Szombat délelőtt Gödöllőn Török Laci irányításával végre a magasba emelkedett ez az óriás csoda a Fieseler Fi-156 Storch.

A modell építője Gyurkó Pál híres és eredményes magyar modellező. Németországban él és az elektromos óriásmodellek szakértőjeként vált ismertté. Kora előre haladtával arra a nemes elhatározásra jutott, hogy legszebb modelljeit a Budapesti Modellező Sportegyesületnek ajándékozza, tekintettel Meczner András klubelnökünkkel tartott kiváló barátságukra. A klub vezetősége nekem ajánlotta föl használatra a modellt, amit örömmel elfogadtam. (Nehéz volt otthon elhitetni, hogy ezt a modellt tényleg a klubtól kaptam.) A modell még a Nikkel Cadmiumos korszakban épült 24 cellára, ennek megfelelő szabályzóval és 35 Mhz-s vevővel kaptuk. Miután a hozzá kapott aksik a Bermuda háromszögbe kerültek, fel kellett őt szerelnem a mai kor lítiumos technikájával. Ez nem ment simán, mert előszörre belefutottam egy kigyulladós 80 A-es Castle szabályzóba. Óriási szerencsére és a félelmetes reflexeimnek köszönhetően a fa részek csak megpörkölődtek. Úton van a csereszabályzó, de nem tudtam kivárni, így vettem bele a YEP-et. Most már csak a programozás volt hátra egy kétoldalas kártya segítségével. Csekély 6 óra után éreztem, hogy segítség fog kelleni. Azóta is áldom Pfalzer Gábor nevét, aki telefonon adott két tippel kirántott a bajból és már hullottak is le kis pinyómban a falról az oklevelek, úgy ment a motor.
A délelőtti jó időben három kb. tíz perces startot mentünk. A másodiknál már tudtam gyönyörködni a látványban legjobb barátaim társaságában. Külön köszönöm Pásztor Gabinak, hogy eljött és fotózott és biztatott. A madárka jól vezethető, nyugodt, de szerintem kellett volna Pali bácsinak kicsit csalni, mert hiányzik a "V" állás. Nehéz csúszásmentesen vezetni, ami bajt nem csinál, csak nem csinos.
Most látom kicsit elfajultam a terjedelemben, bocsi, de ezt muszáj volt el mesélnem. Éljenek a modellezők! Legyen szép idő és ne felejtsetek el kilebegtetni!!!!
Üdv Laci
Néhány korrekt infó a Storch-ról:
Méretarány 1:4
Fesztáv: 320 cm
Súly: 5 kg
Motor: Plettemberg belső forgórészes
Áttétel: Maxon 1:6
Légcsavar: CamCarbon hátrahajló 20x12, 50mm-es középrész (villa)
Szabályzó: YEP 120 A, 4-14 cellára OPTO
Meghajtó akku: Turnigy 2x6 cella 4000 mA
Vevő akku: Eneloop 2000 mA 5 cella
Irányítás: Yeti, Duplex 2,4 Ghz
Irányított funkciók: csűrő, magassági, oldalkormány, motorgáz
Építőanyag: kék hab-rétegelt lemez- balsa szendvics szerkezet
Tervben: ejtőernyős kidobó szerkezet, és vontatószem beépítése