Üdvözlet Mindenkinek!
Hát bizony régen foglalkoztam már a CO2 motoros modellel. Amióta megmakacsolta magát a kis motor egy kicsit a háttérbe szorult. Meg hát az a Tourist is elég randa volt. Szörnyű volt ránézni. Na ez utóbbi vezetett ara, hogy megépítsem újra az egészet balzából. Úgy voltam vele, hogy ha a kis motort nem is sikerül újra éleszteni de legalább jól mézen ki. Pláne, hogy vissza akarom adni a gazdájának. Beszkenneltem a rajzát és a törzsnek csináltam egy rajzot amit meglehet építeni lécekből. Ezzel azért elvoltam egy darabig. Maga az építés időben töredéke volt mint megrajzolni ami ráadásul nem is lett jó. Ill. egy része jó lett de a többi része az felejtős. Így maradtam a jól bevált rögtönözős játéknál. És ez lett belőle.
Így kezdődött. Sajnos a további dokumentálás ismét elmaradt. Én képtelen vagyok közben fotózni. Amikor építek, számomra megszűnik a külvilág.

Ilyen lett. Először csak törzset és vezérsíkokat akartam csinálni de a vége az lett, hogy az egészet megcsináltam, még kereket is gyártottam hozzá.

Mire kész lett még a kis motorba is sikerült életet lehelni. Nehezen jöttem rá, hogy mi a problémája. A szelepfészek sem tökéletes de nem az volt a főbűnös, hanem a dugóva volt gond. A pereme valamiért egy helyen nagyon kicsit meg van repedve. De tényleg nagyon kicsit. Azt csináltam, hogy a dugó tetején van egy vájat oda tettem bele egy puha gumigyűrűt ami egy kicsit nyit a peremen és így tömít rendesen és nem is szorul. Néha most is csinálja a tüsszögést de egy kis olaj és már működik is rendesen. Minden harmadik töltés után olaj És semmi probléma vele. Annyi van még vele, hogy a szelep néha szivárog, de csak akkor mikor egy patronból a harmadikot töltöm. Így a másik motoromat is sikerült rendbe rakni. Igaz ott nem volt repedt a dugó pereme. Ott azt csináltam, hogy golyóstollal egy kicsit szét nyitottam a peremét és láss csodát, gyönyörűen pötyög.
És ismét a HEPIEND: Ma délután ki is vittem berepülni. És nagy meglepetésemre gyönyörűen repül. Súlypont jó lett. Ide sem kellet sehová ólmot tenni. Egy tapasztalt szakember biztosan tudna mit rajta állítani de itt be kell érjem magammal. Szerintem a motorelhúzatás egy kicsit sok lett. Ha az oldalkormányt úgy állítom hogy a gép jobbra körözzön akkor nagyon gyorsan elkezd körözni és iszonyat gyorsan földet ér ami cigánykerékbe végződik. A vízszintes meg is sínylette egy kicsit, de nem vészes. Ha a másik irányba állítom akkor viszont nagyon szépen repül. Szép nagy köröket ír le, amikor leáll a motor akkor meg ismét jobbra fordul. Most úgy építettem a szárnyat, ahogy a rajzon van, az egy fél kb 2mm-rel hosszabb. valószínűleg ez lehet az oka a fordulásnak.....
Minden esetre ma nagyon jó napom volt. És ismét magával ragadott. Nagyon jó érzés volt látni ahogy körbe duruzsolt (ENGEM):D

. Ezt vissza adom a gazdájának és építek magamnak valami szépet a másik motorhoz.
Üdvözlettel: Szilárdka!