Sziasztok!
Akkor egy kicsit megint más!
A pakolás közben előkerült, jó 15 éve készült, kéthengeres gőzgépem. A gépről annyit, hogy ismeretek hiányában, egy tervrajz "szolgai" interpretálásával készült. Igaz géppark hiányában sok maróval készítendő alkatrész lett tűreszelővel kifaragva.

Mai szemmel nézve sok egyéb "hiba" van a gépben, de előnyére szóljon hogy működött. Elgondolkodva ezen, jó ötletnek látszik a "géptervezés" empirikus megvilágítása, hátha kezdők, akik nem mernek belevágni a rajzok bonyolult méretezési és tűrési előírásainak megvalósításába, kedvet kapnak a gépfaragáshoz.
Másik oldala a dolognak, hogy egy gőzhajó projektből már csak egy új gép hiányzik, a többi megvan (csak meg kell csinálni

) :
- megvalósulni látszik a spirituszégő projekt
- Dieter Miedek úr ötletei alapján sikerült nekem tetsző kazánt találni
- köszönet Öregnek a hajótestért, amiből tovább léphetek hajót csinálni
Elsőnek tisztázzuk mitől empírikus? Azért mert a tervezés folyamán abból a tényből indulunk ki, ha valaki a világban már csinált adott méretű és formájú gépet, akkor azt nem számoljuk újra, nem állítunk fel képleteket, hogy tényleg ennyire jön-e ki, hanem átvesszük, beépítjük a gépünkbe.
Ezért a mostani figyelemfelkeltő ismertető nem tartalmazza lépésről-lépésre a gép teljes méretezését, ráadásul igyekszik az egyes méretek kialakítását "humoros" oldalról magyarázni.
Számtalan bonyolult alakú alkatrészekből álló (igen dekoratív) gépterv került eddig a szemem elé. Igazából ezekből csak a fő méreteket olvastam le (henger furat, magasság, stb.) és igyekeztem leegyszerűsített formát alkalmazni az egyes funkcionális helyeken. Elsőként rögtön a hengerfej egy darabból állna. Hasonlóan mint Pintér úr gépe.
Nézzük, az előzetes elképzelés alapján történő anyagválasztást, majd rátervezést. Hogyan lehet a legkevesebb féle anyagból operálni? A tervezett gép legalább 12mm x 14mm löketű legyen. Vagyis a hengerfej 25x30 vagy 30x30 anyagból lehet. Miért is? 14 mm löketnél hornyolt, egyéb tömítés nélküli dugattyúval számolva ( 10mm) + 2 x 2mm az alsó-felső gőzátömlés esetén kell a 30mm-es magasság. A gőzátömlő hornyok korrekt takarása miatt a fedelek legalább 5mm-es peremmel kell hogy rendelkezzenek, ez esetben 12 + 10 adja ki a 25mm-es szélességet. Még jól is mutat a fedél mellet az az 1-2 mm!
Vagyis a fedelekhez 22mm átmérőjű rúd kell. Mennyi kell a forgattyús tengely sonkáihoz? A 14mm-es lökethez a középponthoz képes 7 mm-el eltolt középpontú 4mm-es csap kell, így egy 22mm rúdanyagból szelt körszelet estében marad 2mm-es anyagvastagság.
Az oldalsó körtolattyúk estében hasonló a számítás menete.
A tervezés lépései: felrajzoljuk az oldalmetszetet, a felülnézetet, majd ebből szerkeszthetjük a főtengely és a csapágyazás főbb méreteit. Ha nem megfelelő anyagvastagságok jönnek ki, akkor újraszerkesztjük a hengerfej nézeteit, módosítva a furattávolságokat, míg össze nem áll a gép.
Ennyi nagy vonalakban.
Ha érdeklődésre tart számot, akkor szívesen ismertettem, hogyan lehet adott külső geometria mellet, más (akár sokkal nagyobb) furat -löket arányú gépet tervezni...
Üdv, Géza