Üdv Mindenkinek

Elérkezettnek látom az időt, hogy Temesvár önálló topikot kapjon.
Mindenek előtt, néhány gondolat a kezdetekről.
Anno, 1974-ben az Ezermester folyóirat leközölte a TEMESVÁR működőképes modelljét, mint szobadíszt.
Kezdő szerszámkészítőként, finommechanikai műszerészként és modellezőként, akkor már egyszer megépítettem, és mit ne mondjak, nagyon büszke voltam rá.
Később, 86-ban bábmechanikusként, mert idő közben az is voltam, ahogy később díszlet asztalos is, megcsináltam újra legnagyobb fiam örömére, de akkor már közel 70 cm hosszúra.
A TEMESVÁR szeretete, valahogy kódolt formában, de mindig is meg volt bennem.
Ahányszor csak megfordulok Közlekedési Múzeumban, mindig megcsodálom.
Később, már itt a fórumon, újra szóba került a modell, és akkor Gézával (rgform) elég alaposan kitárgyaltuk a buktatóit.
Ez persze nem jelentette azt, hogy akár Géza, akár én, elvetettük volna mint későbbi projektet.
A gondunk nem építési jellegű volt, hanem a megfelelő információ hiánya.
Amit TEMESVÁRRÓL ma tudni lehet, szinte minden fenn van Zsolt saját honlapján, de ez még kevés.
Idő közben Gézával való aktív levelezésünk közben kiderült, hogy neki sikerült megszereznie a múzeum pauszrajzainak másolatát, ami már használható.
Mint írta, elég sok helyen eltérés van az Ezermester, Zsolt honlapján lévő dokumentáció, a múzeumi modell fényképei, és a rajzok között.
Azt, hogy az Ezermester rajzai nem jók, mindig is tudtam, de mint játék, vagy szobadísz, tökéletes.
Ami nekem leginkább szembetűnik, az a fedélzet „sivársága”.
Sehol nem lehet látni szénraktározási helyet, rakodónyílást, márpedig a kazánt valamivel fűteni kellett, ráadásul, a kazán a hajó elején van, ami önmagában nem gond, de nem hiszem, hogy a fűtőanyagot feleslegesen mozgatták volna.
Ami információval jelenleg rendelkezünk, már elég a megépítéséhez, és mivel idő közben gőzgépes kísérleteim sikerrel zárultak, immár gőzgéppel.
Üdv Manópapa

u.i: Mivel a sólyatér továbbra is működik, szeretném ha itt amennyiben lehet, csak a Temesvárral kapcsolatos kérdések, hozzászólások, képek, rajzok, stb. stb. jelenjenek meg.