Sziasztok!
Akkor egy újabb fontos alkatrész a géphez, dugattyú és dugattyúszár. Azért tárgyalom a kettőt együtt, mert a leírás végére egy alkatrész lesz belőlük.
Aránylag "vastag" lesz dugattyú, és a lehető legegyszerűbb kivitel, henger, olajlehúzó hornyokkal, külön tömítés nélkül.
Tekintettel arra, hogy bármikor cserélhető, nem túl munkaigényes alkatrész, most ez megteszi.
30 mm vastag a hengerfejblokk. kb. 1 - 1 mm nyúlik be az alsó és felső hengerfedél. +1 - 1mm ráhagyás, akkor a teljes út (löket) 26mm - dugattyúvastagság.
A furat 14mm, ha a löket is ennyi, akkor 12mm vastag lehet a dugattyú, nagyobb lökethez csökkenteni kell a dugattyú vastagságot. Nekem a 8mm a szimpatikus, így 18mm löketű lesz a gép.
A dugattyú 16mm-es sárgaréz rúdból készül. Befog, leoldalaz majd központfurat, és 2,3mm fúróval kb 20mm mélyen kifúr.
Kb. 21mm hosszon ( 8mm + leszúrókés vastagság!) átmérő 14,1 munkál.
2 darab 8mm hosszú "pogácsát" leszúr.
Jöjjenek a tengelyek. 8mm dugattyú + 18mm löket + 9mm alsó fedél + 3 mm alsó tömítésrögzítő + 10mm hajtókar csatlakozó + 2mm tartalék = 50mm.
3mm-es acélpálcából 2db 50mm levágása, végeket megmunkál.
Az acélcsapokat patronba fogva tovább alakítjuk. Egyik végüket 10mm hosszon átmérő 2mm-re, másik végüket 8mm hosszon 2,35 átmérő "közelébe". Mivel a lyukat sima fúróval hoztuk létre, az várhatóan nem hozza a "H7" alaplyuk tűrést, így vastagabbra vehetjük a csapot mint az s6 szerinti...
A 2mm-es végére M2 menetet vágunk.
Azért hogy a 2mm-es menetet ne sértsük meg (egyébként a 2mm csap menet nélkül sem viselné el az igénybevételt), a már jól bevált 8mm-es sárgaréz rúdból "szerszámot" gyártunk. Vagyis két oldalát leoldalazzuk, 2mm lyukat fúrunk át rajta, illetve 5mm mélyen 3mm fúróval kifúrjuk.
A 2mm furat "elnyeli" a menetelt rész, a 3mm furat megtámassza a rudacskát, a henger lapja pedig illeszkedik a présgéphez
Beolajozzuk a csapot, függőbe a rudat, és megnyomjuk.
Innentől már ez egy darab. A 3mm csapnál fogva patronba fogjuk, és kis fogásokkal a 14H7 lyukba passzolóra alakítjuk a dugattyút. Éleket finoman letörjük.
Üdv, Géza