Sziasztok!
Orrbuci - biztos van valami szakszerűbb neve is - lehet tkp. bármiből, csak kellően rugalmas és puha legyen. Pl. izolir darab, vagy az az anyag, amivel elektronikai alkatrészek csomagolásánál használnak és nem hungarocell. A radír lehet, h. már kemény. Ezek a kis hajók nagyon gyorsak tudnak lenni, ennek megfelelően, nagyot tudnak ütni egymáson...
Piros félkör, ill. kettős vonal. A félkörök rerősítések a vitorlán. Azokban a pontokban van a vitorla az árbochoz kötve. Azért, hogy a vitorla ne szakadjon ki a rögzítésnél, erősíteni kell. A kettős vonak szerepe pedig az, hogy a vitorla ne egy sík lap legyen, hanem legyen egy kis íve. Ha a "külső" vonalat veszed, és a vitorlát felteszed úgy, hogy az első éle egyenes legyen - megfeszíted -, akkor keletkezik egy kis ív a vitorlán. Ez az íveltség jobb hatásfokot eredményez, gyorsabb hajót. De ez egy külön tudomány. Erről volt szó ebben a topikban az utolsó pár oldalon - vitorlák szabása, térbe szabása.
Árbocfej. Én beragasztottam. nem kell annak mozogni

Vitorlát nem cserélek, kezdésnek elég egy. Én nem veszem le a vitorlát szállításkor. A köteleket kilazítom, az árbocot ledöntöm, a vitorlák maradnak. Itthon árboc vissza, kötelek lazán, vitorlák lazán.
Üdv!
g.