugyhogy nem a legjobbak de szerintem látható a lényeg!

várom a véleményeket a hozzáértő emberektől!Építő kritikák is jol jönnek!

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 ápr. 10. - 13:31 

Gondoltál rá, hogy már majdnem olyan a terved kinézete mint egy tolóhajóé?
Miért nem építesz egyszerűen egy felépítmény nélküli tolóhajót és a fedélzetére pedig egy szervóval vezérelt billenthető ládát, igazán sok és okos ötlet van itt a "springer class" topicban nem beszélve Sry mester dokumentációjáról a főoldalon. Esetleg a tolóhajóval még vontathatnál egy halradaros, bójateleptős bárkát is, a tolóhajó elejére felszerelhetnél egy hálós merítőkanalat azzal kiszedhetnéd a beszakadt dolgokat és begyűjthetnéd a lerakott bójákat is. Szerintem tolóhajóból kiindulva kellene megalkotnod a saját művedet, biztosan mindenki irigykedne rád és a pénztárcád sem terhelné meg túlságosan, nem beszélve az építés öröméről.
:lol: :lol: :lol:

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 ápr. 10. - 15:44 

Idézet:
Miért nem építesz egyszerűen egy felépítmény nélküli tolóhajót és a fedélzetére pedig egy szervóval vezérelt billenthető ládát,

Bocsánat, hogy bele vau, vau.

T. airfoil6205!

Te próbáltad már a fent említett ötletedet?
Ha igen akkor oszd meg velünk a terveidet légyszíves.
Mert ha vissza olvasol a springer class topic-ba én már próbálkoztam vele, csak azért álltam le a projektel, mert ha a billenő edényeket a tetejére teszed a felépítmény helyett akkor magasan lesz a súlypont (a hajó átbillenhet).
Nem akarlak megbántani, de ha lehet olyan ötleteket adj amit te már kipróbáltál. Mert ha valaki tapasztalat nélkül belevág a dologba és elmerül a hajója akkor nem lesz pénztárca barát az ötleted.

Bocsi mégegyszer.

Üdv: joeskac

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 ápr. 10. - 16:48 

T. "joeskac" !

Nem próbáltam, csak erősen gondolkodom rajta és remélem másoknak azért van használható ötletük a megoldásra nem csak egyszerűen lesöprik az asztalról, azért van a fórum, hogy kibeszéljük a dolgokat.
Lehetne pl. szimmetrikusan egyszerre jobbra és balra önteni vagy előre esetleg hátra, egy uszályról akár maga alá is önthetne biztonságosan. A tolóhajót azért hoztam fel mert sokkal több mindenre alkalmas mint egy etetőhajó, ráadásul a cím is az, hogy "etetőhajó csak úgy fejből", miért ne tudnánk valami jobbat kitalálni azoknál a méregdrága horgászbolondítóknál.
A kanál ötletét pl. egy szemétgyűjtő munkahajóról vettem, nem akarok senkit félrevezetni, de ha fejből valaki hajót épít akkor biztosan nem most jött a falvédőről.
Legutóbb Sry mester is uszályról telepített bóját például.
Valaki fluoreszkáló rudakat mutatott világítás helyett, na azokat lehetne bójába dugni és lerakni az etető helyen, a kanállal pedig kiszedni. (Amúgy nem vagyok pecás, csak van néhány kis srác a családban akiknek kellene valami közös elfoglaltság a papával és a nagypapával, de utálnak pecázni.) :lol:

Akkor ezt megbeszéltük! :oops: :roll: :lol:

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára airfoil6205 2009 ápr. 10. - 17:15-kor.

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 ápr. 10. - 17:10 

Üdv Mindenkinek. :D

A fórum tényleg erre való. :!:
Ami fontos, hogy én szerintem sem a legjobb ötlet a springer. :D
Ha valaki tudna olyan uszályt produkálni, ami megfelel az etetési célokra, akkor, de csak akkor, nyerő az ötlet.
Kecske is jól lakik, meg a káposzta is a horgászoké. :D :D :D
Én ennek ellenére azt mondom, hogy otako hajójánál egyszerűbbet, jobbat, olcsóbbat, és HASZNÁLHATÓBBAT :!: :!: :!: nem hiszem hogy ki tudnánk találni. :D
Ezért azt javaslom, hogy e körül gondolkodjunk.
Én használtam, ergo, tudom mik voltak azok a hibák, amiket ki kell küszöbölni rajta.
Megjegyzem, ezek a hibák annyira jelentéktelenek voltak, hogy szinte említést sem érdemelne, de miért ne tökéletesítsük?
Szerintem Zoli (otako) is szívesen megosztja mindenkivel a tapasztalatait.

Üdv Manópapa :D

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 ápr. 11. - 18:33 

Kedves Fórumlakók!

Az általam épített hajó tényleg "0" modellező ismeretekkel készült és csak a véletlenen múlt, hogy sikerült. :oops:
Manópapa túldicséri, de ami igaz az igaz, hogy a funkcióját betölti. Mostani vízreszállása előtt még kell rajta csiszolnom egy kicsit. :) Egyetlen dolgot számítottam ki, hogy mennyi legyen a két oldaltörzs vízkiszorítása, hiszen azon van a súly, ami egyébként külön billenthető. Ennek ellenére nem dől az oldalára ha asszimetrikus a súlyelosztás. Elsüllyedni nem tud, mert a két oldaltörzs teljesen zárt. (Elvileg, mert az egyik egy kicsit ereszt, mert elejtettem. :oops: ) A többi mérete úgy "szemre-saccra" adódott de szívesen lemérem és közzéteszem. A lényeg az volt, hogy széles legyen, mert úgy jobban bírja a hullámzást is.
Megfordult a fejemben, hogy készülő Springeremet is fel lehetne haszhálni etetni, de szerintem csak erőgépként szolgálhatna. Megtartva a katamarán jelleget két úszótest közé dokkolna be, amik cipelnék a terhet és a a Springer meg csak a hajtást adná. Etetés után kidokkolás és már is játszhatnak a gyerekek. ;-) Erre azért még aludnom kell, de lehet, hogy nagyobb méretű Springer már jó lehet. :?:

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 ápr. 11. - 19:05 

Szervusz Zoli :D

Egyáltalán nem buta a gondolatod.
Egy négycsatornás rendszerrel, két csatorna a springeré, kettő pedig az etető járműé, és egy gyors csatlakoztatóval összekötve, tulajdonképpen bontható a szerelvény.
Azzal a springer rajzzal, amit még az ősszel adtam, meg is oldható, mert az elég nagy hozzá.
Ha véletlenül elkallódott azóta, szívesen elküldöm.
Nálam még megvan. :D

Üdv Szilveszter :D

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 ápr. 12. - 5:23 

Kedves Szilveszter!

Nem kallódott el, nagy gyűjtögető vagyok! :lol: Egyébként a nagyobb Springert úgy gondoltam, hogy SRY rajzait egyszerűen felnagyítom A4-ből A3-ba. Így a nagyítás mértéke 141% lesz. Tehát mondjuk majdnem másfélszer akkora lenne. Az úszótest maradhatna a PVC csöves változat, vagy a Springer testet nyújtanám meg. Ez utóbbi könnyebben megcsinálható 3-as rétegelt lemezből, csak a festés és vízhatlanná tétel a macerásabb. :roll: A két testet azért valamilyen kerettel merevvé tenném, hogy a "vontató" teljesen független lehessen. :roll:
Még álmodom tovább....

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 máj. 18. - 20:00 

Kedves Fórumlakók!

Újabb farigcsálást követtem el.
A Rusnya nagyobb sebességen "betúrta az orrát" a vízbe. Ezért csináltam neki egy "áll" orrot, ami egy zárt légszekrény a két test között.
http://picasaweb.google.hu/otako1/Rusny ... 4483277714
http://picasaweb.google.hu/otako1/Rusny ... 2405058034
A ferde alsó rész segít siklani az orrésznek. Persze ez az aktuális terheléstől is függ. Még nem úszott a test ezután az átalakítás után, mert még néhány gyengeségét ki akarom köszöbölni mielőtt kivisziem a városligetbe. :twisted: Nem akarok nagyot égni. :oops:
Közben csináltam egy tartót is neki, mert elég rosszul lehetett tárolni. :oops:
http://picasaweb.google.hu/otako1/Rusny ... 4185441058
Aztán kapott egy 37mm-es csavart is, ami már 3 tollú és nem sebességi csavar.
http://picasaweb.google.hu/otako1/Rusny ... 9776640370
Kár, hogy a PVC-t nem lehet rendesen festeni.....mennyivel szebb lenne. :shock:

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 máj. 19. - 14:27 

A képeket elnézve a tönkcső kissebb szögben ment volna ki a hajótestből, az orrelmerítés kevésbé fordúlt volna elő.

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 máj. 19. - 17:36 

Kedves Blaci!

Teljesen igazad van, de mint a cím is írja: ....csak úgy fejből... Ez azt jelenti, hogy abszolút még soha nem építettem hajót és csak vad álmaimban láttamaz eddig elkészült hajót. :lol: Egyébként nincs rajta a Kort cső ami ugye kormányként funkcionál és elég jól segít ezt a hibát javítani.
Folytatom és teszek fel képeket is.

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 nov. 07. - 22:20 

Szerbusztok !
Manópapa irta amit már kitaláltak.Ez igaz az etető hajóra is .És szerintem alkalmazható modellnél is.Maga a hajó nagyon egyszerű vaslemezből készült heggesztéssel,kétoldalt légkamrával.A belseje V alakú alul két mozgatható ajtóval ami az elejétől a tartály végéig futott. Hát emlékeim szerint nem volt valami szép,de a melósók szerették.Egy seprümotor vitte amit trabantmotorból csináltak.A használata egyszerü volt ,megrakták a tartályt takarmánnyal,bevitték aztán megnyitották az alján lévő ajtót a gravitáció elintézte a tőbbit.Ezt szerintem meg lehet csinálni aztán be lehet tolni egy tolóhajóval.
Hátha kedvet kap valaki. Tamás

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 nov. 08. - 21:33 

Manópapa írta:
Szervusz Zoli :D

Egyáltalán nem buta a gondolatod.
Egy négycsatornás rendszerrel, két csatorna a springeré, kettő pedig az etető járműé, és egy gyors csatlakoztatóval összekötve, tulajdonképpen bontható a szerelvény.
Azzal a springer rajzzal, amit még az ősszel adtam, meg is oldható, mert az elég nagy hozzá.
Üdv Szilveszter :D

Ez nem semmi. Mióta csak eszembe jutott, hogy springer-t kellene csinálni, mindig ez a visszatérő gondolatom. Csinálni egy külön etető uszályt, középen alul kinyílik az alja. Így a tolóhajó tényleg munkát végezne, nem csak imitálja. Mellesleg több anyagot be tud vinni, mint bármelyik etetőhajó. Lehet két uszályt is bevinni. :lol:

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009 nov. 08. - 22:11 
Site Admin

Üdv. Horgász-hajósok!

Csak egy meglátás etetőhajó ügyben. Szereltem ilyet néhányat, kis
mellékes kereset keretében. A hajó alja nyílós verziónak van egy nagy
hiányossága:

Nem lehet vele szereléket telepíteni :!: :!: :!: Ugyanis az oldalra borítós
verziónál az utolsó adag etetőanyagra rárakhatod a szereléket és
pontosan oda telepítheted, ahová az etetőanyagot. Magyarán beviszed a
horgot! De üres tartályból is telepíthető a szerelék.
A hajó alján kiesős verziónál a szerelék is kiesik és ezzel "felfűzi" az
etetőhajót a damylra. Tehát ennél a megoldásnál "elveszik" ez a
funkció. Én ugyan nem horgászom, de a horgászok nagyon tudták
értékelni ezt a szereléktelepítős verziót. Ja és jó erős világítás is kell a
ketyerére (akár a tolóhajóra) mert ügyebár nem csak nappal megy a
horgászat .... sőőőőt.

üdv.:SRY

Vissza a tetejére
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 158 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra