Kedves Fórumtársak!
Látom Kedves Géza barátomat amint ugyan azt a vívódást és tépelődést folytatja a amit én ezelőtt 8-10 hónappal kezdtem. Én most már könnyen dumálok mert nekem már megvan a gépem, de had könnyítsek vagy éppen nehezítsek a választáson.
- Kis gépet, kicsihelyre szerintem csak kombiban érdemes venni. Nekem nagyobb műhelyem van, ami egyben családi lomtár is.
11 négyzetméter, de a két kis gép elhelyezése gond lett volna, hiszen munka közben a gépet szinte körül kell tudni mozogni, főleg a marógépet.
- Sok gépet megnéztem és az elektronikusan szabályozott motorúak közül, a többség sajnos, alacson fordulaton nyomaték szegény! Erre nagyon kell figyelni!
- Sokáig kacérkodtam a külön oszlopos gépekkel, de nekem valahogy nem elég robosztus. Tartok attól, hogy egy véletlen nagyobb fogás esetén az oszlop szerencsés esetben rugalmasan hajlik, szerencsétlen esetben rugalmatlanul teszi ezt meg.
- Kis méretben az acél öntvény ágyak is kisebbek, tehát a formája és kidolgozása nagyon gontos hiszen a forgácsoláskor fellépő erőket deformáció nélkül kell elviselnie.
- Szerintem a modellezésben egy jó eszterga is elég lehet, pl.: két darab hasáb, tégla vagy kocka formájú darabért nem fogok maróra szerelni, mert 4 pofás tokmánnyal esztergán is megy.
- Közben látom megérkezett a szerelék készlet is
- A patronos befogótól ne félj mert a marók befogására sokkal jobb mint a tokmány mert a patron a teljes paláston fog míg a tokmány csak 3 élen. Márpedig a szerszám fogás közben nem mozdulhat hiszen akkor elmegy a "méret".
- Kár, hogy a cserekerék készlet műanyagból van.
- Az AT-125-höz nincs ilyen bő kellék készlet.