SRY MODELLEZŐ FÓRUMA

Modellezés, technika, történelem
Pontos idő: 2025 aug. 02. - 23:50

Időzóna: UTC + 1 óra

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 257 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 18  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 feb. 09. - 11:06 

Kedves MÁV275!

Arra a kérdésre, hogy 300W mire elég nem is olyan egyszerű a válasz. Az biztos, hogy nagyobb és keményebb anyagból lévő darabokat, csak "lábujjhegyen" kis fogásokkal és finom előtolással tudsz megmunkálni, ráadásul elég finnyás lesz a kés élének minőségére.
Azt látom a gépen, hogy elektronikus szabályozású. Minden híreszteléssel ellentétben alacsonyabb fordulatokon nem lesz olyan nyomatéka a gépnek mint a motor optimális fordulatán. Kényelmes dolog vele dolgozni, de nem mindig jó. Én nagyon utálom a szíjjakat pakolgatni, cserébe nem áll meg a munkadarab sem és maráskor a maró sem. Egyébként 350W-os maró teljesítménnyel, 800-as fordulaton, 18-as 6 élű ujjmaróval, C45-ös anyagba simán fogtam 1mm-t. Kicsit dörömbölt de lazán vitte. :D
Esztergánál arra is kell figyelni, hogy az ilyen kisgépeken a főmotor szolgáltatja a gépi előtolást is. Ha az ágyszerkezet túl "szorosra" van húzva akkor a gép pontosabb ugyan de nagy energia kell a szán mozgatására. Ha meg túl "laza" akkor ugyan kisebb energia kell cserébe a kés oda és vissza fog forgácsolni ami meg erősen rontja a pontosságot, tehát a gépet be kell tudni állítani. :oops:
Minden valószínűség szerint a gőzmozdonyok gépeinek és alkatrészainek legyártására alkalmas lehet, de NMJ barátunk céljaira kicsi lenne.

Vissza a tetejére
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 feb. 09. - 13:59 

Igen a kis erba nekem fizikailag kicsi...

Amúgy gondolom ami abba bele fér ahoz elég erős a motorja is, főleg ha szemelött tartjuk a lábujjhegyes módszert.

:( :( NmJ barátotok nagyon neki van keseredve, mert amit kinézett magának elég sokba kerül, és nem hogy gyűlne inkább fogyatkozik az eszterga alap.. :evil: :evil:

Szűken számolva már 5 munkám lenne rá csak nekem csak itthon... :!:

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája: 300 as
HozzászólásElküldve: 2010 feb. 12. - 20:00 

Tiszteletem,

kedves otako szakmailag teljesenen és kimerítően ismertetted az általam kérdezett esztergát. Tájékoztatásodból főleg a kevés(300w.) teljesítmény ragadta meg figyelmem , viszont más néven ugyan azt a gépet találtam 400w. ban. Kérdésem az lenne a 100w. ad annyi pluszt amit az előzőnél hiányoltál.

Üdv máv275 :)

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 feb. 15. - 8:16 

Sziasztok!

Folytatásban az elkészült görgők és beépítésük.

Kép

Kép

Kép

A beépítés nem az én érdemem, Gyuri barátom keze munkáját dicséri. A képen egyébként egy Berlin mentőhajó "mentőcsónak felhúzó fedélzete" látszik.

Üdv, Géza

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája: AT-125 mini eszterga
HozzászólásElküldve: 2010 feb. 15. - 18:38 

Kedves rgform,

itt a bizonyíték , hogy mindent a helyén kell kezelni , és arra használni amire való.
Esetleg bővebben írnál a kis gép viselkedéséről.
Gratulálok szép munka.

Üdv. máv275 :)

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája: Re: AT-125 mini eszterga
HozzászólásElküldve: 2010 feb. 15. - 19:19 

máv275 írta:
Kedves rgform,

itt a bizonyíték , hogy mindent a helyén kell kezelni , és arra használni amire való.
Gratulálok szép munka.

Köszönöm az elismerést! Szívesen írok bővebben a gépemről, általában hétvégén van időm, akkor nekilátok. Addig is újabb képek, a majdnem teljesen kész bakról. Sajnos nem volt érkezésem rádiusz kést köszörülni, majd pótlólag beledrehálom a hiányzó ívet.

Kép

És immár a helyén, Gyuri barátom Berlinjének orrfedélzetén:

Kép

Üdv, Géza

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 feb. 15. - 19:52 

Sziasztok!

Annyit azért gyorsan előkapartam az archívumból, milyen gépen dolgoztam annak idején a konyhaasztal sarkán. Ausztriában, Németországban, Angliában, Amerikában a mai napi 100 000Ft körüli áron cserél gazdát egy ilyen jól felszerelt, jó állapotú kis gép.

A vele való munka folyamán tanultam meg becsülni a pici gépeket a modellező munkában.

Esztergaként, automatikus előtolással szerelve!!

Kép

Fúrógépként, marógépként!

Kép

Jelenleg boldog német tulajdonosa használja...

Folyt. köv...

Üdv, Géza

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája: forgács
HozzászólásElküldve: 2010 feb. 15. - 21:51 

Tiszteletem,

egy jó oldal szerszám és forgácsszerszámokról .

http://shop.rb-werkzeuge.de/

Vissza a tetejére
HozzászólásElküldve: 2010 feb. 19. - 19:29 

máv275 írta:
Kedves rgform,

Sziasztok!

Akkor elkezdek bővebben írni. Elsőként hadd említsem azt ami szerintem a gép leggyengébben sikerült pontja. Alapban is késszánnal szállítják, ami egy furcsa domború tányéron ül, egy csavar rögzíti középen. Ezen a tányéron, hiába húzza meg az ember alaposan, egy idő után picit meg tud lazulni, kicsit "lebeg" a késtartó a késsel. Ráadásként a miniatűr késtartót 2mm-es hernyócsavarokkal lehet "kihézagolni", amit nem lehet nagy erővel meghúzni. "Durva" munkák, mint pl. 1 - 1,5 mm-es aluminium nagyolás :lol: :lol: ki tudják rázni a helyéből idővel...

Két alapvető változtatás szükségeltetik: Alap munkákhoz a késszán levétele, és egy sima késtartó felszerelése. A késszán 3db hernyócsavarjának imbuszfejüre cserélése. Ha nagyon megharagit magára az egész késszánt lecserélem egy EMCO4 vagy SIEG C0 késszánra. Mindkettő jó rá ugyanis, és ők "hason" fekszenek, nem egy gömbszeleten...

Ami elsőre furcsának tűnik, az a hajtás méretezése motorikusan. Az aránylag kisméretű motor, teljesen zárt feketére festett házban van. Kb. 30 perc folyamatos munka után kézzel jelentősen melegnek érezhető. Azonban ez egy idő után állandósul, nem melegszik tovább, beáll a hőleadási egyensúly. Valószínűsíthető hogy "F osztályú" szigeteléssel készül, ami akár 150 fokig megtartja jó tulajdonságit.

Ami a gép fő pozitívuma - a kiválasztásánál ez fő szempont volt - az, hogy minden csatlakozása MK1. A szegnyereg, a marófej, és a főorsó is.
Gyárilag egy hárompofás 2,5" tokmánnyal szállítják. Apróbb munkákhoz jobb egy 2" tokmány , mert akkor az keresztszán jobban "alátolható" a tokmánynak.

Hárompofás 2" tokmány MK1 száron
Kép

Négypofás 2" tokmány MK1 száron
Kép

Patronbefogó MK1 száron
Kép

A folytatásban az apró szegnyereg használhatóságáról ejtek egy két szót...

Üdv, Géza

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája: AT-125 mini eszterga
HozzászólásElküldve: 2010 feb. 19. - 23:37 

Tiszteletem,

nagyszerű várjuk a folytatást , és esetleg a maróval dolgoztál már?.
Szívesen beruháznék egy hasonlóra csak a tokmány (vezérorsó) áteresztő képességét kicsinylem félve attól , hogy később mégis csak kellene a nagyobb átmérő.

Üdv. máv275 :) (Imre)

Vissza a tetejére
HozzászólásElküldve: 2010 feb. 20. - 9:24 

máv275 írta:
Tiszteletem,

Szívesen beruháznék egy hasonlóra csak a tokmány (vezérorsó) áteresztő képességét kicsinylem félve attól , hogy később mégis csak kellene a nagyobb átmérő.

Üdv. máv275 :) (Imre)

Üdv, Imre!

Sajnos ez technológiai sajátosság (szükségszerűség) minden olyan gépen, amelynél a főorsóba MK szárú szerszám helyezhető. A furat nem lehet nagyobb mint az MK szár végátmérője.

MK1 - 9mm
MK2 - 14mm
MK3 - 19mm

Egyéb kisebb gépeken ahol pl. M14x1 a főorsó szerszámfelerősítő menete sem fér el 10mm-nél nagyobb furat, ráadásul ott spec. adapterek kellenek pl. patron felerősítéshez.

De így van ez nagyobb gépeken is ahol elfér a nagy furat a főorsóban, ott is kell az adapter.

Tudomásul kell venni, hogy limitált a megmunkálható hossz, maximum a szegnyereg helyett báb alkalmazásával lóghatunk ki egy kicsit.

Trükközni kell, kicsit többet dolgozni ha nem akarunk eldobni minden apró alkatrésznél 1-1,5 centi befogást. Már volt a kép de újra beteszem - gyerünk profi esztergályosok lehet megmorogni a technológiát!

Kép

A technológiai sorrend röviden:

Tokmányba fogva, csúccsal támasztva átmérőre munkálás.
Görgők nyers méretének kijelölése leszúrókéssel

A csúcshoz legközelebbi görgő készre munkálása
A csúcs helyére fúrótokmány
Görgő átfúrása úgy hogy a furat beleérjen az előző görgőbe
Vissza a csúcs, csúccsal megtámasztás
Utolsó - kész - görgő leszúrása
Csúccsal ismételt megtámasztás

műveletek ismétlése készre munkálástól...

Annyit hozzátennék, hogy az aránylag rövid (max 18mm) szegnyereg út miatt egyszerre csak egy görgőt volt célszerü átfúrni, vállalva a gyakoribb szerszámcserét.

Üdv, Géza

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 feb. 20. - 19:54 

Sziasztok!

Én "csak" szeretnék köszönetet mondani, Gézának (rgform
) , aki elválalta baráti szivességből a kis csigák, és csörlö leesztergálását. Nagyon szép munkát végzett, és teljesen passzentos a helyükre. Ez nem mellékes, mivel pontos méret nem volt egyikhez sem, csak szemmérték és saccolás az Ő részéről. Ráadásul a Robbe, csak is szetben árulja, más kiegészitökkel, amit nem kell mondanom százezre forint lenne.
Most már teljesen kész a hajom, és csodálatosan müködnek a csigák, csörlők.

Ha valakit érdekel:

http://www.youtube.com/watch?v=Y2eNMnoxsNM&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=EzoLJyKCdM8
http://www.youtube.com/watch?v=9K6BOWk1HaQ

Mégegyszer köszönöm Gézának!!

Üdv.
Gyuri

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája: Gratula
HozzászólásElküldve: 2010 feb. 20. - 20:16 

Tiszteletem,

most már nem tudom kinek gratuláljak de profik a készítők, bizonyítékok a videók.
Minden szép minde jó(had gonoszkodjam) csak a fürdőkád kicsi :D :lol: :D .

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 feb. 22. - 15:13 

Tiszteletem,

hátha valaki talál valami használhatót.

http://stores.shop.ebay.de/Gego-GmbH-Pr ... QQ_armrsZ1

a következő link egy szuper mindenre kiterjedő oldal ami a forgácsolásnál csak előfordulhat sajnos nem Magyar de rajzolvasó kolegáim mindent megfognak érteni , főleg ezt a menüpontot ajánlom DOWNLOADS és a LINKS - nél Private Metallhomepages almenüt.

http://www.juergenschwelm.de/

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 feb. 22. - 20:23 

Kedves Géza!

Két javaslat a gépedhez. Célszerű lenne szerkeszteni a forgácsgyűjtő tálca hátsó éléhez illesztve a gép teljes hosszában egy kellően magas "védőfalat". Ez készülhet alumínium, vagy vas lemezből, utóbbi esetben kaphat a géppel azonos, vagy hozzá hasonló festést. Ez az elrepülő forgácsok felfogásában praktikus. Ha megnézed ma már a legtöbb kis, és nagy esztergán is gyári tartozék. Így is fog majd elrepülni jó néhány gellert kapott forgács, csak jóval kevesebb. A motor elhelyezése konstrukciós szempontból "olcsó" megoldás. Ipari nagy gépeken is alkalmazzák, Sajnos pont a munka síkjában van, és direktben kapja a forgácsot, hűtő-kenő folyadékot. Ha bordázott lenne, az még tovább fokozná az élményeket. Javaslom, hogy egy íves védő lemezt szerkesszél a motorra, de ne érjen a házhoz, legyen legalább tíz mm légrés. Ez a lemez feltétlenül érjen össze a hátfaliva, hogy véletlenül se tudjon közéjük beesni a forgács. Célszerű, valamilyen könnyen oldható csavaros megoldást szerkeszteni, hogy a tálca takarításánál ne zavarjon.

Vissza a tetejére
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 257 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 18  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra