Sziasztok!
Hosszú tervező munka után végre elkészültek a Szittya törzsének az alkatrész rajzai, így nekiláthattam az építésnek. A törzs építéséhez alapvetően három féle anyagot használok: 3mm nyár rétegelt lemez, 2x4 mm fenyőléc, 2mm balsa. Igyekszem minél könnyebb szerkezetet kialakítani, bár mindenki azt mondja ekkora repülőnél nem számit a súly.Én akkor sem bírom benne hagyni azt a sok anyagot, így mindent kikönnyítek amennyire csak lehet.
A tervezés azért tartott sokáig, mert csak egy háromnézeti rajz áll rendelkezésre a gép elkészítéséhez. A törzs keresztmetszeteket kitalálni a valósághoz hűen nem egyszerű dolog. Sok fényképet meg kell nézni és rá kell érezni a szerkezet lényegére ami nem megy egyik percről a másikra. Egy-egy részleten hetekig lehet filózni mire rájön az ember hogyan is gondolták ezt anno. Aztán rajzolás közben is kiderül, hogy az úgy nem is lesz jó, és jöhet megint a filózás. Tehát gondolom ezt a folyamatot ti is ismeritek. A lényeg, hogy a repülő legbonyolultabb része a törzs szerkezete kialakult annyira, hogy elkezdhettem kivágni az alkatrészeket és végre összeállítani a testet. Sok fényképet készítettem. A fontosabbakat felrakom ide a többi itt:
https://picasaweb.google.com/1118045444 ... directlink