Manópapa írta:
Egyébként próbáld megkörnyékezni Géza barátunkat, "rgform" mert ő a RIVA szakértő.
Üdv Manópapa

Sziasztok!
Köszönöm az elismerő szavakat! De úgy hiszem ha egy "közönséges de jó gyors" kb. 74 cm -es, kétcsavaros motorcsónaknak úgyan úgy kell a hajtását megtervezni mint egy RIVA - nak.
Ezeknél a motorcsónakoknál a élethű megépítésen felül a "védjegy" ahogy "felülnek" illetve "felsiklanak" a vízre. Viselkedésük a "deep-V" kategóriájú versenyhajókéhoz jobban hasonlít mint a "megszokott" élethű R/C-kéhez.
Ebből adódóan én keveslem a 2x300 - as motort én 2x400 vagy 2x480 motort tennék bele. Az élethű kivitel miatt kell a három lapátos propeller, pedig jobban menne egy két tollú hydro (submerged) csigával.

A kicsi motorok alapfordulatszáma magasabb, igaz terhelésre jobban ejtik azt. De nem célszerü túlforgatni a propellereket.
Tettem már fel videót egy kb. 60 cm-es, 1 db 400 -as motorral és kéttollú propellerrel szerelt hajóról, azon látható az elérhető dinamika. A YouTube-n nézzetek meg egy eredeti Riva futását, azt a feelinget kell a modellnek is hoznia.
Akkor a hajó menetkész súlya 1300 gr volt. Azóta kapott egy részletesen kidolgozott kb 350 grammos felépítményt, és vele egyidőben a motor 480-asra lett cserélve, hogy változatlan maradjon a dinamika.

Sajnos már másnak felajánlottam az elfekvő 400-as motorjaimat, így nem tudom a hajót szponzorálni...
Üdv, Géza